Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ
Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 το πρωί, στην ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής έλαβε χώρα, σύμφωνα με την παράδοση του Τόπου μας, ο επίσημος εορτασμός της Σύναξης των Τριών Ιεραρχών, με την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και..... Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Πόλεώς μας και συμμετείχαν οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Συρίμης και της Δευτεροβάθμιας κ. Αικατερίνη Καραμάνου, Διευθυντές και καθηγητές Σχολείων της Χαλκίδος, εκπρόσωποι φορέων και αντιπροσωπείες μαθητών από όλα τα Σχολεία, με τις σημαίες τους.
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, διαβάστηκε στους μαθητές που από νωρίς είχαν προσέλθει στον Ιερό Ναό, το μήνυμα της Ιεράς Συνοδού της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Πατρίδος μας.
Στη διάρκεια του Κοινωνικού, μίλησε θαυμάσια ο κ. Άγγελος Μαντάς, δρ. φιλολογίας και Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνολική προσφορά των Τριών Ιεραρχών στο μέγα γεγονός της Παιδεία.
Μεταξύ των πολλών ουσιαστικών επισημάνσεών του ο κ. Μαντάς τόνισε ότι «στους τρεις αυτούς μεγάλους πατέρες του 4ου μ. Χ. αιώνα οφείλεται πρωτίστως και κυρίως η διαχρονική αναγνώριση της αξίας του αρχαίου ελληνικού πνευματικού μεγαλείου και η κριτική πρόσληψή του από τον χριστιανικό κόσμο σε Ανατολή και Δύση», ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «η πολύπλευρη παιδεία που απέκτησαν οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήταν γι’ αυτούς μια στείρα ακαδημαϊκή υπόθεση. Είναι, στην περίπτωσή τους, άξιος ιδιαίτερης μνείας ο συνδυασμός της ακαδημαϊκής μόρφωσης και καλλιέργειας με τον πρακτικό βίο και τις ανάγκες του. Οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήταν διανοούμενοι αποκομμένοι από τον λαό. Σπούδασαν πολλές επιστήμες για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο. Την πολυσχιδή επιστημονική τους κατάρτιση δεν τη χρησιμοποίησαν για ατομική προβολή, αλλά για να προσφέρουν στον αδελφό τους».Τέλος, αναφερόμενος στις παιδαγωγικές τους αντιλήψεις, είπε ότι «μοιάζουν σαν να βγαίνουν όχι μέσα από κείμενα του 4ου μ. Χ. αιώνα, αλλά ότι περιέχονται σε συγγράμματα των παιδαγωγών του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα».
Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Αρτοκλασία, την οποία προσέφεραν οι Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων στα Σχολεία μας, καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους ευεργέτες, δωρητές, διδάσκοντες και διδασκομένους στο χώρο της Παιδείας.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε και συνεχάρη τις Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως και τους διδάσκοντες για την παρουσία τους και την τιμή προς τους Τρείς Ιεράρχες, τον εκλεκτό ομιλητή κ. Μαντά, τους μαθητές και τις μαθήτριες για την υποδειγματική παρουσία και συμπροσευχή τους στον Ι. Ναό και την συμμετοχή τους στην Θεία Κοινωνία, ενώ τόνισε ότι οι Τρεις Ιεράρχες υπηρέτησαν την Αλήθεια και γι’ αυτό μας άφησαν ουσιαστικό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να οικοδομηθεί ο κόσμος και η ζωή μας. «Με ψέματα ο κόσμος δεν χτίζεται», επεσήμανε, «παρά μόνο με την Αλήθεια της Πίστεως και της Σοφίας του Θεού».
Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που προσήλθαν, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως δώρον ευλογίας ένα καλαίσθητο βιβλίο με τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών και με τον Παρακλητικό τους Κανόνα, προτρέποντας τα παιδιά να προσεύχονται διαρκώς σ’ Εκείνους για τον Άνωθεν φωτισμό τους.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού, όπου υπήρξε η δυνατότητα της συζήτησης και της ζεστής και καρδιακής επικοινωνίας όλων.