Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Προσλήψεις με πλαστά δικαιολογητικά για 156 πρώην δημοτικούς αστυνόμους

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι

Προσλήψεις με πλαστά δικαιολογητικά για 156 πρώην δημοτικούς αστυνόμους


Με 156 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών, που προσλήφθηκαν κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών ή χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος τον οποίο πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ), μετά από κοινή εντολή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και.... Εσωτερικών.

Ελέγχθηκαν 12.377 υποβληθέντα δικαιολογητικά, που χρησιμοποιήθηκαν για το διορισμό των 3.530 πρώην δημοτικών υπαλλήλων, στους 178 δήμους της χώρας.

Εντοπίστηκαν 74 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών, που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών, προκειμένου να προσληφθούν, κι άλλες 82 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι προσελήφθησαν είτε χωρίς να διαθέτουν ορισμένα από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, είτε χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού.

Οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ προτείνουν στις αρμόδιες δημοτικές αρχές να προβούν στην ανάκληση των εν λόγω διορισμών, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εν λόγω υπαλλήλων, αλλά και των κατά περίπτωση διοικητικών οργάνων που ενέκριναν τις μη νόμιμες προσλήψεις.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη ανακληθεί, βάσει των εκθέσεων του ΣΕΕΔΔ, 68 διορισμοί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακληθούν και οι υπόλοιποι, καθώς εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δημοτικές αρχές.

«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται και στέφεται με επιτυχία μια τόσο σύνθετη ελεγκτική δράση, η οποία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για μια σειρά παρόμοιων ελέγχων στο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά, επίσης, που προκύπτουν μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι γενικοί αφορισμοί ή εμπειρικές εκτιμήσεις περί χιλιάδων πλαστών δικαιολογητικών» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ολοκλήρωση του ελέγχου, και τόνισε ότι το υπουργείο «απόλυτα προσηλωμένο στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν στην δημόσια διοίκηση».

«Αναμένουμε ότι ανάλογα και σημαντικά αποτελέσματα θα προκύψουν και από τον οριζόντιο έλεγχο των διοικήσεων για την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και από τις λοιπές ελεγκτικές δράσεις του ΣΕΕΔΔ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.