Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ - ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΤΗΧΗΣΕΩΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΕΠΙΔΟΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, αρχίζουν την φετινή λειτουργία τους οι Νεανικές Κατηχητικές Συνάξεις για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και τους αποφοίτους και φοιτητές, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Για τον καλύτερο συντονισμό του Κατηχητικού έργου της Τοπικής μας Εκκλησίας, την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 και .....
ώρα 6.30 μ.μ. έλαβε χώρα Σύναξη των Στελεχών Κατήχησης της Ιεράς μας Μητροπόλεως στο πάντοτε φιλόξενο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου.
Εκεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος μίλησε στους Κατηχητές για την αξία της Κατήχησης στη ζωή της Εκκλησίας, τονίζοντας ιδιαιτέρως τον χαρακτήρα της και επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες, στους οποίους πρέπει να κινηθούν οι Κατηχητές:
Στην σωστή μελέτη και διδασκαλία της Ορθοδόξου Πίστεως, με προσοχή στον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο δημιουργίας θρησκευτικού συγκρητισμού,
Στην ουσιαστική  σύνδεση των παιδιών, διά της Κατήχησης, με την ζωή της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται κατεξοχήν στη Θεία Λατρεία και
Στην καλλιέργεια του σεβασμού του κάθε ανθρωπίνου προσώπου, ως εικόνας του Θεού.
Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, παρότρυνε τους Κατηχητές, να εφαρμόσουν την ωραιότατη παιδαγωγική αρχή του «παίζειν και διδάσκειν», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ενοριακές προσπάθειες, οι οποίες είναι άξιες μίμησης και από άλλες Ενορίες, όπως ενημέρωσε τους Κατηχητές και για δύο νεανικές εκπομπές στον Ραδιοφωνικό μας Σταθμο, που επιμελούνται Κατηχήτριες της Τοπικής μας Εκκκλησίας.  
Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου, όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούσαν έλαβαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν, να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες ως προς την καλύτερη λειτουργία των Κατηχητικών.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τα Διοριστήρια έγγραφα στους νέους Κατηχητές, Κληρικούς και Λαϊκούς, όπως και το φετινό βοηθητικό υλικό Κατήχησης, σε βιβλία, αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή.
Για το πρόγραμμα λειτουργίας των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται σχετικά από τον Εφημέριο της Ενορίας τους, ενώ συντονιστής και υπεύθυνος όλης της ποιμαντικής φροντίδας των Κατηχητικών και των Νέων μας είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυκας.
Την ερχομένη Κυριακή 2 Οκτωβρίου, σε όλες τις Ενορίες μας, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα ψαλλεί Αγιασμός για την έναρξη των Κατηχητικών, ενώ θα διαβαστεί και η 58η σχετική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, η οποία έχει ως εξής:
«Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά,
 «Άφετε τα παιδία και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με, των γαρ τοιούτών εστιν η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 19,14).
Με αυτούς τους λόγους ο Χριστός δείχνει την ιδιαίτερη συμπάθειά Του προς τα παιδιά, τα οποία διαθέτουν άδολη σκέψη και καθαρότητα καρδιάς και εκφράζει την επιθυμία Του να τα έχει κοντά Του, παροτρύνοντας τους μεγάλους να μην παρεμβάλουν εμπόδια, σ’ αυτή την προσωπική στοργική σχέση.
Η Αγία μας Εκκλησία, σαρκώνοντας αυτή την αγάπη του Χριστού, ανοίγει την αγκαλιά Της και διαρκώς καλεί τους νέους και τις νέες σε κοινωνία. Ιδιαιτέρως, τώρα, τον Σεπτέμβριο, στην αρχή του εκκλησιαστικού έτους, οπότε αρχίζουν εντονότερη τη λειτουργία τους οι Νεανικές Συντροφιές και  Κατηχητικές Συνάξεις των Ενοριών. Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά, μέσα από τη ζωή, τη διδασκαλία και την προσευχή της Εκκλησίας, τον ίδιο τον Χριστό. Κι’ αυτό, γιατί η Εκκλησία δεν είναι ένας ανθρώπινος οργανισμός, ένα σωματείο, αλλ’ είναι το θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού.
Ζώντας μέσα στην Εκκλησία, τα παιδιά μαθαίνουν την μυστηριακή ζωή, τη δύναμη της πίστεως και της προσευχής, την αξία του ανθρωπίνου προσώπου, το σκοπό της ζωής, την ομορφιά της αληθινής ελευθερίας, την σπουδαιότητα της φιλαδελφείας και της προσφοράς και όλα όσα συνιστούν και παράγουν τον αληθινό πολιτισμό. Μοναδικά τα μηνύματα και πολυτιμότατες οι εμπειρίες αυτές, ιδιαιτέρως αναγκαίες στις ημέρες μας, που οι περισσότεροι από μας φαίνεται ότι επικεντρώνουν με απόλυτο τρόπο τον αγώνα του ανθρώπου στην εξασφάλιση των υλικών αγαθών και μόνο. Η Εκκλησία, χωρίς να περιφρονεί τις υλικές μας ανάγκες, με την προβολή των ευαγγελικών λόγων του Χριστού, επιμένει, κόντρα στο ρεύμα, να θέτει άλλες προτεραιότητες και προσκαλεί τον κάθε άνθρωπο, σ’ ένα διαφορετικό τρόπο ζωής: «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. 6, 33). Το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο πλάστηκε όχι για την πρόσκαιρη επίγεια ευτυχία που εξασφαλίζουν, όσο και εάν την εξασφαλίζουν, τα υλικά αγαθά, αλλά για να ζει αιώνια.
Τέκνα μου αγαπητά,
Σας παρακαλώ να μη διστάσετε να προτρέψετε τα παιδιά σας, να έλθουν κοντά στο Χριστό, στην Εκκλησία Του, στις Νεανικές – Κατηχητικές μας Συντροφιές, που λειτουργούν σε κάθε Ενορία. Ο Χριστός δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να προδώσει τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ, για όσα έχετε κάμει και όσα πρόκειται να κάμετε για την επιτυχία και αυτής της ποιμαντικής μας προσπάθειας και εύχομαι η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να είναι πάντοτε μαζί Σας.
Ευχέτης Σας εν αγάπη πατρική
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ