Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Σοφία Μούτσου

Ντροπή για όσους έσπρωξαν τόσους ανθρώπους στην απελπισία

Οταν μια ολόκληρη κοινωνία αγνοείται τόσο προκλητικά, όταν οι ανάγκες της για το στοιχειώδες δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη καταπατώνται μέσα στη στενή λογική των αριθμών χωρίς να της δίνεται καμμιά εξήγηση, τα πνεύματα οξύνονται και οι πράξεις εκτρέπονται από τη λογική και τη νηφαλιότητα.
Οσα διαδραματίστηκαν σήμερα στο νοσοκομείο Καρύστου είναι ....λυπηρές συνέπειες μιας παραφρονικής πολιτικής που εφαρμόζεται μέσω ενός είδους Καλλικράτη στα νοσοκομεία της χώρας.
Εύχομαι κανείς να μην κινδυνεύσει σωματικά από την έντονη αυτή οξυμμένη κατάσταση, που όμως δημιουργήθηκε από μια χαρακτηριστική αδιαλλαξία και  ένα πείσμα πρωτοφανές. Απεχθάνομαι τη βία και ποτέ δεν μπορώ να την δικαιολογήσω. Ομως ο νηφάλιος διάλογος ήταν μέσα στις υποχρεώσεις των υπευθύνων που ώφειλαν να σεβαστούν ότι τόσες χιλιάδες άνθρωποι αγωνιούν για την τύχη του νοσοκομείου τους που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα μακρυά από το νοσοκομείο Χαλκίδας. Ουδείς μπορεί να αρνείται λοιπόν αυτόν τον διάλογο για ένα τέτοιο ζήτημα και να στρέφει μια κοινωνία ολόκληρη στο αδιέξοδο. Πρώτη φορά γίνονται τέτοια θλιβερά πράγματα στην περιοχή. 
Οι Καρυστινοί έχουν απόλυτο δικαίωμα να μάθουν τώρα πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα στη μη εξαίρεση του Νοσοκομείου Καρύστου και επίσης απόλυτο δικαίωμα να ξέρουν γιατί ο Υπουργός Υγείας, ενώ είχε δεσμευτεί σε τόσους βουλευτές, υπαναχώρησε τελικά και δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε, μέσα σε λίγες ώρες.
Είπαμε χτες να πρυτανεύσει η λογική και ότι όλοι κάτι πρόσφεραν στη θετική κατεύθυνση αυτής της υπόθεσης. Είπαμε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, μήπως έστω και την τελευταία στιγμή κατορθωνόταν αυτό που από το μεσημέρι αρκετοί από μας ξέραμε ότι παίζεται σε σκληρό μονότερμα.
Δυστυχώς η νότια Καρυστία καταδικάστηκε να μην έχει αυτόνομο νοσοκομείο αλλά ένα παρελκόμενο του νοσοκομείου Χαλκίδας. Οσες υποσχέσεις κι αν δώσει ο κ. Σεπετής, μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αλλά όταν το Πάσχα, ή τον Αύγουστο θα χαλάει ο κόσμος στη Χαλκίδα, θα χρειαστεί όλους τους γιατρούς εκεί. Την Κάρυστο θα κοιτάξει; Απλή λογική είναι. 
Ξέρουμε, καταλάβαμε και τι παίχτηκε και πώς χάθηκε η ιστορία αυτή. Θλιβερές συνέπειες μιας στενόμυαλης, στενόκαρδης και κοντόφθαλμης μικροπολιτικής που δεν νοιάζεται για μια "γούρνα" λίγων χιλιάδων ψήφων !!! 
Κρίμα για όσους σχεδίασαν αυτή την κατάντια για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ντροπή και για όσους έσπρωξαν τόσους ανθρώπους στην απελπισία !!!