Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

"μαϊμού" συντάξεις

Καταγγελίες 
για "μαϊμού" συντάξεις

   Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι καταγγελίες, που απευθύνονται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορούν σε χορήγηση παράνομων αναπηρικών συντάξεων. Στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας αναθέτει την διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών στα καταστήματα του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, των περιοχών στις .....
οποίες έχουν εκδοθεί οι συντάξεις.
    Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες, οι υπηρεσίες εκφράζουν αδυναμία ελέγχου ή αποφεύγουν να απαντήσουν. Αυτό προκύπτει από την ανταλλαγή υπηρεσιακών εγγράφων μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και υποκαταστημάτων των Ταμείων, που έχει στην κατοχή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
    Οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 400.000 άτομα, και αντιπροσωπεύουν το 14,5%, των συνταξιούχων ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 7% έως 8%. Η μέση ηλικία των συνταξιούχων αναπηρίας είναι 10 χρόνια κάτω από τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και μπορεί να «κερδηθεί» με πολύ λίγα ένσημα. Το 30% των συντάξεων έχουν δεθεί με λιγότερα από 3.000 ένσημα. Το μέσο καταβαλλόμενο ποσό αναπηρικής σύνταξης είναι 517 ευρώ.
    Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περισσότερες από 60.000 χορηγούνται σε υγιείς ασφαλισμένους ή σε ασφαλισμένους των οποίων οι παθήσεις δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας.