Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Απλή αναλογική και δημοψηφίσματα σε τοπικό επίπεδο προωθεί η κυβέρνηση

Όπως εξήγγειλε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος ίσως είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα ζητήματα των επερχόμενων αλλαγών, με την κυβέρνηση, όπως δήλωσε, να έχει αποσαφηνίσει από πολύ νωρίς τη θέση της στο συγκεκριμένο ζήτημα. 
«Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί. Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική θα λύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η ...
απάντηση είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν εξαρτάται από μία και μόνη παρέμβαση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή. Στο ερώτημα, όμως, εάν η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την απλή αναλογική, απαντούμε απερίφραστα ναι», ήταν μεταξύ άλλων τα λεγόμενα του υπουργού για το θέμα της απλής αναλογικής.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, μάλιστα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μερίδα συνέδρων, οι οποίοι εναντιώνονται στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Παράλληλα, ο κ Σκουρλέτης ανακοίνωσε πως μία από τις αλλαγές σε επίπεδο Διοίκησης θα είναι η θεσμοθέτηση της διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων . που δε θα γίνονται μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του δήμου, αλλά και μετά από λαϊκή πρωτοβουλία. 
«Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί έγκυρα τοπικό δημοψήφισμα, ακόμα και για θέματα που δεν ανάγονται στη με τη στενή έννοια αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή συμβουλευτικού υποχρεωτικά στην περίπτωση αυτή δημοψηφίσματος για κάθε θέμα τοπικού ενδιαφέροντος».