Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ-«ΑΡΤΑΚΗ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«ΑΡΤΑΚΗ

ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ»


Σε πρώτη προβολή το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 στις ....
έντεκα και μισή το βράδυ από τη Δημόσια Τηλεόραση



Μ’ αφορμή την επέτειο των ενενήντα χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τον εκπατρισμό και την εγκατάσταση των Αρτακηνών προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας,(Δ.Ο.Α.Π.Π.Ε.Χ) διοργάνωσε στο χώρο του λιμανιού της Νέας Αρτάκης, εκδήλωση προσφυγικής μνήμης με τον τίτλο «ΑΡΤΑΚΗ, ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ», η οποία είχε ενταχθεί στο πολιτιστικό.....
πρόγραμμα των «ΚΥΖΙΚΕΙΩΝ» και υλοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012.

Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, η εκδήλωση στο σύνολό της, θα προβληθεί από το κανάλι της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) το Σάββατο 16/11/2013 στις 23.30.



Χιλιάδες θεατές και σύσσωμη η πνευματική και πολιτική ηγεσία της ευρύτερης περιφέρειας Χαλκίδας, παρακολούθησαν και απόλαυσαν μια καταπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση-πολυθέαμα, που σε συνδυασμό με τα θεατρικά δρώμενα, τις οπτικοακουστικές αφηγήσεις και τις προβολές ιστορικού αρχειακού υλικού, συγκίνησαν, μάγεψαν και χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές στο κοινό, που στο τέλος καταχειροκρότησε όρθιο όλους τους συντελεστές.

Η παράσταση ήταν χωρισμένη σε δύο πράξεις. Η πρώτη ξεκίνησε με την απελευθέρωση της Αρτάκης από τον Ελληνικό Στρατό το 1919 και την ευφορία που επικρατούσε ως το ΄22. Ακολούθησε η ήττα, ο διωγμός, η περιπλάνηση, η αναμονή των Αρτακηνών στο κολαστήριο του Καραμπουρνού και η άφιξη στο νέο τόπο.

Η δεύτερη πράξη αρχίζει με τον διαρκή αγώνα των κατοίκων να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν σ’ ένα αφιλόξενο χώρο, ώσπου στο τέλος κατάφεραν το θαύμα. Το χτίσιμο και τη δημιουργία της νέας τους πόλης. Τη Νέα Αρτάκη. Το ταξίδι συνεχίζεται στα χρόνια της δεκαετίας του ΄30, τη Μεταξική δικτατορία, τον πόλεμο του΄40 την κατοχή , τον εμφύλιο, την προσπάθεια ανόρθωσης μετά, τη Χούντα των συνταγματαρχών, και τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε.



Βασικοί συντελεστές της παράστασης ήταν:

Ρένος Χαραλαμπίδης - Αφηγητής

Χρίστος Τσιαμούλης - Τραγούδι, διεύθυνση παραδοσιακής ορχήστρας

Κατερίνα Παπαδοπούλου Τραγούδι

Γιώργος ΓερογιάννηςΔιεύθυνση χορωδίας

Θοδωρής Γιαννακάρας, Βασίλης Τικταπανίδης – Διδασκαλία χορού

Μάριος Μεσσήνης- Σκηνικά

Μαίρη Τσομπανίκου- Κοστούμια

Την Καλλιτεχνική επιμέλεια τα κείμενα και την σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αρτακηνός σκηνοθέτης Σταμάτης Τσαρουχάς



Συμμετείχαν οι χορευτικές ομάδες του Δ.Ο.Α.Π.Π.Ε.Χ και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΚΥΖΙΚΟΣ», η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Νέας Αρτάκης στο θεατρικό της Φεβρωνίας Αργυροπούλου «Γκιοστέρ», καθώς και πολυμελής ορχήστρα με ντόπιους μουσικούς.