Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Αυτοδιοικητικές Εκλογές


Δεν αποκλείει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών για μετά τις ευρωεκλογές, εντός του 2015, όπως ζητεί η ΚΕΔΕ και οι περιφερειάρχες. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά.
Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης «το υπουργείο Εσωτερικών ουδέποτε άνοιξε το θέμα της μετάθεσης του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και δεν έχει τεθεί από κανένα κόμμα της συγκυβέρνησης», ωστόσο είπε ....

ότι το υπουργείο θα μελετήσει το θέμα τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης και θα ενημερώσει σχετικώς την Βουλή, που θα κληθεί να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.
Μάλιστα, επικαλέστηκε την ΚΕΔΕ, αλλά και τους αιρετούς περιφερειάρχες που έχουν υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για την μετάθεση των εκλογών με τα επιχείρηματα ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη, επίσης ότι η ημερομηνία των εκλογών συμπίπτει με την διαδικασία ολοκλήρωσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, καθώς και ότι η παράλληλη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης (του Ιουνίου 2014), θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους.


Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Στυλιανίδης δεν προσήλθε να απαντήσει σε ανάλογη ερώτηση που είχε υποβάλει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, ο οποίος σε δήλωσή του είχε επισημάνει ότι «η ουσιαστική άρνηση της κυβέρνησης για μια δημόσια δέσμευση που θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο πολύμηνων διαρροών περί το θέμα, συνιστά δυστυχώς ευθεία παραδοχή ότι παραμένει ανοικτό ως ενδεχόμενο το να επιχειρηθεί ένα θεσμικό πραξικόπημα στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης».


Όπως είχε υποστηρίξει «είναι προφανές ότι στις κορυφές των κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης αναζητούνται εναγωνίως μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση των, προ κρίσεως, πολιτικών συσχετισμών σε αντίθεση με το διαμορφούμενο νέο πολιτικό σκηνικό, με μετάθεση της ισχύος τους μέχρι το τέλος του 2015».


Από την πλευρά του ο κ. Παππάς κάλεσε τον υπουργό «να σταματήσει να παρανομεί», όπως υποστήριξε, τονίζοντας πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν επιθυμούν οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2014, καθώς φοβούνται την άνοδο της Χρυσής Αυγής, αφού όπως εκτίμησε «τόσο στον δήμο της Αθήνας όσο και στους άλλους μεγάλους δήμους η Χρυσή Αυγή θα εκλέξει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή». Μάλιστα επανέλαβε το επιχείρημα ότι βάσει της απόφασης του ΣτΕ για την ψήφο των μεταναστών οι εκλογές που έγιναν στον δήμο Αθηναίων αναδεικνύοντας τον κ. Γ. Καμίνη «είναι παράνομες».


«Ο αριθμός των μεταναστών που ψήφισαν δεν ήταν ικανός να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τη απόφαση του ΣτΕ και να εναρμονίσουμε την κείμενη νομοθεσία» απάντησε ο κ. Στυλιανίδης.