Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Φραγμό στο ρατσισμό εντός των γηπέδων βάζει η FIFA

Μηδενική ανοχή στα περιστατικά ρατσισμού στα ποδοσφαιρικά γήπεδα θα επιδείξει στο μέλλον η FIFA, το συνέδριο της οποίας ενέκρινε την Παρασκευή σχεδόν ομόφωνα εισήγηση για αυστηρότερο πειθαρχικό πλαίσιο αντιμετώπισης των φαινομένων.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, που πέρασαν με 204 ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά (η οποία μπορεί να είναι απλώς από λάθος), προβλέπεται .....

ποινή αφαίρεσης βαθμών, υποβιβασμού ή αποκλεισμού από διοργανώσεις για ομάδες που κρίνονται ένοχες ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Θα υπάρχει δε κλιμάκωση από πρόστιμα, επίπληξη ή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών για το πρώτο περιστατικό και στη συνέχεια, για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις, θα επιβάλλονται σοβαρότερες κυρώσεις.
Η ελάχιστη ποινή για τους ποδοσφαιριστές και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα (ακόμα και αν δεν ανήκουν σε ομάδες) αυξάνεται σε πέντε αγώνες.
Ακόμη, εισάγεται ο θεσμός του παρατηρητή αγώνα ειδικά για θέματα ρατσισμού και διακρίσεων, ενώ καθιερώνεται τηλεφωνική γραμμή, στην οποία παίκτες αλλά και φίλαθλοι θα μπορούν να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα.
Παράγοντας της FIFA τόνιζε ότι το πρόβλημα του ρατσισμού είναι πολύ χειρότερο από όσο καταγράφουν τα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα περιστατικά που δημοσιοποιούνται είναι «λιγότερο από το 1% όσων συμβαίνουν» σε όλο τον κόσμο.
Ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, σε παρέμβασή..... του επισήμανε ότι «υπήρξαν κάποια αηδιαστικά περιστατικά φέτος, τα οποία έριξαν βαριά σκιά στο ποδόσφαιρο. Μιλώ για την πολιτική του μίσους, την απολίτιστη, ανήθικη και καταστροφική δύναμη που όλοι απεχθανόμαστε.
«Μπορούμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους ρατσιστές ότι ο χρόνος τους τελείωσε», είπε και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μηδενική ανοχή και αυστηρές ποινές παντού. Πρέπει να ηγηθούμε, να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα μη συμβιβασμού».
Ο Μπλάτερ δήλωσε, τέλος, έκπληκτος για την ύπαρξη έστω και μίας αρνητικής ψήφου, την οποία απέδωσε σε λανθασμένο χειρισμό του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας.