Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Ερέτριας

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το γνωστό σε όλους μας πρόγραμμα «Καλλικράτης» κατά τον οποίο ο δήμος Ερέτριας δεν αναλώθηκε μόνο στη δημιουργία και στη λειτουργία των νέων δομών, αλλά και στην τακτοποίηση των οικονομικών, στον εξορθολογισμό των δαπανών και στο......
σχεδιασμό μεγαλόπνοων έργων που θα δώσουν νέα προοπτική στην περιοχή μας και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Παρά το ότι οι δυσκολίες ήταν πολλές κυρίως λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης των δήμων που προβλέπει ο Καλλικράτης, ο δήμος Ερέτριας κατάφερε να εντάξει δύο προγράμματα στο ΕΣΠΑ, να υλοποιήσει έργα σε όλη την περιφέρεια του δήμου και να σχεδιάσει νέα.

Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα αποχετευτικού δικτύου και επεξεργασίας λυμάτων στην Αμάρυνθο που αγγίζει τα 18.000.000 ευρώ και το οποίο δημοπρατείται μέσα στον Ιανουάριο.

Μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό και το αποχετευτικό δίκτυο της Ερέτριας, έργο το οποίο ξεπερνάει τα 8.000.000 €. Το έργο, που εντάχθηκε και αυτό στο ΕΣΠΑ, προβλέπει την αγορά οικοπέδου έναντι 60.000 € στο οποίο θα στεγαστεί η μονάδα. Ως ανταποδοτικό όφελος θα παρέχεται  νερό για άρδευση στις γειτονικές περιοχές.

Επίσης, έχει ενταχθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Άγιο Δημήτριο Αμαρύνθου. Το έργο κοστολογείται περίπου στο 1.000.000 ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2012.

Για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού στη Σέτα, ο δήμος Ερέτριας έχει κάνει αίτηση για την  ένταξή του στο ΕΣΠΑ.  Κοστολογεί δε το έργο στο 1 εκατ. Ευρώ περίπου.

Μεγαλόπνοο είναι και το σχέδιο για μεταφορά των υδάτων της περιοχής της Σέτας στο Γυμνό, με τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού (θα πουλά ρεύμα στη ΔΕΗ) και διυλιστηρίου που θα παρέχει νερό υψηλής ποιότητας για ύδρευση όλου του Δήμου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται να δημιουργηθεί υδροταμιευτήρας ο οποίος θα συλλέγει 110.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο και θα καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης 15.000 κατοίκων.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η μελέτη που θα ορίζει αφενός τη χωροθέτηση του έργου και αφετέρου τους περιβαλλοντικούς όρους. Το έργο αναμένεται να κοστίσει περί τα 12 εκατ. ευρώ και ο δήμος κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.

Για πρώτη φορά είναι υπό αξιολόγηση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μελέτη και σχέδιο ανάπλασης της Γυμνού. Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και η ολοκληρωμένη μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει έργο περίπου 1.000.000 €.

Ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της Ερέτριας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ενώ έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες (Γεωλογική, Περιβαλλοντική) για   να «ξεπαγώσει» και να ολοκληρωθεί και ο αντίστοιχος της Αμαρύνθου.

Υπό εκκαθάριση είναι το Νησί των Ονείρων. Πρόκειται για ένα στολίδι για τον δήμο Ερέτριας, το οποίο πρέπει να επαναλειτουργήσει. Ο δήμος βρίσκεται σε επαφές με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της Ερέτριας.

Για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου αναμένεται να ενταχθούν έργα και να διατεθούν:
-275.000 για τον περιφερειακό δρόμο που ενώνει την Αμάρυνθο με το Γυμνό.
-615.000 για την ασφαλτόστρωση του δρόμου από Σέτα προς Μετόχι.
-135.000 για ασφαλτοστρώσεις στην Αμάρυνθο.
- 38.000 για ασφαλτοστρώσεις στη Σέτα.
- Επίσης έχουν γίνει πλακοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις στην Άνω Βάθεια.
Στα  μεμονωμένα έργα περιλαμβάνονται:
- Η επισκευή και επέκταση των κιγκλιδωμάτων σε ολόκληρη την παραλία της Αμαρύνθου. Επίσης γίνεται αλλαγή του φθαρμένου δαπέδου.
- Η δημοπράτηση του έργου αναμόρφωσης του κτηρίου του πνευματικού κέντρου και η δημιουργία αίθουσας δημοτικού συμβουλίου στην Ερέτρια.
- Το βάψιμο του Γυμνασίου και Λυκείου Αμαρύνθου έναντι 23.000 ευρώ.
- Η Επισκευή του πεζόδρομου της Αρχαίου Θεάτρου στην Ερέτρια (12.000 € και 60.000 €).
- Η μεταφορά αρμοδιοτήτων και ενεργοποίηση του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο, που είναι θέμα εβδομάδων όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ κ. Αθανάσιος Ξηρός κατά τη συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο Βασίλη Βελέντζα.

Καθοριστικός παράγοντας για την περεταίρω ανάπτυξη του δήμου είναι το γεγονός ότι κατάφερε να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια η οποία του δίδει τη δυνατότητα να εκτελεί τα έργα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ μόνος του.

Επίσης, η ΔΕΥΑΕ καθαρίσθηκε από το μαύρο παρελθόν της και  βγήκε από τον Τειρεσία. Το 2011 έκλεισε, έχοντας ικανότητα απόκτησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Δήμο αλλά και στη ΔΕΥΑ και ο δήμος Ερέτριας πλήρωσε πριν το τέλος του χρόνου, όλα τα τέλη κυκλοφορίας και τις ασφάλειες για όλα τα οχήματά του, κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Μεταξύ άλλων ο δήμος Ερέτριας προχωρά στην επισκευή και χρήση των παλαιών οχημάτων που παρέμεναν αχρησιμοποίητα στο αμαξοστάσιο. Επίσης, αναζητά κτήριο για τη δημιουργία ΚΑΠΗ στο Γυμνό.

Σημαντικό βήμα προς τη σύνδεση όλων των δημοτικών διαμερισμάτων και την περεταίρω τουριστική τους ανάπτυξη είναι η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας. Τους επόμενους μήνες ο δήμος Ερέτριας πρόκειται να αγοράσει από την ΕΘΕΛ λεωφορεία, τα οποία θα δρομολογήσει σε γραμμή αστικής-δημοτικής συγκοινωνίας και θα συνδέουν όλες τις περιοχές του δήμου με συμβολικό κόμιστρο.

Ακόμη και αν προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις από τη σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα ο δήμος έλαβε μια σειρά από αποφάσεις που στόχο έχουν την εφαρμογή των νόμων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση προκειμένου να απομακρυνθούν οι παράνομες ξύλινες κατασκευές που υπάρχουν στην παραλία της Ερέτριας, οι οποίες εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό. Ορισμένοι καταστηματάρχες έχουν συμμορφωθεί και απομένει να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι.

Μεταφέρθηκε η λαϊκή αγορά της Ερέτριας σε νέο χώρο και σε νέα ημέρα καθώς η λειτουργία της την Κυριακή ήταν παράνομη. Συγκεκριμένα, γίνεται πλέον Σάββατο στον κόμβο της Ερέτριας.