Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Προς τον:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
κο ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
Κοινοποίηση:
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κο ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΚΚΟΡΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΗ του Ι.Κ.Α. – Τ.Ε.Α.Μ. κο ΡΟΒΕΡΤΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με ιδιαίτερο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου σας να προβεί σε αναστολή των Υπηρεσιών του ΙΚΑ  στην περιοχή μας.  Με την ενδεχόμενη κατάργηση των υποκαταστημάτων του Αλιβερίου και της Κύμης, σε μια ιδιαίτερα πληγείσα από την οικονομική κρίση περιοχή, με πληθυσμό που ξεπερνά τους 40.000 κατοίκους, οι οποίοι είναι στα όρια των οικονομικών αντοχών τους, και με την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής αναπτυξιακής προοπτικής, θεωρούμε ότι ....
η απομάκρυνση των εν λόγω υπηρεσιών θα αποτελέσει ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα στους όρους διαβίωσης κι εργασίας στην περιοχή μας. Ήδη έχουμε δεχθεί τη συγχώνευση, απομάκρυνση, συρρίκνωση ή κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών, δυσχεραίνοντας τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών κι αποτρέποντας οποιαδήποτε επενδυτική σκέψη στον τόπο μας.
Ακόμα και για ήσσονος σημασίας διοικητικά θέματα, θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος της μεταφοράς στην πρωτεύουσα του νομού πράγμα που λόγο και της απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και φυσικά ένα επιπλέον έξοδο στις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
Η περιοχή του Δήμου μας, είναι μία αναπτυσσόμενη περιοχή, που στη μία άκρη της, στη Κύμη, διαθέτει αναπτυσσόμενο λιμάνι εθνικής σημασίας καθώς επίσης εξυπηρετεί και το νησί της Σκύρου και στην άλλη της άκρη βρίσκεται το Αλιβέρι όπου εδρεύει ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανικών, βιοτεχνικών, εμπορικών επιχειρήσεων, μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και αρκετά λατομεία μαρμάρου.
Ταυτόχρονα όλη η περιοχή χαρακτηρίζεται από σημαντική τουριστική κίνηση και οικοδομική δραστηριότητα.

Το πλήθος των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, σε συνδυασμό με τον δυσπρόσιτο χαρακτήρα της περιοχής και το δύσβατο οδικό της δίκτυο, επιβάλλουν την διατήρηση και των δύο υποκαταστημάτων, τα οποία άλλωστε έχουν αντικείμενο εργασιών για αριθμό υπαλλήλων μεγαλύτερο από αυτόν που απασχολούν.
Η Δημοτική Αρχή Κύμης – Αλιβερίου, με ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε πιθανή ενέργεια κατάργησης ή υποβάθμισης των παραρτημάτων ΙΚΑ , που εξυπηρετούν όχι μόνο δημότες μας, αλλά και δημότες των όμορων Δήμων. Η παραμονή των παραρτημάτων αυτών είναι αναγκαία και απαραίτητη, αφού παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς να υποχρεώνονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του κεντρικού Καταστήματος του ΙΚΑ στη Χαλκίδα, καθώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες και το πεπαλαιωμένο επαρχιακό οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι η απόσταση της πόλης της Κύμης από τη Χαλκίδα είναι μιάμιση ώρα, ενώ κατά μια ώρα απέχει το Αλιβέρι από τη Χαλκίδα.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με γνώμονα την πολιτική βούληση αποκέντρωσης δομών και υπηρεσιών για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της καθημερινότητας του πολίτη, παρακαλούμε να σταματήσει τώρα κάθε ενέργεια και σκέψη που θα υποστελεχώνει υπηρεσίες από την ύπαιθρο και τους κατοίκους της, προκαλώντας τους οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Προσβλέποντας στην ευαισθησία σας και γνωρίζοντας την ευθυκρισία σας, ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμβολή σας στην επίλυση του.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου
Δημήτρης Γ. Θωμάς