Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Δ Η Μ Ο Σ Χ Α Λ Κ Ι Δ Ε Ω Ν


  Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από το πρακτικό Νο 13/ 2011 συνεδρίασης
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας
Αριθμ. αποφ. 212/ 2011
Στη Χαλκίδα και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας του Δημοτικού Καταστήματος σύμφωνα με την υπ. αρ. 6/2011ΑΔΣ συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση σήμερα την 18η του μήνα Μαΐου του έτους 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας έπειτα από την αρ. πρ. 31651/13-5-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε σε .....
κάθε ένα Σύμβουλο, σύμφωνα με το άρθρο 64 του Ν. 3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης). Έγινε διαπίστωση ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία ,γιατί σε σύνολο 41 μελών βρέθηκαν παρόντα 40 όπως παρακάτω:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ


1.
Βάκα Έλενα
14
Αναστασιάδης Παναγ.
26
Καζάνη Αικατερίνη
2.
Καθαροσπόρης Βασίλης
15
Πιτσούνης Αλέξανδρος
27
Αδάμ Ιωάννης
3.
Βοσκός Γεώργιος
16.
Τσομώκος Μιχαήλ
28
Τουχτίδης Βασίλης
4.
Σπανός Φάνης
17.
Καρβελάς Σπυρίδων
29
Οκτωνιάτη-Τάρλα Παν
5.
Μπάκας Ιωάννης
18.
Κώσταρος Χαράλ.
30.
Ψύχας Γεώργιος
6.
Ψυχογυιού-Μακαρώνα Α
19.
Αϊδίνη Ελένη
31.
Γιαννούκος Γιώργος
7.
Ζλακώνη–Ελληνικού Αργ
20.
Αφράτης Αντώνιος
32.
Καρκαντελίδης Διαμ.
8.
Σέρρας Δημήτριος
21.
Κόρδης Δήμος
33.
Παπαποστόλου Δημ.
9.
Ρουσόπουλος Κων.
22.
Ρήγος Κων/νος
34.
Βελής Ιωάννης
10
Σκλιάς Σωκράτης
23.
Μακρής Φίλλιπος
35.
Σταματούκος Ευάγγελος
11
Αναστασίου Αλέξανδρος
24.
Παγώνης Χρήστος
36.
Τσιτίνης Πολυχρόνης
12
Φωτάκης Εμμανουήλ
25
Καρυστινός Χρήστος
37.
Φραντζής Γιώργος
13
Γουρνής Βασίλειος






ΑΠΟΝΤΕΣ: Κωστάλας Γεώργιος
Στη συνεδρίαση ύστερα από νόμιμη πρόσκληση, σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 6 του Ν. 3852/2010 παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Χαλκίδας κ. ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Γραμματέας στην ανωτέρω συνεδρίαση ήταν η τακτική υπάλληλος του Δήμου, Κατώλη Φωτεινή
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η: «Ψήφισμα για την πολιτική προστασία»
Ο κ. Πρόεδρος πριν από την έναρξη πρότεινε την συζήτηση του κατεπείγοντος θέματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 7 του Ν. 3852/2010.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την πρόταση του Προέδρου - Αποφασίζει ομόφωνα
Κρίνει το ανωτέρω θέμα κατεπείγον , και καλεί τον Πρόεδρο να κάνει την εισήγηση του θέματος.
Ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος το 4ο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το εξής ψήφισμα :
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου μας στο πλαίσιο της κοινωνικής του αποστολής αλλά και υποχρέωση του ως δύναμη πολιτικής προστασίας.
Η ανάπτυξη ή η ενίσχυση του Τμήματος Πολιτικής προστασίας και της απαιτούμενης υποδομής του Δήμου Χαλκιδεών για την αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές και άλλες καταστροφές συνεπάγεται, ως απολύτως αναγκαία προϋπόθεση, την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων.
Ωστόσο οι πόροι που διαθέτει η κεντρική εξουσία προς τους ΟΤΑ, μειώνονται χρόνο με το χρόνο και σταδιακά μειώνονται και οι πόροι για την πολιτική προστασία Και την πυροπροστασία.
Θα πρέπει εδώ να σας ενημερώσω ότι ο νέος Δήμος Χαλκίδας προέκυψε από την συνένωση πέντε (5) όμορων δήμων. Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τα ποσά που απορρόφησε, ο πρώην Δήμος Χαλκιδεων.
Ο πρώην Δήμος Χαλκίδέων τα τελευταία 4 χρόνια εισέπραξε τα εξής ποσά όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πιο κάτω πίνακα :
πρώην Δήμος ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Εισπραχθέν ποσό έτους 2007
Εισπραχθέν ποσό έτους 2008
Εισπραχθέν ποσό έτους 2009
Εισπραχθέν ποσό έτους 2010
% διαφορά ( ΜΕΙΟΝ)
114.879.92
90.863,50
90.863,50
34.947,50
-61,54%
Σας τονίζουμε δε ότι η πρώην Διεύθυνση Ελέγχου – Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διαχειριζόταν δικά της επιπρόσθετα κονδύλια για προληπτικές παρεμβάσεις δασοπροστασίας και όχι μόνο, στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της και σε όμορες εκτάσεις. Μέχρι στιγμής η νέα ΔΕΣΕ της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας δεν έχει διαθέσιμα κονδύλια για τέτοιες παρεμβάσεις.
Να σας επισημάνουμε ότι ο νέος Δήμος περιλαμβάνει στα νέα όρια του Δασικές εκτάσεις, ζώνες πρασίνου, αστικά και περιαστικά άλση, και γενικά διαθέτει πνεύμονες πρασίνου, που οπωσδήποτε πρέπει να προστατευθούν από ενδεχόμενο πυρκαγιών.
Επίσης υπάρχουν χείμαρροι επικίνδυνοι σε περιπτώσεις ξαφνικών νεροποντών, φαινόμενα όχι σπάνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ποταμός Λήλας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου φαινομένου που κατάστρεψε πολλές κατοικίες και παρέσυρε ολόκληρες περιουσίες. Η προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος εν γένει είναι πρωταρχικό μας μέλημα.
Από το πίνακα, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα, ότι η μειωμένη χρηματοδότηση οδηγεί σε ελλιπή, ίσως και των στοιχειωδών ενεργειών για την αντιμετώπιση θεομηνιών.
Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά έργων ζωτικής σημασίας, που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία, το καθαρισμό σκουπιδόλακκων των περιαστικών δασών, τη διάνοιξη δασικών οδών, οχετών ομβρίων, δεν γίνονται. Επίσης δεν υλοποιούνται οι καθαρισμοί αλσυλίων τους θερινούς μήνες στα πλαίσια της πυροπροστασίας, ή εγκατάσταση συστημάτων πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών, ενέργειες απαραίτητες, έναντι φυσικών καταστροφών.
Όση ετοιμότητα και αίσθημα ευθύνης και αν διαθέτουμε στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων, απαιτείται η στήριξη από την πολιτεία, και οι απαραίτητες πιστώσεις, για να κάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά έργα και τις αναγκαίες συντηρήσεις για να ανταποκριθούμε με επάρκεια στη βασική υποχρέωση μας, απέναντι στους συμπολίτες μας για πολιτική τους προστασία και ασφάλεια.
Για το Δήμο μας η πολιτική προστασία και η θωράκισή του, απέναντι στα ακραία φυσικά φαινόμενα, είναι αναμφίβολα κορυφαία προτεραιότητά μας. Εδώ θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι τα όρια του νέου διευρυμένου Δήμου Χαλκιδέων σε έκταση και πληθυσμό είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου αιτούμεθα από το Υπουργείο για τις δράσεις που θα αναληφθούν για το 2011 χρηματοδότηση ίση τουλάχιστον με τα ποσά του 2009 για τη πραγματοποίηση των απαραιτήτων ενεργειών ώστε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας σαν Δήμος και να προστατεύσουμε και τους κατοίκους και το περιβάλλον.
Περιμένουμε να ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας, για τη καταβολή των αντιστοίχων ποσών, που θα θωρακίσουν τη τόσο ευαίσθητη περιοχή μας, που έχει δοκιμαστεί και στους όμορους Δήμους από τις εφιαλτικές πυρκαγιές του 2007, που είχαμε θρηνήσει ακόμα και θύματα. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση σας, στο δίκαιο αίτημά μας, με τη ανάλογη χρηματοδότηση της πολιτικής προστασίας του Δήμου, εμείς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε και δεν θα έχουμε καμία ευθύνη, αν παρουσιαστούν, και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, φαινόμενα σαν αυτά που σας παραθέσαμε πιο πάνω.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη κατανόηση του δίκαιου αιτήματός μας, και περιμένουμε για ενέργειές σας.
Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος ζήτησε από το Σώμα να αποφασίσει σχετικά
…………………………………………………………………………………………
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τ’ ανωτέρω και μετά ανταλλαγή απόψεων των μελών αυτού.
Εγκρίνει ομόφωνα το ανωτέρω ψήφισμα ως αυτό έχει.

Τ
ΤΑ ΜΕΛΗ
Βάκα Ελένη, Καθαροσπόρης Βασίλης, Βοσκός Γιώργος, Σπανός Φάνης, Ψυχογυιού-Μακαρώνα, Α Ζλακώνη–Ελληνικού Αργ, Σέρρας Δημήτριος, Ρουσόπουλος Κων., Σκλιάς Σωκράτης, Αναστασίου Αλέξανδρος, Φωτάκης Εμμανουήλ, Γουρνής Βασίλειος, Γεωργούλης Αδαμάντιος, Αναστασιάδης Παναγ., Πιτσούνης Αλέξανδρος, Τσομώκος Μιχαήλ, Αναγνώστου Δημήτρης, Καρβελάς Σπυρίδων, Κώσταρος Χαράλαμπος, Αϊδίνη Ελένη, Αφράτης Αντώνιος, Κόρδης Δήμος, Ρήγος Κων/νος, Μακρής Φίλλιπος, Παγώνης Χρήστος, Καρυστινός Χρήστος, Καζάνη Αικατερίνη, Αδάμ Ιωάννης, Τουχτίδης Βασίλης, Οκτωνιάτη-Τάρλα Παν, Ψύχας Γεώργιος, Γιαννούκος Γιώργος, Καρκαντελίδης Διαμ., Παπαποστόλου Δημ., ης, Σταματούκος Ευάγγελος, ΤσιτίνηςΠολυχρόνης, Βλαχογιώργος Γιώργος, Φραντζής Γιώργος.

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ