Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Το Εορταστικό διήμερο των Τριών Ιεραρχών στην Σκιάθο

Η Πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών Σκιάθου
Και η Εορταστική Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών του νησιού, με τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού «Σκιαθίων Υμνωδοί».


Του Κωνσταντίνου Κουτούμπα,
Υπ. Διδ. Θεολογίας
Εικονογράφου- Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής
Πρωτοψάλτου Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών

Μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε πάνδημα η Εορτή των Τριών Αγίων Πατέρων και Οικουμενικών Διδασκάλων της Εκκλησίας μας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, στη Σκιάθο.
Ο Ναός των Τριών Ιεραρχών είναι η μία από τις δύο Ενορίες του νησιού και μάλιστα ο Μητροπολιτικός Ναός της Σκιάθου. Χτίστηκε το 1846 και είναι τρίκλιτη βασιλική, ενώ κοσμείται με μαρμάρινο κωδωνοστάσιο και τέμπλο, ιστορημένα από Τηνιακούς γλύπτες,...
και θαυμάσιες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, τις οποίες περιγράφουν σε αρκετά διηγήματά τους οι δυο Σκιάθιοι διηγηματογράφοι, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης. Το μεγαλύτερο κειμήλιο του Ναού και σέμνωμα της Σκιάθου αποτελεί η θαυματουργός Εικόνα της Πολιούχου, της Παναγίας της Εικονίστριας, που βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο στα κλαδιά ενός πεύκου να ακτινοβολεί ένα θείο υπέρτατο Φως, σαν άστρο, περί το 1650, πράγμα που δικαιολογεί και την ονομασία της.
Σύμφωνα με την τοπική εκκλησιαστική παράδοση, επηρεασμένης από την αγιορειτική παράδοση, την ημέρα των Τριών Ιεραρχών γίνεται «μονεκκλησιά» και οι δύο Ενορίες συγκεντρώνονται εις ένα σώμα, γευόμενοι από κοινού τη μετοχή στο Ένα Σώμα του Κυρίου Ιησού. Αλλά και το πρόγραμμα των Ακολουθιών ομοιάζει με αυτό των πανηγύρεων των Αθωνικών Μονών. Νωρίς το απόγευμα της παραμονής γίνεται Μικρός Εσπερινός, για να ακολουθήσει κατόπιν η Αγρυπνία. Ωστόσο η Αγρυπνία αυτή έχει την εξής ιδιοτυπία, η οποία διατηρείται μόνο στους ενοριακούς Ναούς του νησιού, και η ιδιοτυπία αυτή έχει τις απαρχές της σε λειτουργική συνήθεια που έφερε κατά πάσα πιθανότητα από την Ρωσία τον 19ο αιώνα ο Διδάσκαλος του Γένους και φημισμένος πνευματικός Διονύσιος ο Γέροντας. Τελείται το βράδυ της Παραμονής Απόδειπνο, εν συνεχεία ο Μέγας Εσπερινός με την Λιτή και την Αρτοκλασία και κατόπιν μέρος του Όρθρου, στον οποίο ψάλλεται και ο Πολυέλαιος, και τελειώνει η Ακολουθία χωρίς Απόλυση, ευθύς αμέσως μετά το Ευαγγέλιο του Όρθρου και την Ευχή ‘‘Σῶσον ὁ Θεὸς τὸν λαόν σου’’. Το πρωί της κυρίας ημέρας η Ακολουθία ξεκινά με την ψαλμώδηση των Κανόνων και του υπολοίπου Όρθρου, και εν συνεχείᾳ η Θεία Λειτουργία.
Στον Εορτασμό έλαβαν μέρος όλοι οι Ιερείς του νησιού, οι εφημέριοι των δύο Ενοριών και της Μονής του Ευαγγελισμού, ενώ έψαλαν οι ψάλτες των δύο Ενοριών. Στην Ακολουθία της Αγρυπνίας αλλά και στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και μέλη του Βυζαντινού Χορού «Σκιαθίων Υμνωδοί» που πλαισίωσαν τον δάσκαλό τους στο δεξιό Αναλόγιο.
Το απόγευμα της Εορτής λαμβάνει χώρα μια σπάνια στης μέρες μας Ακολουθία, το μνημόσυνο των Κτιτόρων. Πρόκειται για νεκρώσιμη παννυχίδα της οποίας προηγείται Εσπερινός, κατά τον οποίο ψάλλονται μεθέορτα τροπάρια και αποδίδεται η εορτή. Κατά την παννυχίδα αυτή μνημονεύονται ονομαστικά όλοι όσοι επιτέλεσαν κάποιο λειτούργημα στον Ναό «ἐκ τῶν ἀπ ἀρχῆς ἄχρις ἕως ἐσχάτων» κληρικοί και λαϊκοί. Μνημονεύονται οι Αρχιερείς, οι Ιερείς και οι Διάκονοι που πέρασαν από αυτό τον Ναό αλλά και οι Ψάλτες, οι Επίτροποι και οι Νεωκόροι. Το μνημόσυνο αυτό έχει χαρμόσυνο χαρακτήρα και διατρανώνει την βαθιά πίστη της Εκκλησίας μας στην Κοινή Ανάσταση και μαρτυρεί τον άρρηκτο δεσμό του Εκκλησιαστικού Σώματος «ἐν στρατευμένῃ» και «ἐν θριαμβευοῦσῃ» καταστάσει, ώστε να γράψει ο Μωραϊτίδης, πως είναι ‘‘σαν να σφίγγεις το χέρι των αποθαμένων και αυτοί να σου εύχονται και του χρόνου’’.
Το Εορταστικό Διήμερο ολοκληρώθηκε με την Εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών Σκιάθου, όπου οι Ιερείς δεξιώθηκαν τους Εκπαιδευτικούς και το εκκλησίασμα. Στην Μεγάλη Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ο καθηγητής Φυσικής αγωγής κ. Κωνσταντίνος Μπαράκος πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο ‘‘Περί τέκνων αγωγής’’, όπου παρουσίασε διεξοδικά και πολύ εύστοχα τις βασικές παιδαγωγικές αρχές του Ιερού Χρυσοστόμου και των Τριών Ιεραρχών, που άπτονται πολλών συγχρόνων θεμάτων και προβλημάτων της παιδαγωγικής και της αγωγής των παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ομιλητής κατέδειξε το αδιάσπαστο και την συνέχεια του πολιτισμού και του ελληνισμού μέσα στην χριστιανική πατερική γραμματεία, αφού συνέκρινε παρόμοιες παιδαγωγικές αρχές με αυτές των σπουδαίων φιλοσόφων της αρχαιότητας και των Τριών Ιεραρχών.
Την Εορταστική Εκδήλωση έκλεισε ο 18μελής Βυζαντινός Χορός «Σκιαθίων Υμνωδοί» υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Κουτούμπα, Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, που παρουσίασε επίκαιρους ύμνους της Εορτής των Τριών Ιεραρχών.