Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

«Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τον τελικό, αλλά πρέπει να μείνουμε ήρεμοι» δήλωσε ο Λεβ

«Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τον τελικό, αλλά πρέπει να μείνουμε ήρεμοι» δήλωσε ο ΛεβΓερμανική ψυχριαιμία



Ο Γιόακιμ Λεβ δήλωσε ότι είναι σημαντικό η εθνική Γερμανίας να παραμείνει ήρεμη, εν μέσω της ευφορίας για το θρίαμβο 7-1 επί της «οικοδέσποινας» Βραζιλίας στον ημιτελικό του Μουντιάλ στο Μπέλο Οριζόντε.
Επίσης, ο προπονητής των «πάντσερ» προειδοποίησε ότι ο κυριακάτικος τελικός στο «Μαρακανά» του Ρίο ....ντε Τζανέιρο θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Η Γερμανία, η οποία αγωνίστηκε σε τέταρτο διαδοχικό ημιτελικό Μουντιάλ, προκρίθηκε για όγδοη φορά σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα διεκδικήσει τον τέταρτο τίτλο της, μετά από αυτούς του 1954, του 1974 και του 1990.
«Τώρα είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τεχνικός και συνέχισε: «Η ομάδα είναι απόλυτα προσγειωμένη και ήρεμη. Δεν υπάρχει ευφορία. Αυτή η ομάδα είναι έτοιμη να αποδώσει. Ο τελικός θα είναι δύσκολος, αλλά θέλουμε να κερδίσουμε τον τελικό και θα διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα είναι απόλυτα έτοιμη τώρα για να κερδίσει τον τελικό».

Η Γερμανία ηττήθηκε στους ημιτελικούς του Μουντιάλ του 2006, το οποίο διοργάνωσε, από τη -μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου- Ιταλία με 2-0 στην παράταση στο Ντόρτμουντ. Τότε ο Λεβ ήταν βοηθός του Γιούργκεν Κλίνσμαν στη «νατσιονάλμανσαφτ», αλλά ήταν πρώτος προπονητής πριν από τέσσερα χρόνια στη Νότια Αφρική, ήταν η Γερμανία ηττήθηκε 1-0 από την Ισπανία, η οποία νίκησε την Ολλανδία στον τελικό. «Είμαστε στον τελικό, αλλά θα αντιμετωπίσουμε έναν διαφορετικό αντίπαλο» επισήμανε ο Λεβ και συνέχισε:

«Ήμασταν τυχεροί εδώ που οι οικοδεσπότες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πίεση. Ξέρω πώς αισθάνεται ο Σκολάρι, πώς νιώθει η ομάδα της Βραζιλίας και ο κόσμος. Θυμάμαι τον ημιτελικό του 2006 στη Γερμανία, όταν ηττηθήκαμε από την Ιταλία στο 119ο λεπτό, ενώ όλοι ήλπιζαν ότι θα κατακτούσαμε το τουρνουά στην έδρα μας. Ήταν μια τεράστια θλίψη. Πιστεύω ότι αυτή η ήττα για τη Βραζιλία θα είναι δύσκολο να τη χωνέψει. Θα είναι μια δύσκολη και οδυνηρή ήττα γι' αυτούς».

Ο Λεβ υπογράμμισε ότι η ομάδα του είχε ένα ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο και πως ήξερε ότι, εάν οι παίκτες του αγωνίζονταν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, η ομάδα του θα επικρατούσε. «Ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο εμφατικό δεν το περίμενε κανείς» είπε και συνέχισε: «Όταν πετύχαμε τρία γκολ σε τέσσερα λεπτά, οι οικοδεσπότες ήταν σε κατάσταση σοκ, σύγχυσης και δεν επέστρεψαν ποτέ στην αρχική οργάνωσή τους. Ήμασταν πολύ ψύχραιμοι, συνειδητοποιήσαμε ότι "ράγιζαν" και το εκμεταλλευθήκαμε».

Μολονότι το αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης, ο Λεβ προειδοποίησε ότι «κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ανίκητος», ενώ, μιλώντας για την Ολλανδία και την Αργεντινή, που τίθενται αντιμέτωπες στον δεύτερο ημιτελικό, τόνισε πως «και οι δύο έχουν κάνει ένα εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει άλλος ημιτελικός σαν κι αυτόν. Ο αντίπαλος στον τελικό θα παίξει εντελώς διαφορετικά εναντίον μας».

Επίσης, ο Λεβ έπλεξε το εγκώμιο του Μίροσλαβ Κλόζε, ο οποίος έφτασε τα 16 γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και πέρασε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, αφήνοντας πίσω του τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο: «Αυτό σημαίνει πάρα πολλά για όλους εμάς. Είναι ένα ρεκόρ, το οποίο ίσως μόνο ο Τόμας Μίλερ (σ.σ. μέχρι τώρα έχει 10 γκολ) μπορεί να σπάσει. Είναι κάτι σπουδαίο, ειδικά για τον Μίρο, να έχει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εάν κάποιος το αξίζει, τότε αυτός είναι ο Μίρο, ο οποίος σε μια τόσο μακρά περίοδο μπορεί ακόμη να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι τόσο επικίνδυνος μπροστά στην αντίπαλη εστία όσο ήταν πάντα».