Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ


Τα σημερινά γεγονότα στο Νοσοκομείο της Καρύστου είναι πρωτοφανή  για την Εύβοια και σε κάθε περίπτωση θλιβερά. Όχι γιατί οι πολίτες δεν πρέπει να διαμαρτύρονται και να αγανακτούν, το αντίθετο μάλιστα,  αλλά είναι απαράδεκτα και θλιβερά όταν προπηλακίζονται  διοικητικοί παράγοντες του ....
Νοσοκομείου που είναι αναρμόδιοι να αποφασίσουν για το καθεστώς της διοικητικής αυτονομίας του. Η οργή των πολιτών όταν στρέφεται σε λάθος κατεύθυνση ή σε λάθος χρόνο καλύπτει ευθύνες και δεν αποκαλύπτει τους πραγματικά υπαίτιους. Εάν η προ ημερών κατατεθείσα τροπολογία  ορισμένων Βουλευτών απορρίφθηκε δεν φταίει ούτε ο Διοικητής ούτε ο Υποδιοικητής.  Η ευθύνη είναι εκείνων που αποφάσισαν να μην την δεχθούν και εκείνων που ίσως την προώθησαν αναποτελεσματικά και ανεπίκαιρα. Το γεγονός ότι ενόψει των εκλογών ορισμένοι μπορούν να κάνουν και απροετοίμαστες  κινήσεις εντυπωσιασμού είναι μία κλασική μέθοδος "άσφαιρου" πλέον πολιτικαντισμού  που σήμερα φαντάζει απολύτως κωμικοτραγική.
Ο Υπουργός Υγείας οφείλει να δεσμευτεί για την διατήρηση και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Καρύστου με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό το δε Νοσοκομείο της Χαλκίδας δεν θα πρέπει να λειτουργεί σε βάρος του Νοσοκομείου της Καρύστου αλλά αντίθετα να ενισχύει την αναβάθμισή του. Τα περί διοικητικής αυτοτέλειας έχουν δευτερεύουσα σημασία όταν δεν υποστηρίζουν το μείζον που είναι η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Νοσοκομείου. Γιαυτό προαπαιτούμενο είναι η συνεργασία των διοικητικών  λειτουργών του Νοσοκομείου με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας αλλά και η πολιτικά υπεύθυνη συμπεριφορά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και του Υπουργού.
Τα προβλήματα της διοίκησης των Νοσοκομείων παραμένουν άλυτα και μεγενθύνονται εξαιτίας και των μεθόδων και μεθοδεύσεων που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία με την συνδρομή του  τοπικού πολιτικού προσωπικού για την επίλυσή τους. Η εφαρμογή σύγχρονων και αποδοτικών αρχών διοικητικής και πολιτικής διαχείρισης απαιτεί ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και σύστημα αξιολόγησης αποτελεσμάτων συνεπώς δεν πρέπει να εξαντλείται σε  δήθεν μεταρρυθμιστικές φλυαρίες που συνοδεύονται από πρακτικές κομματικού κοτσαμπασισμού.