Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας στις 13/7/2015 ήρθε μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα, μετά την συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για νέο μνημόνιο – λαιμητόμο για τα λαϊκά νοικοκυριά, μετά την κοινή δήλωση – παρέμβαση στο Δημοψήφισμα των Δημάρχων της Εύβοιας για την στήριξη της πολιτικής του Ευρωμονόδρομου, μετά και την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.
Αφού λοιπόν μεσολάβησαν όλα αυτά, καμιά παράταξη δεν είχε να πει ή να σχολιάσει το οτιδήποτε! Ξεκίνησε η διαδικασία με μοναδική παρέμβαση για τις εξελίξεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία κιόλας προσπεράστηκε δια σιωπής, παρότι εμπεριείχε κάλεσμα

....στους υπολοίπους να τοποθετηθούν.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τη στάση των δημάρχων που με κοινή τους δήλωση στήριξαν την πολιτική της ΕΕ, μια πολιτική που αποδεδειγμένα, χρόνια τώρα και στην Τοπική Διοίκηση φέρνει τις λαϊκές οικογένειες σε αδιέξοδα, με την πλάτη στον τοίχο. Καταγγέλει επίσης τη στάση της ΚΕΔΕ που καλεί σε σύναξη τους δημάρχους της χώρας όχι για να αντιμετωπίσουν ως όφειλαν τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού, αλλά για να εξυψώσουν τη λεγόμενη εθνική ενότητα, τη συναίνεση, δηλαδή, και την υποταγή του λαού στις μυλόπετρες ΕΕ - ΔΝΤ και αστικών δυνάμεων.
Μετά από τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για ο λαό, το ζήτημα για την τοπική διοίκηση είναι πως θα παρθούν μέτρα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, η λαϊκή φτωχή οικογένεια, οι γέροντες, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που μένουν ή θα μείνουν πιθανά απλήρωτοι, οι συνταξιούχοι. Όχι στη λογική του να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί για να κλείσουν το στόμα τους αλλά να μπορέσουν να επιβιώσουν για να υψώσουν την αντίθεσή τους  σε όλα αυτά τα δεινά που φέρνει η καινούρια συμφωνία. Η Τοπική Διοίκηση χρειάζεται να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε κάθε λαϊκός άνθρωπος που θα βρεθεί σε ανάγκη να μπορεί να χτυπήσει την πόρτα των δημοτικών υπηρεσιών, να μη βρεθεί μόνος του.
Να σημειώσουμε περεταίρω ότι είναι μεγάλη πρόκληση τη στιγμή που σήμερα η ζωή του λαού μας μέρα με τη μέρα τσακίζεται στην ανέχεια, στην απληρωσιά, στην ανεργία και τις απολύσεις, στον εκβιασμό των κλειστών τραπεζών που δίνουν τη σύνταξη και τον μισθό με τη σταγόνα, να περνάνε στο απυρόβλητο οι δηλώσεις της Διοίκησης του Δήμου, στα πλαίσια και της ΚΕΔΕ, για «παραμονή πάση θυσία στο ΕΥΡΩ», όπως και της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης γύρω από το ότι «έρχονται χρήματα από την ΕΕ, θα εξομαλυνθεί η κατάσταση».
Σε τι καλούν λοιπόν το λαό είτε με αυτές τις δηλώσεις είτε με την «άκρα του τάφου σιωπή» στο Δημοτικό Συμβούλιο; Τον καλούν να συναινέσει στο νέο κύμα των αντιλαϊκών μέτρων, να αποδεχτεί τη χρεοκοπία του με το μνημόνιο Τσίπρα επιλέγοντας δήθεν το μικρότερο κακό σε σχέση με μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη. Συντάσσονται με τον ωμό εκβιασμό για το πως θα επιλέξει ο λαός τη χρεοκοπία του. Η Λαϊκή Συσπείρωση το λέει καθαρά, σε κάθε σενάριο που προβάλλεται αυτή τη περίοδο στο προσκήνιο, είτε με νέο μνημόνιο, είτε με έξοδο από το ευρώ με ταυτόχρονη διατήρηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που θα σήμαινε υποτίμηση του νομίσματος, μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων και ένταση της αισχροκέρδιας, ο λαός, οι λαϊκές οικογένειες βγαίνουν χαμένοι. 
Η Λαϊκή Συσπείρωση αναγνωρίζει πρώτιστα την υποχρέωση και την ευθύνη αυτή την περίοδο της Τοπικής Διοίκησης να συνδράμει στις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού. Να τεθούν με κάθε τρόπο και μέσο οι λειτουργίες, οι υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων στην υπηρεσία τους.
Όπως δήλωσαν και πρόσφατα σε δήλωσή τους οι 5 Δήμαρχοι της Λαϊκής  Συσπείρωσης «Δεν αναρωτιόμαστε αν η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ μπορεί ή θέλει να δει και να συντονίσει αυτή την πλευρά των γεγονότων. Είμαστε σίγουροι ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί. Ας κάνει κάτι απλό. Ας μην προκαλεί με το ευρωενωσιακό όνειρο! Το έχουμε πληρώσει ήδη ως λαός πολύ ακριβά!»
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα βάλει πλάτη στη συνέχιση της λειτουργίας των δήμων ως ένας ακόμη μηχανισμός που καταδυναστεύει το βιος και τις ανάγκες του λαού. Δεν θέλουμε τους δήμους υπεργολάβους της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Δεν θα επιτρέψουμε στο βαθμό που μας αναλογεί στους αρπαγές του μόχθου του λαού μας να βυσσοδομήσουν με τις ανάγκες και τις αγωνίες του.

Ερέτρια, 13/7/2015