Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΣΑΚ – ΔΕ

Για τις Εκλογές Αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Συνάδελφε – Συναδέλφισσα, Απευθυνόμαστε σε εσένα που:
Δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα γιατί μας πετσόκοψαν τους μισθούς, μας έχουν ταράξει στους φόρους.
Κάθε μέρα που έρχεσαι στη δουλειά, έρχεσαι αντιμέτωπος με τις ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα, υλικά και την εντατικοποίηση που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Αγανακτείς γιατί βλέπεις ότι οι συνθήκες στο νοσοκομείο συνεχώς χειροτερεύουν και μεγαλώνει η ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται.
Αγωνιάς γιατί με τα νέα μέτρα είναι φανερό πως η κατάσταση θα ...
δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, όμως προβληματίζεσαι αν υπάρχει διέξοδος από την σημερινή κατάσταση και ποια πρέπει να είναι η δική σου στάση και δράση.

Να μη δεχτούμε τη νέα άγρια επίθεση με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς αγώνες και αντίσταση
Οι εκλογές στο Σωματείο μας γίνονται σε μία κρίσιμη περίοδο. Τα μέτρα του 4ου Μνημονίου θα αυξήσουν την εκμετάλλευση μας ώστε να εξασφαλιστούν νέα πεδία κερδοφορίας για μεγαλοεπιχειρηματίες και μονοπώλια. Το Υπουργείο και η διοίκηση του νοσοκομείου Χαλκίδας εξωραΐζουν τη σημερινή κατάσταση. Επιχειρούν να αποποιηθούν της ευθύνης που έχουν για τη συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει δραματικές επιπτώσεις και στο χώρο της υγείας. Πρόκειται για την εξειδίκευση της στρατηγικής της Ε.Ε. ώστε η δομές υγείας να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κεφαλαίου για:
Μείωση της χρηματοδότησης, υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.
Μηδαμινές προσλήψεις και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οι οποίες θα παρουσιαστούν με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».
Εντατικοποίηση της δουλειάς και παγίωση – επέκταση της αντίληψης «εργαζόμενος – πολυεργαλείο», κατάσταση που χειροτερεύει με την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού και η οποία αποτελεί την βάση για να καλλιεργείται το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των νοσηλευτών. Να στρέφει τη μια κατηγορία νοσηλευτών ενάντια στην άλλη, για να μην ενώνονται όλοι οι νοσηλευτές και συνολικά όλοι οι υγειονομικοί για να διεκδικούμε μαζί όλα αυτά που δικαιούμαστε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες μειώσεις αποδοχών εφαρμόστηκαν στους χαμηλόβαθμους συναδέλφους. Έτσι σήμερα ένας συνάδελφος ΔΕ που έχει παρόμοια καθήκοντα με τον συνάδελφο ΠΕ έχουν μισθολογική διαφορά 400 ευρώ!
Ενίσχυση της υπερωριακής απασχόλησης με το «τυράκι» της «συμπλήρωσης εισοδήματος». Έτσι οι διοικήσεις και το Υπουργείο αξιοποιούν το νόμο 24ωρης, ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων ώστε μέρος από τα έσοδα να πηγαίνει στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους. Με αυτόν τον τρόπο, απενοχοποιείται στα μάτια των εργαζόμενων η επιχειρηματική δράση και κερδοφορία σε βάρος του λαϊκού δικαιώματος στην υγεία και ταυτόχρονα, μπαλώνεται τζάμπα μέρος των τεράστιων κενών που υπάρχουν. Σε αυτήν την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, τα «μπαλώματα» που διαφημίζει κυβέρνηση και διοίκηση δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια. Από τη μία υλοποιούν την πολιτική που έχει φέρει στο απροχώρητο τις δομές υγείας και από την άλλη διαφημίζουν κάποια ημίμετρα με ημερομηνία λήξης ως άλλοθι για τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Σε αυτά τα τρία χρόνια που πέρασαν, η ΕΣΑΚ – ΔΕ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια!

Πάλεψε για την οργάνωση του αγώνα σε καίρια και σημαντικά ζητήματα καλώντας τους συναδέλφους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά μας σε σύγκρουση στις αιτίες των προβλημάτων και απέναντι στους πραγματικούς υπεύθυνους.
Προειδοποιήσαμε έγκαιρα για την αντιλαϊκή θύελλα και συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και απεργίες, παλεύοντας ταυτόχρονα και για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του νοσοκομείου.
Εναντιωθήκαμε στην υλοποίηση της αξιολόγησης και όλων των αντεργατικών μέτρων. Η διαδικασία αυτή έχει θεσπίσει ένα σύστημα «αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων» με βασικό κριτήριο τη «στοχοθεσία», την εντατικοποίηση της δουλειάς που οδηγούν σε λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στις συναντήσεις με τη διοίκηση, καταγγείλαμε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επιβάλλονται, ιδίως στη νυχτερινή βάρδια και τις αργίες εξ’ αιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και της μεγάλης φυσικής ηλικίας της πλειοψηφίας των συναδέλφων που κάνει τις συνθήκες δουλειάς ακόμα πιο σκληρές.
Με την εκδήλωση για την πρωτομαγιά, που «ξεχάστηκε» από τις άλλες παρατάξεις, αναδείξαμε το χαρακτήρα της πάλης με την οποία κατακτήθηκαν δικαιώματα των εργαζομένων και τα οποία σιγά – σιγά ανατρέπονται.
Με ανακοίνωση και παρέμβαση, αντιμετωπίσαμε την αυταρχική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που εκφράστηκε από την νοσηλευτική υπηρεσία.

Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη πάλη, απέναντι στην πολιτική που ξεριζώνει δικαιώματα και κατακτήσεις των υγειονομικών και των εργαζόμενων γενικότερα. Γι’ αυτό χρειάζεται οι αντιπρόσωποι στην ΠΟΕΔΗΝ να εκλεχτούν με αγωνιστικά κριτήρια. Να αποτελέσουν οι εκλογές, εργαλείο για να δυναμώσει ο αγώνας και να αποκτήσει ταξικό – ανατρεπτικό χαρακτήρα.

Ας σκεφτούμε, ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τα μέτρα, ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων; Μήπως οι συνδικαλιστές που τα κόμματά τους και οι ίδιοι ορκίζονται στο όνομα της Ε.Ε. και της επιχειρηματικότητας; Αυτοί που έχουν τεράστιες ευθύνες για το εμπόριο ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ που στήθηκε στις πλάτες του λαού και τώρα κλαίγονται κατόπιν εορτής; Είναι οι ίδιοι που τώρα καλούν σε «αντιμνημονιακό αγώνα» κρύβοντας με μαεστρία ότι τα μνημόνια είναι εργαλεία για να ενισχυθεί η ανάπτυξη των λίγων δηλαδή κρύβουν τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια που κερδίζουν σε κάθε σενάριο διαχείρισης του συστήματος. Για την ακρίβεια παίζουν το παιχνίδι τους, απομακρύνοντας κάθε φορά τα πυρά του λαού από αυτούς, τους εκμεταλλευτές, τους κλέφτες του ιδρώτα των εργαζομένων. Θα πουν τα πάντα ώστε να εμφανιστούν ως αγωνιστές και δήθεν επαναστάτες αρκεί να μην θίξουν τα ιερά και τα όσια της εξουσίας του κεφαλαίου. Άλλωστε δεν προτείνουν κάτι διαφορετικό. Μιλάνε για «παραγωγική ανασυγκρότηση» ή για «δικαιότερη κατανομή των βαρών». Δηλαδή πουλάνε και αυτοί μια άλλη εκδοχή του παραμυθιού της «δίκαιης ανάπτυξης» στην οποία εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι θα ζούνε ισότιμα και μονιασμένα (!). 

Για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας χρειάζεται να στραφεί ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, στο κυνήγι του κέρδους. Να στραφεί ενάντια στο κράτος που ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που το διοικεί εξ’ αντικειμένου παίζει μόνιμα το ρόλο της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό προωθούνται οι αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο τομέα και μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Για να γίνει πιο αποτελεσματικό στην εξασφάλιση των κερδών, μέσω της ιδιωτικοποίησης, μέσω του χτυπήματος των υγειονομικών και περικόπτοντας ολοένα και περισσότερο τις δαπάνες για την υγεία του λαού.

Συνάδελφε, τους γνωρίζεις ήδη καλά! Μην τους εμπιστευτείς!
Οι άλλες υποψήφιες παρατάξεις για την ΠΟΕΔΗΝ υπηρετούν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής. Μπορεί να εμφανίζονται ως ακομμάτιστοι και ανεξάρτητοι, μπορεί να ομολογούν για τα προβλήματα του νοσοκομείου τα  οποία άλλωστε δεν μπορούν να κρυφτούν, ταυτόχρονα όμως συγκαλύπτουν την ουσία τους.

Έχουν ευθύνη για τον εκφυλισμό των διαδικασιών του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως κατ’ επανάληψη κάνουν στα συνέδρια της ΠΟΕΔΗΝ στα οποία έχουν παρουσία μόνο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και αποφεύγουν να γίνει ουσιαστική συζήτηση. 

Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» έχουν αναλάβει με καταμερισμό από την κυβέρνηση και σε άμεση σύνδεση με τη διοίκηση, στον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι υπέρμαχοι της δίκαιης ανάπτυξης. Έδωσαν το παρόν στις φιέστες που στήθηκαν από Κυβέρνηση και διοίκηση (επίσκεψη Φλαμπουράρη και Ξανθού) με στόχο να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους. Έχουν αναλάβει καταμερισμό από την κυβέρνηση να παρουσιάζουν μαζί με τη διοίκηση μια φανταστική εικόνα για το νοσοκομείο που δεν έχει καμία σχέση με την τραγική πραγματικότητα. Είναι υπέρμαχοι της «δίκαιης και καλής» αξιολόγησης και θριαμβολογούν για τις ιδιωτικές συμβάσεις security και καθαριότητας, λες και τώρα που ο εργολάβος είναι το ίδιο το νοσοκομείο άλλαξε κάτι σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς. 

Με όποια ονομασία κι αν εμφανίζονται τα ψηφοδέλτια των άλλων παρατάξεων, όπως της ΔΗΣΚΙ, δεν ξεπλένουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που ζούμε, γιατί επιδιώκουν να σύρουν το κίνημα στην εναλλαγή των κομμάτων και κυβερνήσεων που μας έφτασαν ως εδώ. Επιδιώκουν να αποδείξουν ότι η πολιτική που ασκείται είναι μεν κακή αλλά είναι μονόδρομος και το πρόβλημα είναι η δήθεν κακή διαχείριση. Εναντιώνονται στην οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων, στην ενότητα τους και στην κοινή δράση. Επί χρόνια δεν αποδέχονταν την πρόταση της ΕΣΑΚ – ΔΕ ότι όλοι οι εργαζόμενοι, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας πρέπει να οργανώνονται στο σωματείο μπλοκάροντας τη συμμετοχή των συναδέλφων συμβασιούχων. Αυτή είναι η γραμμή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που θεωρεί αυτούς τους εργαζόμενους, ότι και η κυβέρνηση, β’ κατηγορίας, ευέλικτους και αναλώσιμους. Η περιθωριοποίηση των συμβασιούχων από τις συλλογικές διαδικασίες εξυπηρετεί το νέο τύπο εργαζόμενου που θέλει να διαμορφώσει το κεφάλαιο, φθηνό και με σκυφτό το κεφάλι. Το Προεδρείο του σωματείου, χτύπησε συστηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια μαζικής κινητοποίησης στην πόλη της Χαλκίδας. Έχουν συνολικά ευθύνη για την κατάσταση στο σωματείο, τις άμαζες Γ.Σ. και την χαμηλή συμμετοχή σε απεργίες και κινητοποιήσεις.

Είναι πια ξεκάθαρο ότι αυτές οι δυνάμεις δεν πρόκειται να συγκρουστούν με πολιτικές που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης. Δεν μπορούν αλλά κυρίως δε θέλουν να συγκρουστούν. 


Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ τους είναι προϋπόθεση για την αλλαγή των συσχετισμών στην ΠΟΕΔΗΝ και το δυνάμωμα του οργανωμένου ταξικού αγώνα

Συνάδελφοι Συναδέλφισσες, υπάρχει διέξοδος. Όλοι μαζί σα μια γροθιά να παλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε το φόβο και την απογοήτευση. Σε αυτή τη μάχη, το «δε με νοιάζει», το «θα απέχω», το λευκό και το άκυρο δεν προσφέρουν τίποτα, αντίθετα γυρνούν εναντίον μας γιατί θα καταμετρηθούν από τους επιτήδειους σαν υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής για να εμφανίζεται την επόμενη μέρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να έχουν τη στήριξη ή την ανοχή του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα.

Χρειαζόμαστε αντιπροσώπους υπερασπιστές των ταξικών συμφερόντων που θα βάζουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Που θα πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης ώστε να σηκωθεί τοίχος αντίστασης και κύμα αντεπίθεσης που μπορεί να τα σαρώσει όλα. Αντιπροσώπους που δε θα κρύβουν τα κακώς κείμενα πίσω από τσιμεντόλιθους στις πόρτες των υπουργείων, ή πίσω από παρελάσεις με άμαξες και άλογα. Έχουμε ανάγκη από αντιπροσώπους που θα βάζουν πραγματικά εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. 

Δυνατή ΕΣΑΚ – ΔΕ σε αυτές τις εκλογές θα δυναμώσει την πάλη για:

Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης
Άμεση κάλυψη όλωντων ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες νοσηλευτικού – ιατρικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμη και αποκλειστική εργασία. Καμία απόλυση! Μονιμοποίηση εργολαβικών, επικουρικών, συμβασιούχων ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ.
Να καταργηθεί η αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε διαθεσιμότητα, στη λειτουργία κλινικών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε νέα χαράτσια για τους ασθενείς.
Καμία συγχώνευση κλινικής – τμήματος – δημόσιας μονάδας υγείας. Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους.
Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, Φάρμακα, Θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία με ευθύνη του κράτους για όλους τους ασθενείς και ειδικότερα, χωρίς καμία προϋπόθεση σε άνεργους, ανασφάλιστους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Στα πλαίσια της πρόληψης, απαιτούμε Δωρεάν και Υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των παιδιών.
Κατάργηση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού κλάδου. Μια βαθμίδα νοσηλευτών (ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ) με κοινή προοπτική την Ενιαία Ανώτατη Νοσηλευτική Εκπαίδευση για όλους 
Κάλυψη των τεράστιων απωλειών στο εισόδημα και στα δικαιώματα μας με προτεραιότητα στους πιο χαμηλόμισθους συναδέλφους
Πλήρης ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το νομό, ενταγμένη στο Ε.Σ.Υ., με ανάπτυξη Κ.Υ. αστικού τύπου και υπαίθρου, που θα παρέχουν Δωρεάν υπηρεσίες με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη. 
Καμία εκχώρηση χώρου του νοσοκομείου σε επιχειρηματίες. Να καλυφτούν όλα τα κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμων σε όλες τις ειδικότητες για στις κλινικές και τα τμήματα του νέου νοσοκομείου. Άμεση μεταφορά στο νέο κτίριο.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ.
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΣΑΚ – ΔΕ,
ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ