Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δελτίο Τύπου


Απέφυγε ο υφυπουργός Εσωτερικών, κυβερνητικός εκπρόσωπος να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις καταγγελίες του υπεύθυνου τομεάρχη ΜΜΕ της ΝΔ, βουλευτή Ευβοίας Σίμου Κεδίκογλου για την υποβάθμιση της λειτουργίας του Αθηναϊκου και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή.
Η μόνη απάντηση που έδωσε, η οποία προκαλεί εύλογες ανησυχίες, είναι η δήλωσή του κ. Πεταλωτή, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων σε ΔΕΚΟ. Ο κ. Πεταλωτής επιχείρησε, επίσης, να πετάξει την μπάλα στην.....
 εξέδρα, κατηγορώντας ότι για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία (!) και αγνοώντας, ότι αντίστοιχες ερωτήσεις έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κουβέντα δεν είπε για τις καταγγελίες που αφορούν παράτυπες προσλήψεις, για τις εκτός νόμου τοποθετήσεις διευθυντών, για τον εκδότη - διευθυντή τοπικής εφημερίδας που τοποθετήθηκε προϊστάμενος στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, για τους εκβιασμούς σε δημοσιογράφους, για τις απειλές που εκτοξεύονται, προκειμένου ο διευθυντής ειδήσεων να πάρει το βίντεο από τη συγκέντρωση των εργαζομένων ή για την απόπειρα του να αποπέμψει παράνομα τον εκπρόσωπο των εργαζομένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ.
Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε ως τιμητική την κατηγορία του κ. Πεταλωτή, ότι δηλαδή λειτουργεί ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες του διευθυντή του πρακτορείου κατά τη δευτερολογία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε, ότι ο οικονομικός διευθυντής του πρακτορείου έχει καταθέσει αγωγή, γιατί τον εκβίασε ο διευθυντής, προκειμένου να υπογράψει έγγραφο, ότι δεν έχουν γίνει αυξήσεις, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλθηκε ότι ο κος Μάτσικας εκβίασε συντάκτη λέγοντας του, ότι εάν τεθεί θέμα παράνομων προσλήψεων επί θητείας του στην Βουλή θα απολυθεί.
Εκτενή αναφορά ο Σίμος Κεδίκογλου έκανε σε πρακτικές και συμπεριφορές από την πλευρά του διευθυντή, που μετατρέπουν το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων σε κυβερνητικό φερέφωνο, χωρίς να λάβει επί της ουσίας καμία απάντηση.
Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο διαγωνισμό για την τοποθέτηση νέου Οικονομικού Διευθυντή, ιδιώτη χωρίς να έχει απολυθεί ποτέ ή να υπάρχει απόφαση του ΔΣ για παροπλισμό του παλαιού Διευθυντή, εκφράζοντας την απορία, γιατί να πάρει από τον ιδιωτικό τομέα αντί να μετακληθεί κάποιος από το Δημόσιο;
Ζήτησε, επίσης, απαντήσεις για τις παράνομες προσλήψεις με μπλοκάκι και για δημιουργίες θέσεων διευθυντών εκτός νόμου. Επισήμανε, ότι ενώ οι εργαζόμενοι καθυστέρησαν για τρίτη φορά να πληρωθούν επί ημερών Μάτσικα ο Διευθυντής του πρακτορείου χωρίς ίχνος τσίπας, έφτιαχνε το γραφείο του ξηλώνοντας τα πλακάκια και αντικαθιστώντας τα με ξύλινα και αναμόρφωνε τον χώρο που εργάζεται.
Απορίες προκαλεί και το γεγονός ότι επέστρεψε 1,1 εκατομμύριο στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ ήταν απλήρωτοι δημοσιογράφοι και ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επανέλθουν καθιστώντας σαφές, ότι δεν θα επιτρέψουν την απαξίωση των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης, καθώς όπως είπε «η περίπτωση του ΑΠΕ είναι ιδιαιτέρως σοβαρή γιατί έχουμε τα εθνικά θέματα σε κρίσιμη φάση και χρειάζεται αξιόπιστη διεθνής πληροφόρηση».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δευτερολογίας του Σίμου Κεδίκογλου
«Το ζητούμενο κ. υπουργέ είναι να αποσαφηνίσετε τι θέλετε να κάνετε με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι μία συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης του πρακτορείου, οι εργαζόμενοι αυτή την ώρα κάνουν στάση εργασίας, πιστεύουν ότι επιχειρείται η μετατροπή του σε ΔΕΚΟ, γνωρίζουμε ότι σχεδιάζεται ευρεία ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και αναρωτιόμαστε: μήπως αποσκοπείτε στην ιδιωτικοποίηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που τοποθετήσατε έναν τόσο ανίκανο Διευθυντή; Για να πουλήσετε το εθνικό πρακτορείο κοψοχρονιά τον ερχόμενο Αύγουστο, που θα ξεμείνει και από λεφτά; Γιατί όλως τυχαίως έχετε δώσει περίπου μόνο τη μισή επιχορήγηση από αυτήν που ορίζει το προεδρικό διάταγμα, ενώ χάρη στον εκλεκτό σας Διευθυντή τα έσοδα του ΑΠΕ περιορίστηκαν δραματικά.
Αυτό που σίγουρα δεν είναι τυχαίο είναι ότι μετά την ερώτηση μου ΟΛΑ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ανάλογες ερωτήσεις. Τέτοια διακομματική ομοφωνία σπάνια συμβαίνει.
Επί του προκειμένου: Ο διευθυντής του πρακτορείου ψεύδεται αποδεδειγμένα και ασυστόλως - πιθανότατα και σε εσάς.
Ο οικονομικός διευθυντής του πρακτορείου, έχει καταθέσει αγωγή, προφανώς και δεν το γνωρίζατε κύριε Υπουργέ, στην οποία μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι …πίεζε ο κος Μάτσικας, για να λάβει αποδείξεις με την υπογραφή του διευθυντού του λογιστηρίου, τις οποίες κληθήκατε να παρουσιάσετε εσείς (καταθέτω αποσπάσματα της απάντησης του οικονομικού Διευθυντή που περιλήφθηκαν στην αγωγή).
Μας λέει δηλαδή ότι τον εκβίασε ο διευθυντής για να υπογράψει χαρτί ότι δεν έχουν γίνει αυξήσεις – οι αυξήσεις στην διάθεση σας κύριε Υπουργέ, τις καταθέτω – ενώ ταυτόχρονα μου καταγγέλθηκε κύριε Υπουργέ ότι ο κος Μάτσικας εκβίασε συντάκτη λέγοντας του ότι εάν τεθεί θέμα παράνομων προσλήψεων επί Μάτσικα στην βουλή θα απολυθεί.
Αλλά τι να πούμε για τον κ. Μάτσικα κύριε Υπουργέ; Ότι εντελώς παράνομα ζήτησε την αποπομπή από το ΔΣ του εκπροσώπου των εργαζομένων Μιχάλη Ψύλλου; Χρειάστηκαν οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να ανακαλέσει την παράνομη απόφαση του.
Να μιλήσουμε για τους εκφοβισμούς συντακτών μέσω αρχισυντάκτη – του έχει δώσει ήδη το επίδομα θέσης, το έχουμε καταθέσει κι αυτό – που είναι εκδότης Διευθυντής Τοπικής Εφημερίδας του Πειραιά και τον οποίο προορίζει λέει για Διευθυντή σύνταξης του Πρακτορείου, την στιγμή κατά την οποία είναι αμφίβολο εάν έχει τα προσόντα να διοικήσει το τμήμα του. Ένα αρχισυντάκτη σε θέση ασυμβίβαστη, αφού ταυτόχρονα με την θέση Διευθυντού εκδότη τοπικής εφημερίδας, είναι και αρχισυντάκτης τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέτοια αντικειμενικότητα το Εθνικό Πρακτορείο.
Να μιλήσουμε για το ότι έστησε τον τηλεοπτικό μηχανισμό του ΑΠΕ, που κατά άλλα έχει αδρανοποιήσει, να μαγνητοσκοπήσει την ομιλία του προς τους συντάκτες, ομιλία για την οποία δεν δέχθηκε απαντήσεις και τράπηκε σε φυγή και στην συνέχεια έβαλε τους δημοσιογράφους να υπογράψουν εκβιαστικά – άκουσον άκουσον – ότι δεν γνώριζε πως τον μαγνητοσκοπούσαν; Αφού δεν το γνώριζε, πως ζήτησε την κασέτα για να διαπιστώσει τι έλεγαν γι αυτόν οι συντάκτες και γιατί κάλεσε σε απολογία δημοσιογράφο που το επέκρινε.
Επιχείρησε μάλιστα να διαψεύσει ότι έγινε συγκέντρωση εργαζομένων, αλλά τον διέψευσαν άμεσα οι ίδιοι.
Να σας πούμε και το άλλο το ανήκουστο; Ότι απείλησε συντάκτη για να τον πάρει μαζί του στη συνέντευξη με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να βγάλει φωτογραφία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας!
Τη ΝΔ δε θέλει να την προβάλει, αλλά δε χάνει ευκαιρία να προβάλει τον εαυτό του.
Αθλιότητες που όμοιες τους δεν έχει συναντήσει στα εκατό χρόνια λειτουργίας του το πρακτορείο.
Να μιλήσουμε για το ότι κατήργησε το τμήμα μάρκετινγκ και έβαλε τους υπαλλήλους του να κάνουν εισπράξεις στο λογιστήριο; Ποίος κάνει διαφήμιση του πρακτορείου; Θα είναι άλλη ερώτηση μας στην βουλή αυτό κύριε Υπουργέ…
Να μιλήσουμε για τον διαγωνισμό που έκανε για την τοποθέτηση νέου Οικονομικού Διευθυντή, ιδιώτη χωρίς να έχει απολυθεί ποτέ ή να υπάρχει απόφαση του ΔΣ για παροπλισμό του παλαιού Διευθυντή; Κι αλήθεια γιατί να πάρει από τον ιδιωτικό τομέα αντί να μετακληθεί κάποιος από το Δημόσιο;
Να μιλήσουμε για παράνομες προσλήψεις με μπλοκάκι και για δημιουργίες θέσεων διευθυντών εκτός νόμου;
Να μιλήσουμε για το γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι καθυστέρησαν για τρίτη φορά να πληρωθούν επί ημερών Μάτσικα ο Διευθυντής του πρακτορείου χωρίς ίχνος τσίπας, έφτιαχνε το γραφείο του ξηλώνοντας τα πλακάκια και αντικαθιστώντας τα με ξύλινα και αναμόρφωνε τον χώρο που εργάζεται; Θα θέλαμε επίσης να μάθουμε γιατί σας επέστρεψε 1,1 εκατομμύριο ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ ήταν απλήρωτοι δημοσιογράφοι και ασφαλιστικά ταμεία;
Την ερχόμενη εβδομάδα κύριε Υπουργέ μας συγχωρείτε που σας ταλαιπωρούμε θα επανέλθουμε.
Επί των ημερών σας τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης απαξιώνονται όπως είδαμε στην περίπτωση της ΕΡΤ. Η περίπτωση του ΑΠΕ είναι ιδιαιτέρως σοβαρή γιατί έχουμε τα Εθνικά θέματα σε κρίσιμη φάση και χρειάζεται αξιόπιστη διεθνής πληροφόρηση».