Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
«Μαζί, σε ουσιαστική αντίσταση
για την ανατροπή της πολιτικής
που περιθωριοποιεί τους εργαζόμενους
και αφανίζει την αυτοδιοίκηση»

Κλειστές παρέμειναν σήμερα (Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου), ημέρα της γενικής απεργίας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων, «σε.....
ένα συμβολικό κλείσιμο, για να μην κλείσουν για πάντα».

Ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης, μιλώντας σε συγκέντρωση των απεργών εργαζομένων του Δήμου, τόνισε «την αναγκαιότητα της από κοινού διεκδίκησης, για την ανατροπή της ανάλγητης πολιτικής που οδηγεί σε αφανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αφαίμαξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των Εργαζομένων, σε υποβάθμιση του Τόπου μας».
Κάλεσμα και έμπρακτη δέσμευση που έγινε αποδεκτή από τους εργαζόμενους, μέσω του γραμματέα του Σωματείου τους, Δημήτρη Γεωργακόπουλου, ο οποίος στην παρέμβασή του, τόνισε ότι «για πρώτη φορά, Δήμος και Εργαζόμενοι συμπορεύονται τόσο δυναμικά, στην ίδια πλευρά».
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος, κατήγγειλε:
- τον επερχόμενο αφανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
«Με το ξεκίνημα του «Καλλικράτη», υπήρξε δέσμευση οικονομικής ενίσχυσης με 4 δισεκατ. ευρώ ενώ και επίσημα αναγνωρίζεται πως τα λειτουργικά έξοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φθάνουν στα 3,8 δισεκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να «τρέχουν» προγράμματα ύψους 7,8 δισεκατ. ευρώ. Όμως, όχι μόνον δεν ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά αντίθετα θα υποστεί και νέα μείωση της Κρατικής Επιχορήγησης κατά 1,1 δισεκατ. ευρώ το 2012 σε σύγκριση με το 2011 (2,4 από 3,5 δισεκατ. ευρώ)…
Όσον αφορά στον μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο Χαλκιδέων, βάσει των οικονομικών στοιχείων, η Κρατική χρηματοδότηση (σε όλους τους κωδικούς) το 2011 έφθασε μόλις στο 50% αυτής του 2009!
Είναι δεδομένο, ότι ο Προϋπολογισμός του 2012, δεν βγαίνει. Εάν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, οι Δήμοι οδηγούνται σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση…
… Επιπρόσθετα, το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, στοχεύει στην αυξημένη, σχεδόν διπλάσια, είσπραξη Δημοτικών τελών (2,7 δισεκατ. ευρώ το 2012 και 3,4 δισεκατ. ευρώ έως το 2015), προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη μείωση της Κρατικής επιχορήγησης και να τη μεταφέρει στις πλάτες των Δημοτών, μετατρέποντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φορομπηχτικό μηχανισμό.
Η Δημοτική Αρχή που δεν έγινε χαφιές και κουκουλοφόρος και δεν έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό, που αντιδρά στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, δεν θα μετατραπεί σε πυλώνα της σχεδιαζόμενης φοροεπιδρομής! Θα σταθεί συμπαραστάτης του Πολίτη και δεν πρόκειται να αυξήσει ούτε ένα ευρώ τα Δημοτικά τέλη!»
- την υποβάθμιση της περιοχής:
«Ζούμε την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση του Τόπου μας.
Έργα που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει και να βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δεν εντάσσονται σε επιχειρησιακά προγράμματα (Παράκαμψη Χαλκίδας, κτήριο Αρέθουσας κ.α.) είτε δεν χρηματοδοτούνται (Παράκαμψη Βασιλικού, Ισόπεδος Κόμβος Δροσιάς, τα έργα από το «Θησέας») είτε αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία (Αντιπλημμυρικά Λήλαντα). Ακόμη και το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το 1/3 του αναγκαίου προϋπολογισμού και την ανάδοχο εταιρεία να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει!...»
- τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική αποδόμηση:
«Η αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων, που τους μετατρέπει σε επαίτες, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τη μη αναγνώριση ούτε καν δικαστικών αποφάσεων, όπως στην περίπτωση των 22 δικαιωθέντων συμβασιούχων του Δήμου, συνιστά το σκηνικό μιας όλο και εντεινόμενης υφεσιακής κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας, όπως προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2012, οδηγεί στην Κοινωνία -όχι των 2/3 αλλά- του 1/2, με τους μισούς να επιβιώνουν και τους άλλους μισούς στο περιθώριο…»

Και κάλεσε τους Εργαζόμενους «σε από κοινού αγώνα για την ανατροπή αυτής της ανάλγητης πολιτικής.»