Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 6-7-8 ΜΑΗ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δώσαμε μια μάχη! Ο πόλεμος συνεχίζεται!
 

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη συμμετοχή εργαζομένων της Εύβοιας καθώς και τους χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, σπουδαστές, συνταξιούχους που πήραν μέρος σε όλη τη χώρα στις μεγάλες κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, το τριήμερο που ψηφίζονταν τα μέτρα στη βουλή.
Έπεσαν στο κενό οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα χωρίς να κουνιέται φύλλο. Έφεραν την Πρωτομαγιά κολλητά με τη  αργία του Πάσχα, έφεραν ...

ξαφνικά το νομοσχέδιο για ψήφιση, προσπάθησαν, με ό,τι μέσο έχουν, να εκβιάσουν, να παραπλανήσουν, να ενσωματώσουν το εργατικό κίνημα, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Οι μεγάλες μάχες που δόθηκαν δεν πήγαν χαμένες. Η αγωνιστική κλιμάκωση και προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης που προηγήθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συνέβαλλε καθοριστικά ώστε σωματεία και εργαζόμενοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για άμεση κινητοποίηση. Οπλισμένοι με τις αποφάσεις για 48ωρη απεργία, αξιοποίησαν το λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους για να οργώσουν τους χώρους δουλειάς και να φτάσει το κάλεσμα της απεργίας σε κάθε εργαζόμενο.
Έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης από το πρωί της Παρασκευής 6/5. Στην Περιφέρεια Εύβοιας δόθηκε η μάχη στο πλευρό του σωματείου των εργαζομένων και η συμμετοχή ήταν καθολική. Πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπομπή στην πόλη της Χαλκίδας που έκανε γνωστή την κινητοποίηση. Το Σάββατο 7/5 τα ξημερώματα δόθηκε η μάχη στο Βοκτάς, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και στην ξεπουλημένη πλειοψηφία του σωματείου που έβαζε σχεδόν με τη βία εργαζόμενους από τα πλάγια στο εργοστάσιο, και αρκετοί εργαζόμενοι έκαναν το βήμα και απήργησαν. Ακολούθησε το απεργιακό συλλαλητήριο το απόγευμα στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν χιλιάδες λαού από την Αττική, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Εύβοια.
Την Κυριακή 8/5 πραγματοποιήθηκε ο ταξικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στη Χαλκίδα και στις άλλες πόλεις της Εύβοιας, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν και πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ριτσώνας.
Η απεργία αυτή ήταν σταθμός μιας περιόδου με μεγάλες απεργιακές μάχες, συλλαλητήρια και πλούσια δραστηριότητα, που καθήλωσε για έξι μήνες την επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ και κουρέλιασε το κλίμα συναίνεσης που προσπαθεί να επιβάλει. Δημιούργησε προϋποθέσεις για κοινή δράση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων. Κίνησε διαδικασίες σε χώρους δουλειάς, έβαλε στη μάχη εργαζόμενους, συνέβαλε στην πορεία αλλαγής των συσχετισμών εκθέτοντας τον κυβερνητικό- εργοδοτικό συνδικαλισμό, που και στην Εύβοια απουσίασε στη 48ωρη απεργία από τη μάχη, ενώ σε πολλούς χώρους στελέχη του προχώρησαν σε ανοιχτή απεργοσπασία. Από το βήμα μιας μικρής σύναξης λίγων συνδικαλιστών και παραγόντων, που η πλειοψηφία του Ε.Κ.Ε. και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ονόμασε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, έσπειραν την απογοήτευση και το φταίξιμο στους εργαζόμενους που δεν κινητοποιούνται, τη στιγμή που οι ίδιοι υπονομεύουν την οργάνωση και δράση.
Μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες τόσο για την  ακύρωση των όσων έχουν περάσει όσο και για τη  απόκρουση των νέων. Αποτελεί παρακαταθήκη το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Συνεχίζουμε τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς απέναντι στις  επιθέσεις που εξαπολύουν οι μεγαλοεργοδότες. 

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση, το δυνάμωμα των σωματείων σε ταξική κατεύθυνση παραμερίζοντας τον εργοδοτικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.
Το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» να αποτελέσει οδηγό στους αγώνες που έρχονται ενάντια στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Καλούμε σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ για την εκτίμηση της απεργιακής μάχης και το σχεδιασμό της αγωνιστικής δράσης.
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΗ, 7 Μ.Μ., ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ