Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ν.Δ.

ΣΑΜΑΡΑΣ: Η Ν.Δ. στο δρόμο του κοινωνικού φιλελευθερισμού



Με τις λέξεις «ελπίδα» και «προοπτική» ξεκίνησε την ομιλία του ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος, το Σάββατο. 
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την ανάγκη η ΝΔ να ακολουθήσει το δρόμο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, τον οποίο αποτύπωσε στο τετράπτυχο: ανταγωνιστικότητα για όλους, διάχυση της ανάπτυξης, ευκαιρίες για όλους και ευημερία για όλους.
Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σύγχρονοι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί, τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως ο κοινωνικός φιλελευθερισμός αποτελεί εξέλιξη του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, «μια παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε αρκετές φορές ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε τις διαχρονικές μας αξίες και να τις συνδυάσουμε με τις πιο σύγχρονες φιλελεύθερες ιδέες».
«Μπορούμε πολλά περισσότερα απ' όσα χάσαμε» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Έκανε, μάλιστα, λόγο για την περίοδο της «νέας Μεταπολίτευσης» που θα αρχίσει με την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία.
«Θα κάνουμε τη ΝΔ καλύτερη και θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα» επισήμανε, τονίζοντας ότι χρειάζεται να μιλήσουμε για τις προοπτικές της ανασυγκρότησής μας, «να ξαναβρούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα, να κερδίσουμε την κοινωνία».
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως για να μετατραπεί η κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ σε «σύντομη παρένθεση» πρέπει «να δείξουμε τις ιδέες μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να είμαστε δίπλα στον λαό".
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις συμπεριφορές στο εσωτερικό του κόμματος που λειτούργησαν αρνητικά για τη ΝΔ, αφήνοντας αιχμές για πρωτοκλασάτα στελέχη.
«Το στοίχημα του δημόσιου ήθους θα κερδίζεται καθερινά. Μηδενική ανοχή στη διαφθορά» είπε, διαμηνύοντας πως για τους πολιτικούς απαραίτητη προϋπόθεση εκτός από το νόμιμο είναι και το ηθικό".
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την απόφαση να καταργηθούν τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Ναυτιλίας όσο και για την πολιτική που ακολουθείται αναφορικά με τους εργαζόμενους στα προγράμματα Stage. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί αντιλαϊκή πολιτική, μέσω της επιβολής έμμεσων φόρων.
Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη «να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους που μας εγκατέλειψαν», ενώ δεσμεύτηκε πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου εκείνος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση της ΝΔ.
«Πρέπει να περιφρουρήσουμε την ενότητα. Η ενότητα είναι πέρα από κάθε συζήτηση» κατέληξε.