Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΨΩΡΙΑΣΗ

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή αρρυθμία 
κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από ψωρίαση!

Σύμφωνα με μελέτη Δανών επιστημόνων η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «European Heart Journal», αναφέρει πώς οι πάσχοντες από ψωρίαση έχουν τριπλάσιο κίνδυνο πιθανότητας να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή.
Το δείγμα των ερευνητών επικεντρώθηκε σε......
4,5 εκατομμύρια άτομα, οι οποίοι διαπίστωσαν πως ο υψηλότερος κίνδυνος εντοπίστηκε σε ασθενείς με..... σοβαρής μορφής ψωρίασης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα δερματικά κύτταρα αναπλάθονται ανά τρεις με τέσσερις εβδομάδες, αλλά στους πάσχοντες υπό ψωρίαση η κατάσταση αυτή πιθανόν να επιταχυνθεί και ίσως να χρειάζονται από δυο έως έξι ημέρες για την ανάπλαση. Ωστόσο οι συνέπειες που φέρνει η ανάπλαση αυτή, οδηγούν το δέρμα σε πολλές κόκκινες, λεπιδωτές και σκληρές λωρίδες.
Επιστήμονες διερεύνησαν στοιχεία για τον πληθυσμό της Δανίας, κατά την περίοδο 1997-2006, που εντόπισαν 36.765 άτομα ότι έπασχαν από ήπια μορφής ψωρίαση και 2.793 έπασχαν από σοβαρότερη μορφή της νόσου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, άτομα κάτω των 50ετών με ήπια ψωρίαση, ο κίνδυνος να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή ήταν αυξημένος κατά 50%, και ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 97%. Ενώ σε άτομα με σοβαρή ψωρίαση, ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής ήταν κατά 198% και 180% για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συμπερασματικά, και σύμφωνα με τους ερευνητές οι κίνδυνοι για κολπική μαρμαρυγή και ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι υψηλότερα στα νεότερα άτομα με σοβαρή ψωρίαση!