Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση Βενιζέλου στη Βουλή για τις 24 off shore εταιρείες στην Κύμη

Ποσό περίπου 41 εκατ. ευρώ καταλογίστηκε από τους μέχρι στιγμής ολοκληρωμένους ελέγχους του ΣΔΟΕ στις εξωχώριες επιχειρήσεις, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Προηγήθηκε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου, σχετικά με τις offshore που....
δραστηριοποιούνται στην Κύμη, αλλά και αίτημά του να ενημερωθεί αν υπάρχουν ενεργά ή μη πολιτικά πρόσωπα που διερευνώνται.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται «στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ έχει κατά την τελευταία διετία πραγματοποιήσει 369 ελέγχους σε offshore εταιρείες, από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι 115, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι 254. Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε από τους μέχρι στιγμής ολοκληρωμένους ελέγχους ανέρχεται σε 40.967.580 ευρώ.»


Όπως ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών, όσον αφορά τις 24 εξωχώριες στην περιοχή της Κύμης, το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας διενεργεί τη σχετική έρευνα, αναλύοντας και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, προκειμένου να εντοπίσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.


Ο υπουργός αναφέρεται και στην επιβολή του ετήσιου ειδικού φόρου επί της αξίες των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες για να επισημάνει ότι σκοπός της θέσπισης του νόμου είναι η αποτελεσματική λειτουργία του πλαισίου που περιβάλλει τα ακίνητα των εξωχώριων εταιρειών και κυρίως του ελέγχου των εταιρειών για την αποτροπή της φοροαποφυγής.


Να ελεγχθεί ποιοι είναι πίσω από αγοραπωλησίες ακινήτων off shore και ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους είχε ζητήσει με ερώτησή του ο κ. Μαρκόπουλος με αφορμή την αποκάλυψη ότι στην περιοχή της Κύμης έχουν εντοπιστεί 24 εξωχώριες.


Είχε ζητήσει επίσης να ενημερωθεί αν υπάρχουν και ενεργά ή μη πολιτικά πρόσωπα που διερευνώνται γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση.


Ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει πάντως στο έγγραφό του ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις για την αποτροπή και καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε και αν αυτά εκδηλώνονται.