Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Aνακοίνωση για την προστασία των αδέσποτων ζώων

Ο Δήμος Ερέτριας  καταδικάζει  απερίφραστα το νέο εγκληματικό κρούσμα σε βάρος ζώου, αυτήν τη φορά με τον απαγχονισμού ενός τσοπανόσκυλου από δέντρο κοντά σε στάνη στην περιοχή Κοτρώνι.
Τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις, καταδεικνύουν τη βαρβαρότητα και την ψυχική αρρώστια που φωλιάζει στο μυαλό των  δραστών τους.  Και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αγωνία για την επικινδυνότητα του φαινομένου, αφού άτομα  που κακοποιούν τα ζώα είναι πολύ πιθανό να γίνουν εξ ίσου βίαια και σε άλλους ανθρώπους, ακόμα και την ίδια τους την οικογένεια.
Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Ερέτριας (βάσει των υποχρεώσεων του, όπως απορρέουν από το Ν. 3170/2003) εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ....

ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με το φιλοζωικο σωματείο ΄΄ΑΡΓΟΣ΄΄  και συμβαλλόμενο κτηνιατρείο για τις παροχές των εξετάσεων, εμβολιασμών, αποπαρασιτώσεων, στειρώσεων, σημάνσεων κ.α.
Υπαρχει στενή και αγαστή συνέργεια με το Φιλοζωικό Σωματείο Ερέτριας «ο Άργος» και με κοινή την προσπάθεια για την ευζωία των αδέσποτων και την ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο.
Παρακαλούμε δε όλους τους δημότες για τη συνεργασία τους στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την εκ μέρους τους επισήμανση οποιασδήποτε σχετικής χρήσιμης πληροφορίας.
Υπενθυμίζουμε ενημερωτικά ότι, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι & γάτες) προστατεύονται από τον Ν. 4039/2012 και οι δράστες ζωοκτονίας και κακοποίησής τους  τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη και με χρηματικό πρόστιμο έως 30.000 ευρώ για κάθε  ζώο που θανατώθηκε! Με την επισήμανση πως ήδη από πολλά δικαστήρια ανά τη χώρα έχουν εκδοθεί ανάλογες αποφάσεις και αντίστοιχες ποινές σε διαπιστωμένους δράστες ζωοκτονιών.
Καλούμε τους κατοίκους να καταγγέλλουν άμεσα τέτοιες αποτρόπαιες βαναυσότητες που προσβάλουν την ηθική, τις ανθρώπινες αξίες και τον πολιτισμό μας και πλήττουν την εικόνα της κοινωνίας και του τόπου μας.