Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ

Την Ποιμαντική του Διακονία στην Βόρειο Εύβοια συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, κατά το πενθήμερο 3 έως 7 Αυγούστου 2015.
Την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 το βράδυ, συνοδευόμενος από τον Διάκονό του π. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας, όπου προεξήρχε στην τελεσθείσα Ιερά Αγρυπνία, επ’ ευκαιρία της φιλοξενίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σεραφείμ του Δομβοϊτου. Την Τιμία Κάρα του Οσίου Σεραφείμ, είχε υποδεχθεί με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015, ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός της Ιστιαίας,  μαζί με τον κομίσαντα Αυτήν Ηγούμενο της ομώνυμης Ιεράς Μονής της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, π. Παχώμιο. 
Στο κήρυγμά του, κατά την διάρκεια της ιεράς Αγρυπνίας, η ...
οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στον άγιο Σεραφείμ τον οποίο, όπως είπε, ευλαβείται ιδαιτέρως, στην ιστορία των Επτά Παίδων εν Εφέσω και στην ανάσταση των νεκρών.
Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τη χειροθεσία εις αναγνώστην, του κ. Γαβριήλ Μαυρομάτη, δασκάλου του 2ου Δημ. Σχολείου Ιστιαίας και Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιστιαίας, και του κ. Αργυρίου Δημόπουλου, μαθηματικού του Γυμνασίου – Λυκείου Γουβών.
Την Τρίτη 4 Αυγούστου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ο οποίος εψάλη στον Ι. Ναό Αγίου Χρυσοστόμου και Αγίας Ολυμπιάδος των Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως. Την Παράκληση έψαλλαν θαυμάσια οι μικρές κατασκηνώτριες, υπό την ευθύνη της Αρχηγού κ. Ματινας Βαρκάδου-Κουβαρά, Παιδαγωγού και θεολόγου.
Αμέσως μετά την Παράκληση, στο υπαίθριο θέατρο των Κατασκηνώσεων, παρακολούθησε την Εορτή Λήξης της Δ΄ Κατασκηνωτικής Περιόδου, στην οποία φιλοξενήθηκαν 110 κορίτσια των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, υπό την καθοδήγηση 35 εθελοντών-στελεχών, με Αρχηγό την κ. Κουβαρά. Η Γιορτή των κοριτσιών ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, με σπουδαία πνευματικά μηνύματα, αλλά και πολλή χαρά.
Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την γιορτή, συγχαίροντας τις μικρές κατασκηνώτριες και τις υπευθύνους, ενώ, απευθυνόμενος προς τους γονείς, τους ενημέρωσε για το σημαντικό έργο πού επιτελούν προς την νεότητα οι Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως.
Την Τετάρτη 5 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, μετέβη στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, όπου, στο εορτάζον Καθολικό της Ι. Μονής, το οποίο τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Παρακλητικό Κανόνα και προεξήρχε στην Λιτάνευση πέριξ του Ι. Ναού και στην Ακολουθία της Αρτοκλασίας.
            Τον θείο λόγο κήρυξε θαυμασιώτατα ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πανηγυρίζον γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού και τις θεολογικές του προεκτάσεις.
            Την επομένη ημέρα, κυριώνυμη της εορτής, Πέμπτη 6 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή του Οσίου Δαυΐδ. Κατά το κήρυγμά του προς τους πολυπληθείς ευλαβείς προσκυνητές ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Χριστό, ο Οποίος είναι το Φως των ανθρώπων, ενώ διευκρίνισε ότι η μετοχή στο Φως ή η αμεθεξία του Φωτός, που σκοτίζει το νου, είναι αντικείμενο προσωπικής επιλογής του κάθε ανθρώπου.
            Πριν την Απόλυση ευλογήθηκαν, κατά την παράδοση, σταφύλια, τα οποία προσεφέρθησαν στους ευλαβείς προσκυνητές, ενώ η φιλόξενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, υπό τον Καθηγούμενο, Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, προετοίμασε και προσέφερε προς όλους, σύμφωνα με την παράδοση που έλαβαν από τους παλαιούς  Πατέρες της και αγίους Γέροντες, μακαριστούς Ιάκωβο Τσαλίκη και Κύριλλο Γεραντώνη, ευλογημένο φαγητό-πανηγύρι.
            Την ίδια ημέρα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε στην Κατασκήνωση, με τον Αρχηγό π. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη και τα 40 εθελοντικά στελέχη της Ε΄ Κατασκηνωτικής Περιόδου, στην οποία θα φιλοξενηθούν 114 αγόρια που έχουν τελειώσει τις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Ο Σεβασμιώτατος συζήτησε με τα στελέχη, ενώ τους έδωσε και τις απαραίτητες για το έργο τους παραινέσεις.
            Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 7 Αυγούστου, το πρωί, υποδέχθηκε τους 114 μικρούς κατασκηνωτές, τους καλωσόρισε και ευλόγησε την παρουσία τους στον χώρο των Κατασκηνώσεων, ενώ το απόγευμα αναχώρησε για τη Χαλκίδα.