Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από τη γέννηση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1714), αναγνωρίζοντας την ανθρωποπλαστική δύναμη της λογοτεχνίας και την επίδραση που ασκεί στη σκέψη του ανθρώπου και κυρίως του νέου, αποφάσισε να προσκαλέσει τους μαθητές να προσεγγίσουν μέσα από τον γραπτό λόγο την προσωπικότητα, τη....

δράση και την προσφορά στην πορεία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού του εθνοϊερομάρτυρα αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Για τον σκοπό αυτό προκηρύσσει Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για μαθητές, με θέμα: 
«Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια που διάβηκε ο ΠατροΚοσμάς:
Η ζωή, το έργο και το μαρτύριο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού».
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καλούνται, με τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, την πλοκή, το ύφος, το λεξιλόγιο και τα πρόσωπα, να ασχοληθούν με μία η περισσότερες πτυχές του θέματος και να αναδείξουν τη μεγάλη μορφή του νεότερου Ελληνισμού, τον κορυφαίο νεομάρτυρα και ισαπόστολο άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.
Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
  • Μαθητές Δ  Στ  τάξη Δημοτικού (9 - 12 ετών)
Ποίημα, Παραμύθι, Διήγημα (σελ. 2-3)
  • Μαθητές Γυμνασίου (12 - 15 ετών)
Ποίημα, Διήγημα (σελ. 2 - 4), Μυθιστόρημα (σελ. 60 - 100)
  • Μαθητές Λυκείου (15 – 18 ετών)
Ποίημα, Διήγημα (σελ. 5 - 10), Μυθιστόρημα (σελ. 60 - 100), Δοκίμιο.
Ο Διαγωνισμός για την υποβολή των έργων θα λήξει την ημέρα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών του ερχομένου έτους (30.1.2015).
Όροι συμμετοχής:
1.    Μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
α) που φοιτούν σε σχολεία της Ελλάδος και της Κύπρου,
β) σε ελληνικά σχολεία του Εξωτερικού,
γ) μαθητικές συντροφιές Ενοριών και
2.    δ) προσωπικά μαθητές.
3.    Οι δημιουργίες να είναι αυθεντικές.
4.    Οι συμμετοχές είναι προσωπικές η και ομαδικές.
5.    Στο εξώφυλλο κάθε έργου θα αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα το ψευδώνυμο του μαθητή η της μαθήτριας η και της ομάδας.
6.    Τα έργα υποβάλλονται σε τρία (3) δακτυλογραφημένα αντίγραφα με μέγεθος γραμμάτων 12, σε φάκελο στον οποίο απαραιτήτως θα αναγράφεται η κατηγορία στην οποία συμμετέχει ο/η υποψήφιος.
7.    Μέσα στον μεγάλο φάκελο εσωκλείεται μικρότερος, αδιαφανής, σφραγισμένος, ο οποίος θα περιέχει τα στοιχεία του μαθητή/της μαθήτριας η και της ομάδας (όνομα, επώνυμο, τηλέφωνο, ταχυδρομική διεύθυνση, email).
8.    Κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα συμμετοχής σε όσες κατηγορίες επιθυμεί.
Τα έργα πρέπει να αποσταλούν στον Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο Αντωνίου - Τριανταφυλλίδη (Ιωάν. Γενναδίου 14 – 115 21  Αθήνα), έως την 31η Ιανουαρίου 2015.
Επισημάνσεις πληροφορίες:
Α. Όλα τα έργα θα αξιολογηθούν από Ειδική Επιτροπή ανά κατηγορία.
Β. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν και θα απονεμηθούν βραβεία σε ειδική εκδήλωση, για την ημερομηνία της οποίας θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση.
Γ. Για διευκρινίσεις: Τηλέφωνο επικοινωνίας210.7272212 – 213,
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ήδη απέστειλε σχετική ενημέρωση περί του διαγωνισμού στις Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, στα Σχολεία, στους Κληρικούς, στους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, ενώ ευχαριστεί εκ των προτέρων όλους και  τα Τοπικά Μ.Μ.Ε. και όσους άλλους συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία του διαγωνισμού.