Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ξεκινά η ένταξη των ΟΤΑ στη ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών

Εγκύκλιο, με την οποία ξεκινά η διαδικασία ένταξης στην ειδική επιχορήγηση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την αγορά των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, απέστειλε την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών προς όλους τους δήμους της χώρας.
Οι ενδιαφερόμενοι ΟΤΑ, που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να στείλουν τα σχετικά στοιχεία συνοδευμένα από το Σύμφωνο Αποδοχής Όρων έως τις 7 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, σε σχέση με την ....

πορεία απορρόφησης των 162 δήμων και των περιφερειών που έχουν ενταχθεί ήδη στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 800.000.000 ευρώ, έχουν ήδη διοχετευθεί στην αγορά περισσότερα από 150.000.000 ευρώ.
Ακόμη, εστάλη στους δήμους έγγραφο με το οποίο επιλύονται διαδικαστικά θέματα, προκειμένου να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία.

Για την πορεία απορρόφησης και το ύψος των παρακρατήσεων υπέρ του Προγράμματος «Αυτοδιοίκησης-Κοινωνικής Συνοχης-Ισόρροπης Ανάπτυξης» (ΑΚΣΙΑ) στο τέλος Μαΐου, το υπουργείο Εσωτερικών θα δημοσιοποιήσει αναλυτικούς πίνακες με την πορεία απορρόφησης ανά δήμο.

Σημειώνεται, ότι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και να σταλεί σε όλες τις εφορίες της χώρας και τα ασφαλιστικά ταμεία η εγκύκλιος βάσει της οποίας θα μπορέσουν οι οφειλέτες του Δημοσίου και των ταμείων να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 48 ή και περισσότερες δόσεις.

Για να μπορέσει κάποιος να πληρώσει την οφειλή του σε πάνω από 48 δόσεις θα πρέπει να βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και την ίδια στιγμή με τις παραπάνω δόσεις που θα επιλέξει ο έφορος να είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει τελικά να πληρώσει τις οφειλές του.