Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Ο Μαρινόπουλος εδώ και μήνες υλοποιεί σχέδιο αναδιάρθρωσης  που περιλαμβάνει το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων πανελλαδικά και μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Αρκετοί συνάδελφοι μας βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στην εταιρεία. Πολλοί υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Εδώ και δύο μήνες οι μισθοί μπαίνουν με καθυστέρηση και σε δόσεις, γεγονός που έχει μεγαλώσει την ανησυχία για το που θα καταλήξει. Πολλοί συνάδελφοι αναζητούν μια ελπίδα, ότι θα βρεθεί μια λύση και θα κρατήσουν τη δουλειά τους, άλλοι απελπίζονται και είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν, άλλοι κρατούν στάση αναμονής.
Επιπλέον σ’ αυτή την κατάσταση η Εταιρεία από την Τρίτη 28/6/2016 κατέθεσε...

αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 99 σκορπίζοντας ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις εμείς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να μην μένουμε παθητικοί,  να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και  να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα πιθανά σενάρια.
Καμία καθυστέρηση, καμία αναμονή!

      ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ!

Συνάδελφοι θυμηθείτε πως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο.Η Μαρινόπουλος ήταν η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερ μάρκετ, πρώτη σε πωλήσεις και στα μερίδια της αγοράς. Αυτή τη στιγμή διαθέτει τα περισσότερα καταστήματα πανελλαδικά, ένα πραγματικό τεράστιο μηχανισμό διακίνησης και εμπορίας τροφίμων και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών. Μέσα στη διετία 2012-2014 έκανε επενδύσεις ύψους 250 εκατομμύρια ευρώ, εξαγόρασε πολλές μικρότερες αλυσίδες.
Επεκτεινόταν διαρκώς μέσα σε έναν οξύτατο ανταγωνισμό με τον Βασιλόπουλο, τον Σκλαβενίτη, τη ΜΕΤΡ0  και  άλλες μεγάλες επιχειρήσεις για το ποιος θα κυριαρχήσει στον κλάδο. Έπαιζε σοβαρό ρόλο στους όρους με τους οποίους λειτουργούσε όλη  η αγορά, στο πως κλείνονταν οι  συμφωνίες με τους προμηθευτές, στις τιμές και στη ποιότητα των εμπορευμάτων, στους όρους εργασίας των εργαζομένων σε όλο τον κλάδο.
Επέβαλε άθλιες εργασιακές σχέσεις. Ήταν πρωτοπόρος στην εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, στις δίμηνες συμβάσεις, στην εντατικοποίηση της δουλειάς. Χρησιμοποίησε όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που ψήφιζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ο όμιλος Μαρινόπουλος ήταν και εξακολουθεί να λειτουργεί σαν μια τεράστια μηχανή παράγωγης κερδών. Η εταιρία των σουπερ μάρκετ είναι μόνο μια από τις πολλές δραστηριότητες του ομίλου. Έχει βγάλει αμύθητα κέρδη από τη δουλειά των χιλιάδων εργαζομένων. Χωρίς εμάς όμως δεν μπορεί ούτε ένα εμπόρευμα να πωληθεί, ούτε ένα ευρώ να εισρεύσει στα ταμεία της επιχείρησης.

Τα άδεια καταστήματα, που υπολειτουργούν πάνω από ένα χρόνο αυτό έδειχναν ότι ο Μαρινόπουλος αποφάσισε να αλλάξει τα επενδυτικά του σχέδια για να εξυπηρετήσει καλύτερα την κερδοφορία του.  Όμως δεν λείπει από την επιχείρηση το χρήμα.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα της κακής του διαχείρισης, ότι ο ίδιος είναι ένας κακός επιχειρηματίας, ένας κακός εργοδότης. Οι επιχειρήσεις κλείνουν από τους ίδιους τους εργοδότες, όταν δεν είναι αρκετά κερδοφόρες γι αυτούς. Κλείνουν όταν το κυνήγι του κέρδους εκτροχιάζει όλη την οικονομία και την οδηγεί στο γκρεμό της καπιταλιστικής κρίσης, σαν αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Τα βάρη αυτής της οικονομικής κρίσης οι καπιταλιστές τα φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων για άλλη μια φορά.
Οι αντεργατικοί νόμοι, που ψηφίστηκαν αλλά και αυτοί που προετοιμάζονται, κάνουν πιο εύφορο το έδαφος για τέτοιες εξελίξεις, για ακόμα πιο φθηνούς και εκμεταλλεύσιμους τους εργαζόμενους προς όφελος των εργοδοτών.
Άρα συνάδελφοι από τα παραπάνω προκύπτει πως οι εργαζόμενοι δεν έχουμε το ίδιο κοινό συμφέρον με τον εργοδότη  μας. Η ανάπτυξη των κερδών προϋποθέτει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Επίσης δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε έναν άλλον επιχειρηματία, που θα επενδύσει στον Μαρινόπουλο και τάχα θα κρατήσει την επιχείρηση όπως είναι και θα την αναπτύξει παραπέρα. Η εμπειρία με τον Σκλαβενίτη είναι ότι καθ’ όλη τη περίοδο της κρίσης σημείωσε ανάπτυξη εξαγοράζοντας αλυσίδες σουπερ μάρκετ που πτώχευαν, που έμπαιναν στο άρθρο 99 αφού πρώτα απέλυαν τους εργαζόμενους. Δηλαδή ο «καλός εργοδότης» Σκλαβενίτης, εκμεταλλεύτηκε το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων, τη μαζική φτώχεια, για να γιγαντώσει την εταιρία του και να γεμίσει τα θησαυροφυλάκια του.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Η εξέλιξη με την αίτηση για πτώχευση, η απειλή να βρεθούν 12.000 εργαζόμενοι στο δρόμο, θα πρέπει να μας βρει συσπειρωμένους, όλοι οι εργαζόμενοι μια γροθιά! Να προετοιμαστούμε για τις εξελίξεις.
Προετοιμαζόμαστε σημαίνει πως οργανώνουμε τη πάλη μας και ζητάμε
•    Τώρα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μας. Δεν πιάνουν σε εμάς τα Κροκοδείλια δάκρυα  του χρεοκοπημένου επιχειρηματία που δήθεν καταστράφηκε. Ο Μαρινόπουλος έχει  συσσωρεύσει τόσα κέρδη και πλούτο που  αρκούν για να ζήσουμε καλά όλοι εμάς και τα παιδιά μας.
•    Απαιτούμε να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Εργοδοσία και κυβέρνηση να μη τολμήσουν να μας σύρουν σε απαράδεκτες νομικές ενέργειες που προβλέπονται από τον πτωχευτικό νόμο.
Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή των εξελίξεων. Τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε κατάστημα, σε όλη την επιχείρηση.
Όλοι να βρεθούμε επί ποδός πολέμου! Κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην οργάνωση των συναδέλφων. Να μπούμε όλοι μπροστά για να καταφέρουμε να οργανωθούμε σε κάθε κατάστημα. Να γίνει ενημέρωση όλων των συναδέλφων, συζήτηση και με συλλογικό τρόπο να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα. Να υπερασπιστούμε στη πράξη όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Περιφρουρούμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα μας, τα δεδουλευμένα μας. Είμαστε ανυποχώρητοι, απαιτούμε τους μισθούς και τα επιδόματα στο ακέραιο χωρίς ούτε ώρα καθυστέρηση! Σε ενδεχόμενη καθυστέρηση στη καταβολή της μισθοδοσίας η εργοδοσία θα πάρει την άμεση μαζική αγωνιστική  μας απάντηση.
ü    Τώρα απαιτείται να είμαστε όλοι οργωμένοι, να γίνουμε όλοι μέλη στο κλαδικό σωματείο μας, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας!
ü    Να ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπ. Καταστημάτων & Ιδιωτ. Επιχειχ. Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωιτκών Υπαλλήών Δυτικής Αττικής, το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής.