Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Κ.Ο. ΔΗΜ.ΑΡ.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της, ώστε να αναδειχθούν και να προωθηθούν σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν και βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα  «Δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα στη ζωή. Από την εργασία στην ανασφάλεια»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας  στο ξενοδοχείο Park,  με αυξημένη συμμετοχή όχι μόνο  στελεχών  και μελών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και πολιτών που βιώνουν τις εφιαλτικές διαστάσεις, τις οποίες  έχει λάβει η ανεργία στη χώρα μας.
Το πάνελ των ομιλητών αποτέλεσαν  οι: Γεώργιος Ρωμανιάς – Εργατολόγος, Κυριάκος Σουλιώτης -Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου ....

Πελοποννήσου και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ,  Ιωάννης Κουκιάδης.
Με τις παρεμβάσεις τους συμμετείχαν,  ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας βουλευτής Πρέβεζας,  ο Μουλίνος Νικόλαος πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας και οι κύριοι Βενέτης  και Γιατρουδάκης,  εκπρόσωποι  του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων.
Τον κύκλο των παρεμβάσεων έκλεισε  ο Φώτης Κουβέλης, ενώ πριν δοθεί ο λόγος στο ακροατήριο.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε  ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτής Εύβοιας της ΔΗΜΑΡ.
Τη συζήτηση σχετικά  με την απώλεια,  από ένα σημαντικότατο τμήμα του πληθυσμού, της δυνατότητας να ζει τουλάχιστον με το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης, άνοιξε ο Γιώργος Ρωμανιάς  αναπτύσσοντας την ενότητα Εργασία, Απασχόληση, Ανεργία .
Ο γνωστός εργατολόγος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη που μειώνει την ανεργία. «Η ανεργία δεν μειώνεται με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης , αλλά με την ανάπτυξη στοχευμένων τομέων».  Αναφέρθηκε στους τομείς  των κατασκευών, του τουρισμού και του εμπορίου όπου, βάσει ερευνών, αποδεικνύεται ότι ο αριθμός της απασχόλησης σε αυτούς  αυξομειώνει το δείκτη της ανεργίας. Παράλληλα  έκανε λόγο  για την αξία των κινήτρων που πρέπει να δοθούν  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. « Αν δώσουμε κίνητρο σε 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν από έναν εργαζόμενο, αμέσως έχουμε 200.000 θέσεις εργασίας»

Ο Κυριάκος Σουλιώτης  με τη σειρά του ανέλαβε να αναλύσει στο ακροατήριο τις «ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας».  Άρχισε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι πρόκειται για μια διάσταση του μνημονίου που έχει υποτιμηθεί. «Η συνεχιζόμενη σκληρή λιτότητα πλήττει την ψυχική υγεία» υπογράμμισε, ενώ   αναφέρθηκε και  στις απαισιόδοξες προβλέψεις που παρουσιάζονται σε σχετικές εκθέσεις, τόσο του ΔΝΤ όσο και του ΟΟΣΑ, σχετικά με την ψυχική υγεία των ανέργων στην Ελλάδα.
Η χώρα μας  έχει το χαμηλότερο δείκτη  ικανοποίησης των πολιτών της από τη ζωή και από το κράτος πρόνοιας , ενώ οι Έλληνες άνεργοι έχουν τη μικρότερη εμπιστοσύνη στα κόμματα και τους εκπροσώπους τους.
Αναμενόμενη η απογοήτευση από το κράτος πρόνοιας αφού σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας  της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η συρρίκνωση του εισοδήματος,  η ανεργία και η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος, που  δεν μπορεί να αντλήσει πόρους. «Ο ασθενής πρέπει να είναι πια συνδεδεμένος με το ATM»  διαπίστωσε ενώ ολοκλήρωσε παραθέτοντας στοιχεία από έρευνες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία ο μεγαλύτερος δείκτης  νοικοκυριών, μεταξύ των χωρών της Κοινότητας,  χωρίς απασχόληση είναι στην Ελλάδα, με συνέπειες  τον περιορισμό σε δαπάνες πρώτης ανάγκης  και την έκπτωση του βιοτικού επιπέδου. Εντυπωσιακή στις έρευνες  εμφανίζεται και  η αύξηση της  επένδυσης των πολιτών στο τζόγο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε Ιωάννης Κουκιάδης,  αντιμετωπίζοντας την πρόκληση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να «τοποθετήσει»  τα κοινωνικά διακαιώματα, σε σχέση με την εργασία και την ανεργία, μέσα στο πλαίσιο της κρίσης.  Επεσήμανε  ότι η «αξία των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι διαχρονική αλλά το περιεχόμενό τους μεταβαλλόμενο», ενώ, αναφερόμενος στις ευέλικτες μορφές εργασίας, εξήγησε ότι παράγουν ανασφάλειες.  Έθεσε δε το ερώτημα αν η αριστερά μπορεί να προτείνει λύσεις στην αντιμετώπιση αυτής της ανασφάλειας.
Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ ολοκλήρωσε  την ομιλία του με τη διαπίστωση  ότι «χωρίς την παγκοσμιοποίηση των διεκδικήσεων  το κοινωνικό κράτος δεν έχει μέλλον»

Στη διαδικασία των παρεμβάσεων ο εκπρόσωπος  του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων,  Σταμάτης  Βενέτης εξήγησε ότι η ελληνική κοινωνιολογία δεν είναι σήμερα σε θέση να γνωρίζει  σημαντικά μεγέθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων , ενώ ο  Νικόλαος Μουλίνος   έκανε λόγο για την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια και την ελπίδα που αξίζουν και δικαιούνται οι απόμαχοι της εργασίας.  Τέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία  να απευθυνθεί σε ένα κοινό αποτελούμενο κυρίως από νέους ανθρώπους .

Εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας  λέγοντας  ότι η ελληνική κοινωνία και ειδικά η νεολαία σφαδάζει  από την ανεργία.  Εξέφρασε δε  την ελπίδα, αυτή η πρωτοβουλία να είναι η απαρχή  συνεννόησης και συνεργασίας των κομμάτων της αριστεράς  για το θέμα της ανεργίας

Ακολούθησε  η παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ  Φώτη Κουβέλη.
«Η ανεργία είναι το κυρίαρχο πρόβλημα. Το κοινωνικό κόστος δυσβάσταχτο. Η ανεργία αποσταθεροποιεί τη ζωή των ανθρώπων, συρρικνώνει δραματικά το εισόδημα των οικογενειών, υπονομεύει την προοπτική του συνταξιοδοτικού συστήματος, τσαλακώνει τα όνειρα των νέων και τους ωθεί στη μετανάστευση. Η ανεργία παράγει φτώχεια και εξαθλίωση»  επισήμανε στην έναρξη της ομιλίας του ο Φ Κουβέλης .
Στη συνέχεια υπογράμμισε  ότι η ανεργία δεν οφείλεται  στην αδυναμία του ατόμου, αλλά  στην αδυναμία του συστήματος. «Οφείλεται στην οικονομική  κρίση και στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπιση της».
«Κανένας άνεργος δεν μπορεί να μείνει μόνος του» τόνισε  Πρόεδρος  της  ΔΗΜΑΡ  πριν αναφερθεί στις θέσεις του κόμματος  στο φλέγον ζήτημα της ανεργίας.
«Θέσεις σταθερές και  εφαρμόσιμες – που δεν μεταβάλλονται από τον αν βρίσκεται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.»
Σχετικά με  τον κίνδυνο μετάβασης σε μία φάση «άνεργης ανάπτυξης», όπου οι ρυθμοί πιθανόν να είναι θετικοί αλλά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ασθενική, ο Φ. Κουβέλης  πρότεινε οι πόροι (ευρωπαϊκοί, δημόσιοι) να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε δραστηριότητες με μεγάλο εισοδηματικό πολλαπλασιαστή, που αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενισχύουν την εξωστρέφεια και δημιουργούν μεγάλο αριθμό σταθερών θέσεων εργασίας