Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Στην Αθήνα μετέβη την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένος της Ενώσεως Αποφοίτων της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, προκειμένου να συμμετάσχει στην Εκδήλωση εις τιμήν και μνήμην των μακαριστών Σχολαρχών της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αρχιμ. Μάξιμο Δασκαλάκη και Αρχιμ. Νεκτάριο Κοτζιά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής και...
περιελάμβανε 4 εισηγήσεις από τους Ριζαρείτες Αρχιερείς Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο και Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Παναγιώτη Σκαλτσή και τον Οσιολογιώτατο Μοναχό – τ. Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους π. Μάξιμο Ιβηρίτη.
Πρώτος ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, για τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Δασκαλάκη τονίζοντας ότι υπήρξε υπόδειγμα κληρικού και παιδαγωγού υποψηφίων Ιερέων, διακρινόμενος για το ταπεινό του φρόνημα, την επιστημονική του ευρυμάθεια, την εσωτερική πνευματική ζωή, την καλοσύνη του και την αγάπη του στη Θεία Λατρεία.
Για τον έτερο τιμώμενο Διευθυντή Αρχιμ. Νεκτάριο Κοτζιά μίλησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντάς τον, ως «άξιο και ακατάγνωστο λειτουργό και ανεπανάληπτο τελετουργό των ιερών μυστηρίων και ακολουθιών της Θείας Λατρείας μας». Τόνισε, ακόμη, μεταξύ άλλων πολλών, ότι ο μακαριστός π. Νεκτάριος υπήρξε: «Σεμνός και όχι σεμνότυφος.Ταπεινός και όχι ταπεινόσχημος. Σοβαρός, μα όχι απρόσιτος! Ιεροπρεπής, όχι μόνον στην εμφάνιση, αλλά, πρωτίστως, στο ήθος! Μεγαλοπρεπής και ταυτόχρονα απλός! Προσεκτικός στην κίνηση, την συναναστροφή και την συμπεριφορά, αλλ’ όχι υποκριτής ή φανατικός! Παραδοσιακός, ωστόσο, καθόλου  οπισθοδρομικός...»
Ο Καθηγητής κ. Σκαλτσής μίλησε για τα επιστημονικά έργα των δύο Διευθυντών και ο Οσιολογιώτατος Μοναχός π. Μάξιμος Ιβηρίτης μίλησε για τον Αρχιμ. Μάξιμο Δασκαλάκη, ως Αγιορείτη.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία της Σχολής, με χοράρχη τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Ζήσιμο, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Αρχιμ. Νεκτάριος Τσολίδης, ο Διευθυντής της Ριζαρείου κ. Δημήτριος Μίχας, ο Πρόεδρος του Πολυμελούς Συμβουλίου της κ. Χρήστος Μασαλλάς και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αποφοίτων κ. Δημήτριος Καβρουλάκης, παρέστησαν δε πολλοί κληρικοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και παλαιοί Ριζαρείτες.