Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΚΚΕ - Κοινοβουλευτική Ομάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Για τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα Εύβοιας.

Με απόφαση της κυβέρνησης, από τις 13/3/2016, το πρώην στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Ριτσώνα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Πρόκειται για υπαίθριο χώρο, εγκαταλειμμένο για χρόνια, χωρίς καμιά υποδομή για αξιοπρεπή διαβίωση. Η διαμονή γίνεται σε σκηνές, με τους πάνω από 800 ανθρώπους – εκ των οποίων ...

τα μισά είναι παιδιά – να είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.
Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει δεν επαρκούν για να μετατρέψουν το χώρο σε ασφαλή και ανθρώπινο τόπο προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και μετανάστες για όσο διάστημα παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, παρά τη θέλησή τους, λόγω των αποφάσεων της ΕΕ και ειδικά της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έχει συνυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει παροχή τρεχούμενου νερού, ενώ οι εργασίες για την σύνδεσή του καθυστερούν απελπιστικά. Οι χημικές τουαλέτες και οι ελάχιστες ντουζιέρες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των προσφύγων για την ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού από εταιρεία catering.
Με την έλευση του καλοκαιριού οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται λόγω της αφόρητης ζέστης, καθώς οι σκηνές είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και έχουν εμφανιστεί φίδια, σκορπιοί, κουνούπια κλπ.
Βασικό πρόβλημα του καταυλισμού αποτελεί η έλλειψη προσωπικού  που θα παρέχει τις υπηρεσίες του με ευθύνη του κράτους. Οι ανάγκες για ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με προσωρινά μέτρα, όπως η παρουσία κλιμακίου από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Υπάρχουν ελλείψεις σε διερμηνείς, ενώ δεν υπάρχει νομική βοήθεια για την κατάθεση αιτήσεων ασύλου και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς παραπέμπονται στην κατάθεση αίτησης μέσω skype, που και αυτό δεν λειτουργεί. Το χώρο λυμαίνονται διάφορες ΜΚΟ, που εμπορεύονται τον πόνο και την ανησυχία αθώων ανθρώπων, με καταγγελίες προσφύγων να κάνουν λόγο για απαίτηση χρηματικού αντιτίμου για υπηρεσίες που προσφέρουν.
Να σημειωθεί ότι ο χώρος βρίσκεται σε περιοχή απομονωμένη από τις γύρω πόλεις. Δεν υπάρχει καμία υποδομή για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων (αγορά κλπ.) και η μετακίνηση στις πόλεις γίνεται είτε μέσω εθελοντών είτε με τα πόδια, τη στιγμή που η πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή είναι σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.
Απαιτούνται άμεσες ενέργειες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων και για να βελτιωθούν οι όροι παραμονής και φιλοξενίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει, ώστε:

-    Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
-    Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Ελλάδα, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής και συγκεκριμένα:

¨ Να εξασφαλιστούν άμεσα οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και υγείας (ψεκασμοί για τα κουνούπια-απεντομώσεις-μέτρα απώθησης φιδιών, παροχή τρεχούμενου νερού, επαρκής ποσότητα χημικών τουαλετών και ντουζιέρων, αντικατάσταση των σκηνών με οικίσκους με παροχή ρεύματος, προστασία από τη ζέστη και τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτή και δημιουργία κατάλληλων χώρων σκίασης, άμεση στελέχωση του ιατρείου με προσωπικό από τις κρατικές δομές υγείας και αύξηση του αριθμού και του προσωπικού των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού της Εύβοιας, παίρνοντας υπόψη και τις αυξημένες ανάγκες λόγω της λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή).
¨ Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα, ειδικά των παιδιών.
¨ Να δρομολογηθεί γραμμή λεωφορείου, δωρεάν, που να συνδέει σε τακτική βάση το χώρο φιλοξενίας με τις παραπλήσιες πόλεις.
¨ Να διασφαλιστεί νομική αρωγή για τη δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας για τους πρόσφυγες, δηλαδή όσους διώκονται ή προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
¨ Να διατεθούν διερμηνείς για να είναι δυνατή η επικοινωνία των φιλοξενούμενων.

Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης