Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Λαμία, 12 Μαΐου 2015
       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση- Πρωτοβουλία  του  Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη σε συνάντηση εργασίας για τον Ασωπό

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε χθες, κατά τη συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια, στο πλαίσιο του προγράμματος Life - Charm ,την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την επίλυση του μείζονος ζητήματος του Ασωπού. 
Τα  σημεία της παρέμβασής του Περιφερειάρχη είναι τα εξής:
•    Ο Ασωπός αποτελεί  μεγάλο  πρόβλημα, που έχει λάβει εδώ και δεκαετίες εθνικές διαστάσεις και έχει γίνει συνώνυμο της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη χώρα μας. Παράλληλα είναι το ....

σοβαρότερο ίσως πρόβλημα  στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αφού η περιοχή περιλαμβάνεται στα γεωγραφικά όρια της Π.Ε. Βοιωτίας.
•    Η άναρχη και άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στη Βοιωτία στα όριά της με την Αττική, χωρίς υποδομές και οργάνωση, έχει συσσωρεύσει πολλαπλά δυσμενή περιβαλλοντικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή και την εικόνα της χώρας, πλήττοντας εκτός από το περιβάλλον και την ίδια την  ανάπτυξη.
•    Το πρόβλημα έχει πολλαπλές διαστάσεις:
1.    Χωροταξική. Η εγκατάσταση των βιομηχανιών έχει γίνει άναρχα σε αγροτεμάχια, χαρακτηρισμένα μάλιστα ως γη υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς οποιαδήποτε χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση,  χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Τα χωροταξικά και περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν οδηγήσει σε  δραματική συρρίκνωση τις επενδύσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται στην απασχόληση, την οικονομία, την πρόοδο.
2.    Περιβαλλοντική. Η ανοργάνωτη και χωρίς κανόνες συγκέντρωση, σε συνδυασμό με νόμιμες και μη δραστηριότητες, έχουν δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντική  υποβάθμιση, με την συσσώρευση επικίνδυνων ρύπων,  που συνεχίζεται,  λόγω και της αδράνειας αυτών που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα δραστικά.
3.    Αναπτυξιακή. Νέες επιχειρήσεις δεν εγκαθίστανται, οι παλαιές δεν εκσυγχρονίζονται, ενώ η παραγωγή και η απασχόληση συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα η περιοχή να γερνάει και να αργοπεθαίνει.
4.    Παραγωγική. Η αγροτική παραγωγή της μείζονος περιοχής της Βοιωτίας  έχει  μειωθεί δραματικά, λόγω κυρίως της κατασυκοφάντησής της ως περιβαλλοντικά επιβαρυμένης και μάλιστα με επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.  Η μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής σε όλα σχεδόν τα είδη γεωργικής παραγωγής και το συγκριτικό της πλεονέκτημα από την γειτνίασή της με την Αθήνα, έχουν χαθεί. Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, τα υψηλής ποιότητας, λόγω εδάφους και συνθηκών, βοιωτικά γεωργικά προϊόντα έχουν περιθωριοποιηθεί  και συκοφαντηθεί, εν πολλοίς αδίκως, γιατί κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει και να συσχετίσει γεωγραφικά το χώρο ρύπανσης με το χώρο παραγωγής.  Τα αποτελέσματα τα βιώνουν  οι αγρότες μας  που  αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους.
•    Το πρόβλημα Ασωπός λιμνάζει δεκαετίες πλέον. Διενεργούνται έλεγχοι, συλλαμβάνονται ρυπαντές, επιβάλλονται πρόστιμα, τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο  σε σχέση με τα όρια των ρύπων, τις διαδικασίες και τις αρμοδιότητες ελέγχων κλπ. Επί της ουσίας όμως τίποτα. Κάθε φορά στη μέση του θορύβου εξαγγέλλονται, λαϊκίστικα, μεγαλεπήβολα και εξαιρετικά κοστοβόρα σχέδια εξυγίανσης, παρεμβάσεων και ούτω καθεξής, με τους εκφραστές τους να γνωρίζουν πως τέτοια μεγέθη δεν μπορούν  να χρηματοδοτηθούν, ιδιαίτερα μάλιστα στη συγκυρία αυτή της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Και τα δυσμενή αποτελέσματα αυξάνονται και συνεχίζονται. Πρέπει κάποτε να παραδεχθούμε δημόσια πως έχουν γίνει πολλά στα χαρτιά, τίποτα όμως στο έδαφος, με χρήματα.
•    Η νέα Περιφερειακή Αρχή, στο λίγο χρόνο της θητείας της, έχει αποφασίσει να αναδείξει το θέμα και να μπει μπροστά με προτάσεις. Το πρόβλημα είναι μεν εθνικό, αλλά αφορά κυρίως τη Στερεά Ελλάδα και η Περιφέρεια σήμερα δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της.
•    Η πρότασή μας, σε συνεργασία με το Δήμο Τανάγρας που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντελώς συνοπτικά είναι η εξής:
1.    Στο θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας μας υπάρχει ο νόμος 3982/2011 που ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία οργανωμένων Επιχειρηματικών Πάρκων και Βιομηχανικών Περιοχών. Ο νόμος αυτός αποβλέπει στη χωροθέτηση, την πολεοδόμηση, την διαρρύθμιση και την κατασκευή έργων υποδομής- μεταξύ των οποίων και ο Βιολογικός Καθαρισμός- μιας περιοχής που προσδιορίζεται για ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας. Ο νόμος αυτός  εφαρμόζεται  και για τις υπάρχουσες βιομηχανικές συγκεντρώσεις και μάλιστα προβλέπει ειδικά τις περιπτώσεις εξυγίανσης βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
2.    Με την υπάρχουσα μορφή του, ο εν λόγω νόμος απαιτεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία το 58% των ιδιοκτητών της γης που αφορά. Στην πρωτοβουλία μπορεί να συμμετέχουν οι Δήμοι, η Περιφέρεια, Ιδιωτικοί Φορείς, ιδιοκτήτες γης, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις κ.λ.π. Ο νόμος δηλαδή, είδε σε ανύποπτο χρόνο την ανάγκη της συνεργασίας όλων και της συναίνεσης, δηλαδή τη συλλογική προσπάθεια που μόνο αυτή μπορεί να  είναι αποτελεσματική.
3.    Η βιομηχανική συγκέντρωση στην περιοχή Θήβα – Σχηματάρι, έχει αναπτυχθεί σε 3- 4 διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές, γεγονός που ευνοεί τη δημιουργία 3 - 4 χωριστών και μικρότερων Βιομηχανικών Πάρκων, που  απαιτούν μικρότερο και προσιτό οικονομικό κόστος το καθένα, σε αντίθεση με το προτεινόμενο ένα μεγάλο,  ακριβό και τοις πράγμασι ανεφάρμοστο.
4.    Η πρωτοβουλία αυτή χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, με την υπεραξία της γης που δημιουργεί η πολεοδόμησή της, δανειοδοτείται γιατί είναι παραγωγική επένδυση  και επιχορηγείται ειδικά. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό, λόγω του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος του προβλήματος για τη χώρα να διεκδικηθεί ειδική Κοινοτική χρηματοδότηση. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεσμεύεται να αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει και όσα μπορεί να διεκδικήσει μελλοντικά.
5.    Η πρωτοβουλία μπορεί να έχει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για κάποιον που θέλει να επενδύσει σε αυτή.
6.    Με την  πρόταση αυτή, λύνονται τα θέματα χωροταξίας, εξυγίανσης, οργάνωσης, δημιουργίας υποδομών και μελλοντικής διαχείρισης του θέματος.
7.    Από την υλοποίηση μια τέτοιας λύσης ωφελούνται όλοι:
Α. Η περιοχή, γιατί ξεκαθαρίζεται το τοπίο για το ποιος και τι μπορεί να κάνει και πού.
Β. Οι υπάρχουσες βιομηχανίες γιατί θα δουλεύουν με υποδομές και καθαρό θεσμικό πλαίσιο.
Γ. Το περιβάλλον, γιατί, εκτός από την εξυγίανση της υπάρχουσας ρύπανσης, θα διακοπεί η περαιτέρω επιβάρυνση.
Δ. Οι ιδιοκτήτες γης γιατί όσοι ενταχθούν στις ΒΙ ΠΕ θα δώσουν μεν ένα μικρό ποσοστό της ιδιοκτησίας τους σε εισφορά σε γη, αλλά θα αποκτήσουν γη εντός βιομηχανικού σχεδίου, πολλαπλάσιας αξίας και κυρίως ελκυστική για τους επενδυτές που θα μπορούν να επενδύσουν άφοβα κοντά στους άξονες και την Αττική.
Ε. Οι αγρότες γιατί το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και τα προϊόντα τους θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει.
Στ. Οι Δήμοι και οι λοιποί φορείς, γιατί θα αποκτήσουν στην περιοχή τους έργα υποδομής (δρόμους, δίκτυα κλπ) χωρίς δική τους δαπάνη.
Ζ. Η χώρα και η Εθνική οικονομία, γιατί εκτός από όλα τα παραπάνω που θα είναι εξόχως αναπτυξιακά και θα διευκολύνουν την παραγωγική δραστηριότητα, στο χρόνο κατασκευής θα ενισχυθεί σημαντικά η απασχόληση.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Τσιρώνης, που συμμετείχε στην εκδήλωση, άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση του Περιφερειάρχη και έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας  το επιτελείο του έτσι ώστε σε συνεργασία με το αντίστοιχο επιτελείο της Περιφέρειας να εξειδικευθεί η πρόταση και να καταρτισθεί ο οδικός χάρτης και τα βήματα για την υλοποίησή της.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τη Λιβαδειά ανακοίνωσε και επίσημα τη σχετική πρωτοβουλία και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμπράξουν. Το επόμενο βήμα θα είναι να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις που διαγραμματικά τέθηκαν, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων των Δήμων της Περιοχής  και των συναρμόδιων υπουργείων. Πράξεις λοιπόν τώρα γιατί με ευχολόγια δεν λύνονται προβλήματα.