Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην Πόλη της Χαλκίδος, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως με τις 144 Ενορίες και τα 14 Μοναστήρια.
Από τις προηγούμενες ημέρες της Εορτής, η Τοπική Εκκλησία είχε μπεί στο χαρμόσυνο κλίμα της εορτής, μέσα από διοργάνωση εκδηλώσεων και εορτών, μέσω των οποίων προβαλλόταν τον γεγονός των Χριστουγέννων, ως κεφαλαιώδες για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Στα πλαίσια αυτά, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συμμετείχε σε Χριστουγεννιάτικες Εορτές Ενοριών και άλλων φορέων και συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου 2014, μετέβη στο Ι. Ενοριακό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Ν. Αρτάκηςκαι παρακολούθησε την χριστουγεννίατικη εορτή του Κατηχητικού σχολείου της Ενορίας. Λίγο πριν την αναχώρηση του, ο Σεβασμιώτατος ....
απηύθυνε επίκαιρες ευχές και συγχαρητήρια προς τον εφημέριο της Ενορίας Αρχίμ. Στέφανο Καραμούζη, τις Κατηχήτριες και τους συντελεστές της εορτής, τους γονείς και τα παιδιά του κατηχητικού, κλεινοντας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση του για το επιτελούμενο ενοριακό έργο υπέρ της νεότητας και για τις χειροτεχνίες, που του δώρισαν τα παιδιά.
Αμέσως μετά επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του Πόλεως του Βασιλικού, όπου, κατόπιν προσκλήσεως, παρακολούθησε τη χριστουγενιάτικη εορτή των μαθητών. Κατά το χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το μοναδικό γεγονός στην ιστορία, αυτό της ενανθρωπήσεως του Θεού και την διαχρονική και την πανανθρώπινη σημασία του.
Έπειτα, στον Ενοριακό Ι. Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Βασιλικού παρακολούθησε τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ενορίας με τη συμμετοχή του Χορού Ιεροψαλτών του Ι. Ναού, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτου Τροχούτσου και την χορωδία του Γυμνασίου Βασιλικού, υπό την διεύθυνση του κ. Παύλου Κουρμπέτη, καθηγητού του Σχολείου.
Κατά την διάρκεια της Εκδήλωσης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρη, μίλησε επίκαιρα με θέμα «Παιδίον Νέον, ο προαιώνων Θεός» ένώ κλείνοντας την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους συντελεστές της και αναπόλησε την εποχή που και ο ίδιος σαν παιδί συμμετείχε στις λειτουργικές συνάξεις του Ιερού Ναού.
Μετά την λήξη της εορτής, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το 2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικού όπου συνάντησε γονείς και παιδιά, κατά τη διάρκεια της εκεί χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης. Εκεί εξέφρασε το ενδιαφέρον και τη χαρά του για το επιτελούμενο παιδαγωγικό έργο και έδωσε την υπόσχεση της εκ νέου επικοινωνίας του με τα παιδιά, τα οποία τον κατευόδωσαν με έκδηλο ενθουσιασμό και δωρίζοντας του χειροτεχνίες τους.
Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε επισκέψεις Σχολείων στην Ιερά Μητρόπολη για τα καθιερωμένα κάλαντα, ενώ το απόγευμα μετέβη στο Ι. Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωεμένης στη Νέα Αρτάκη, όπου παρακολούθησε Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, την οποία ετοίμασε και προσέφερε η Χορωδία Ν. Αρτάκης, υπό την διεύθυνση του Καθηγητού Μουσικής και Θεολόγου κ. Γεωργίου Γερογιάννη.
Αμέσως μετά μετέβη στη Χαλκίδα και στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου, όπου παρακολούθησε την ωραιότατη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλκιδέων, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Πέτρου Πρόκου.
Την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014, παραμονή των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών των Χριστουγέννων και προεξήρχε στην Εσπερινή Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.
Αμέσως μετά, μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη όπου δέχθηκε τις επισκέψεις μικρών και μεγάλων, σχολείων, στρατιωτών κ.ά. για τα καθιερωμένα κάλαντα, αλλά και την ανταλλαγή εορτίων ευχών. Γι' ακόμη μια φορά η Ιερά Μητρόπολη έγινε τόπος συνάντησης και επικοινωνίας και δυνατότητος έκφρασης της αγάπης προς όλους.
Το ίδιο βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, στις 6.00 μ.μ., στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος ετελέσθη ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων, στον οποίον χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος με τη συμμετοχή των Κληρικών της Πόλεως και πολλών ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι γέμισαν τον Ι. Ναό και προσευχήθηκαν στον Νεογέννητο Σωτήρα Χριστό, μέσα από τους θαυμάσιους Ύμνους της Ιεράς Ακολουθίας.
Ανήμερα των Χριστουγέννων, Πέμπτη 25 Δελεμβρίου 2014 νωρίς το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στην Θεία Λειτουργία, στην ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, ενώπιον πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο σύσσωμο κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.
Μετά την Θεία Λειτουργία, συνοδευόμενος από τους υπευθύνους Ιερείς και τους εθελοντές της Ι. Μητροπόλεως, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδος και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδος.   
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων, σε όλες τις Ενορίες αναγνώσθηκε η υπ’ αριθμ. 85η Εγκύκλιός του για την Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων, η οποία έχει ως εξής:
Τέκνα μου αγαπητά,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘH!
και
Χριστού τεχθέντος εκ της Παρθένου,
τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται.
Η Θεία υπόσχεση και επαγγελία, που δόθηκε από τον φιλάνθρωπο Θεό στους πρωτοπλάστους, αμέσως μετά την πτώση τους, σήμερα υλοποιείται. Η Προσδοκία των Εθνών εκπληρώνεται. Ο Θεός κατασκηνώνει μεταξύ των ανθρώπων. Και ακόμη περισσότερο· γίνεται ο ίδιος άνθρωπος! Δίχως να αρνηθεί αυτό που ήταν, δηλαδή, την θεότητά Του, έγινε αυτό που δεν ήταν, δηλαδή, άνθρωπος. Αυτό ψάλλουμε σήμερα με γιορταστική και δοξολογική διάθεση. «...και γέγονεν ο ων, ό ουκ ην δι’ ημάς και μη εκστάς της φύσεως, μετέσχε του ημετέρου φυράματος....» (Κάθισμα του Όρθρου των Χριστουγέννων).
Το δικό μας φύραμα, την δική μας βαρέως ασθενούσα και καταδικασμένη σε θάνατο φύση, προσέλαβε, προκειμένου να την αναπλάσει και να αναπληρώσει τον άνω κόσμον. Ο νεογέννητος Χριστός δεν έχει χάσει απολύτως τίποτε από την τριαδική Του δόξα, την οποία έκρυψε κάτω από το καταπέτασμα της σάρκας, που αυτοβούλως προσέλαβε. Σ’ αυτό το θεοδύναμο πλέγμα ανυψώνεται η ταπείνωση της γης, εγκεντρίζεται στην άφθαρτη δόξα του Θεού, ο πτωχός άνθρωπος γίνεται ομόθεος και λαμπρύνεται όλη η κτίση.
Αυτό το χαρούμενο μήνυμα αναγγέλει εις πάσαν την γην η αγία μας Εκκλησία και καλεί τους ανθρώπους να σκύψουν στην ταπεινή φάτνη και να προσκυνήσουν τον τεχθέντα Βασιλέα, δίχως να σκανδαλισθούν από την πτωχεία Του και την ταπεινή Του μορφή. Μας καλεί, με καινά και δυνατά άσματα, να Τον δοξολογήσουμε, μετά των αγίων Αγγέλων, ανυμνούντες ταυτόχρονα ευγνωμόνως και την αειπάρθενον μητέρα Του.
Την ώρα, όμως, αυτή, κατά την οποία η Εκκλησία μας καλεί να ενωθούμε με τον Κύριο και Θεό μας, προκειμένου να ξαναβρούμε το αρχαίο κάλλος μας, ο διάβολος, με τα θελκτήρια του κόσμου, στέλνει τα δικά του μηνύματα, προσπαθώντας να μας κάνει πλειοδότες του και να ακυρώσει, για τον καθένα που θα πλανηθεί και θα τον ακολουθήσει, το έργο της θείας οικονομίας, την προσφορά του Θεού. Αυτή είναι η προπατορική αμαρτία, αυτή είναι η κατ’ εξοχήν αμαρτία· να ζει ο άνθρωπος χωρισμένος από το Θεό, εμπιστευόμενος όχι τον Πλάστη και Δημιουργό του, αλλά τον διάβολο και τον εγωπαθή εαυτό του. Αμαρτία είναι  η μη ανταπόκρισή μας στην κενωτική και θυσιαστική αγάπη του Κυρίου μας. Εκείνος μας προσλαμβάνει, ενώ εμείς τον απορρίπτουμε και τον προσπερνούμε με αδιαφορία, αφήνοντάς Τον στα αζήτητα! Αυτή η τραγικά ασύνετη επιλογή αδρανοποιεί την Χάρη του Θεού μέσα στον αποστάτη άνθρωπο.
Ο ανθρωποκτόνος διάβολος «συμβουλεύει» τον άνθρωπο να προχωρήσει στην αυτοθέωση, την ειδωλοποίηση του εαυτού του. Και φυσικά του υποδεικνύει και άλλο ήθος, άλλον τρόπο ζωής, απ’ εκείνον που εδίδαξε ο Κύριος. Αντί της φιλοθεΐας, την φιλαυτία· αντί της αλήθειας, το ψέμα· αντί της αγάπης, την ζήλεια, τον φθόνο και το μίσος. Αντί της πραότητος, την οργή· αντί της ελεημοσύνης, την άπληστη ικανοποίηση των ατομικών του αναγκών· αντί της φιλανθρωπίας, την φιλαργυρία· αντί της νηστείας και της εγκρατείας, την γαστριμαργία και την φιληδονία· αντί της αγνότητος, την σαρκολατρεία· αντί της πιστότητος στο γάμο, την μοιχεία· αντί της τεκνογονίας, τις φονικές εκτρώσεις· αντί της σεμνότητος, το θράσος· αντί της σιωπής και της υπομονής, την πολύλογη και πάσης αμαρτίας μητέρα αναίδεια· αντί της έντιμης πτωχείας, τον αθέμιτο πλουτισμό· αντί της αρετής, την ακολασία· αντί της προσευχής, την διασκέδαση· αντί του εκκλησιασμού, την αγορά, την περιπλάνηση και την ράθυμη υπνηλία· αντί της ελευθερίας, την ασυδοσία. Αντί, τέλος, του Χριστού, προβάλλει τον αντί-χριστό! Στην θέση του Θεανθρώπου, τοποθετεί τον ανθρωποθεό! Αντί της εκκλησιαστικής πίστεως και της θείας λατρείας, προπαγανδίζει την αθεΐα, τις αμέτρητες αιρέσεις, τον ύπουλο θρησκευτικό συγκρητισμό, τις καταστροφικές θρησκείες με παραπλανητικά σύγχρονα ενδύματα κοινωνικής δήθεν δραστηριότητος, ακόμη και αυτήν την σατανολατρεία και την μαγεία! Το χειρότερο δε όλων είναι ότι ο σημερινός άνθρωπος, δια πολλών μέσων, «εκπαιδεύεται» καταλλήλως να αμαρτάνει ασέμνως και να φέρεται ασμένως, να αγωνιά και να τρέχει φοβισμένος και λαχανιασμένος κυριολεκτικά πίσω από την θεοποιημένη «αγορά»! Αυτή, αντί της σωστικής τροφής του λόγου του Θεού, παρέχει, με πολλή φειδώ και με εκβιαστικό και απάνθρωπο τρόπο, τα χαρούπια των μεταλλαγμένων τροφών! Με αυτό το πνεύμα, αντί των Χριστουγέννων, ο κόσμος καλείται να ζήσει τα αντί-χριστούγεννα! ως υποκατάστατο των αληθινών.
            Αγαπητά μου παιδιά,
Ως μέλη του σώματος του Χριστού, έχουμε το ανεκτίμητο προνόμιο να είμαστε τεθραμμένοι  με το μέγα της ευσεβείας μυστήριον. Ας μην πλανηθούμε ξανά από τον πλάνο και μην ολιγορήσουμε, αλλά με παρρησία να του ειπούμε το «ύπαγε οπίσω μου σατανά». Μην αρνηθούμε το φίλτρο της θείας αγάπης του Χριστού, χάριν του κόσμου και των προσκαίρων και φθαρτών προσφορών του. Να διατηρήσουμε στην καρδιά μας την αγάπηση του εν σπηλαίω γεννηθέντος και εν φάτνη ανακλιθέντος, για μας τους ανθρώπους και την δική μας σωτηρία. Μέσα στον σύγχρονο κατακλυσμό, ας μείνουμε αμετεωρίστως μέσα στην κιβωτό της σωτηρίας μας, την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία μας, κρατούντες την αληθινή πίστη, την οποία παρελάβαμε, βιώνοντας το ορθόδοξο ήθος. Αγωνιζόμενοι διαρκώς, και διαρκώς μετανοούντες, βαδίζοντες την οδό, την στενή και τεθλιμμένη, που οδηγεί, όμως, στην ζωή την αιώνια.
Σας εύχομαι να εορτάσετε τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας, τα αληθινά, δηλαδή, Χριστούγεννα, οπότε και κάθε μέρα της ζωής σας θα έχετε γιορτή! Αμήν.
Μετά πατρικών ευχών και εγκαρδίου αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος