Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

FILOXENIA Ή ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ;
Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Δήμο Καρύστου η συμμετοχή του στην Τουριστική Έκθεση «FILOXENIA
Θεσσαλονίκης». Γεννούνται τα ερωτήματα:
•Έπρεπε να δηλώσει συμμετοχή;
Με τι οργάνωση;
Με ποιό στόχο;
Κριτική είναι εύκολο να κάνει κάποιος αλλά η εποικοδομητική κριτική απαιτεί παράθεση επιχειρημάτων:
Στην σημερινή εποχή, στον Τουρισμό, οι ντόπιοι και ξένοι ανταγωνιστές μας (Αργοσαρωνικός, νησιά Κυκλάδων, Μαγιόρκα, Φλόριντα, Καραϊβική, νησιά Ειρηνικού κλπ) έχουν «έρθει δίπλα» μας! Πώς; Με το internet!
Ο υποψήφιος επισκέπτης «ανακαλύπτει» την Καρυστία με ....

την ίδια ευκολία που βρίσκει και οποιοδήποτε άλλο προορισμό. Πώς, όμως, θα τον κάνουμε εμείς να γίνει «αγοραστής» από αναποφάσιστος «ερευνητής»; Αυτό είναι το σοβαρότατο ερώτημα!
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πρέπει να γίνουν πολλά, με στρατηγικό σχέδιο που θα έχει τρία μέρη:
1. Οργανώνουμε και αναπτύσσουμε τους τουριστικούς πόρους και γενικότερα τον Προορισμό Νότια Καρυστία.
2. Βρίσκουμε ποιοι ενδιαφέρονται ν’ «αγοράσουν» τα «προϊόντα» μας.
3. Χρηματοδοτούμε ένα μακρόχρονο σχέδιο προβολής και προώθησης.
Κατά την γνώμη μας, όσο δεν εκπονείται ένα τέτοιο σχέδιο, η συνέχιση της αντιμετώπισης του ζητήματος «τουρισμός της περιοχής» με ενέργειες απρογραμμάτιστες, περιστασιακές και ασύνδετες είναι καθαρά μια σπατάλη χρόνου και χρημάτων. Κρίνουμε ότι μια τέτοια είναι και η συμμετοχή στην φετινή FILOXENIA.
Δεδομένου του μαρασμού της μεσαίας επιχειρηματικότητας της περιοχής που ανεβάζει τους δείκτες της ανεργίας και γεννά φτωχοποίηση, ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η οικονομική δραστηριότητα Τουρισμός στο σταμάτημα της κατρακύλας και στην σταδιακή ανάκαμψη είναι σημαντικότατος. Άρα, απαιτεί την
ιδιαίτερη προσοχή της κοινωνίας μας, με πρώτη την Διοίκηση του Δήμου Καρύστου.Ο Δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να ενταχθεί ο κλάδος του τουρισμού ουσιαστικά στο συνολικό παραγωγικό σχέδιο της περιοχής (που μέχρι τώρα δεν υπάρχει) ώστε να ενισχύει τις άλλες δραστηριότητες.
Να μεριμνά για την προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων, φυσικών, κοινωνικών και πολιτισμικών.
Οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου να παρακινηθούν να συμμετέχουν μαζί με τον Δήμο (όπου είναι δυνατόν) σε συνεργατικά – συνεταιριστικά σχήματα.
Ένα εργαλείο σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η θεσμοθετημένη Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καρύστου. Είναι απορίας άξιο που μετά από 2 μήνες διοίκησης του δήμου από την σημερινή πλειοψηφία, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη συνεδριάσει!
Όμως, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Καρύστου στην τουριστική FILOXENIA! Άρα, το μήνυμα που παίρνουμε είναι ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται στον στενό κύκλο του Δημάρχου και άρα θα έχουν στόχους καθορισμένους από προσωπικά κριτήρια και άρα οι ενέργειες θα είναι περιστασιακές και απρογραμμάτιστες.
Οι άνθρωποι της πλειοψηφίας δικαιολογούν την μη συνεδρίαση της Επιτροπής στο ότι έχει προτεραιότητα το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου. Αν όμως θεωρούν τον Τουρισμό τόσο σημαντικό όσο μας έλεγαν την προεκλογική περίοδο, μάλλον θα έβρισκαν την ευκαιρία να αποδείξουν τις εξαγγελίες τους.
Παρά την σαφή διαφορά αντίληψης, μεταξύ της Κίνησης Αλλιώς! και της διοίκησης του Δήμου στο ζήτημα της διαχείρισης του Τουρισμού, θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά με προτάσεις και παρεμβάσεις, στους φορείς που συμμετέχουμε, με γνώμονα το σχέδιο μας για τον Τουρισμό που καταθέσαμε ήδη προεκλογικά.
 

Χάρης Μήτρος