Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Προβληματισμένοι οι δήμοι για τις περικοπές στη χρηματοδότησή τους

Εν μέσω έντονου προβληματισμού για το τι μέλλει γενέσθαι και με την προσδοκία να καταφέρουν οι δήμοι να αποτελέσουν τον «κυματοθραύστη» στην ελληνική κοινωνία που βιώνει καθημερινά όλο και σοβαρότερα προβλήματα, έληξε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που....
συγκλήθηκε από νωρίς το πρωί, προκειμένου να λάβει αποφάσεις δράσης απέναντι στις ρυθμίσεις του νέου μνημονίου.

Μετά τη συνεδρίαση, όπου δεν λήφθηκαν αποφάσεις, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Κ. Ασκούνη, πήγε στη Βουλή. Πριν από τη συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, ενώ για το ίδιο θέμα υπήρξε συνάντηση, το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση.


Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι μειώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ανέλθουν σε 650 εκατ. ευρώ. Αυτές αναλύονται σε 450 εκατ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 και ενώ υπήρξαν δεσμεύσεις να αποδοθούν, δεν συμπεριλαμβάνονται τελικά στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, «πρόκειται για απάτη και εμπαιγμό από τους υπουργούς Ραγκούση και Γιαννίτση».


Άλλα 140 εκατ. ευρώ αφορούν μειώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ύστερα από τις χθεσινές και σημερινές διαβουλεύσεις με τους υπουργούς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπήρξε δέσμευση οι μειώσεις αυτές να επιμερισθούν κατά 90 εκατ. ευρώ από τον α' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά 60 εκατ. ευρώ από το β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Τέλος, 59 εκατ. ευρώ αφορούν μείωση σε ήδη διασφαλισμένες πιστώσεις. Οι περικοπές αυτές έχει σχεδιασθεί να γίνουν κατά 9 εκατ. ευρώ από μειώσεις στις αντιμισθίες και κατά 50 εκατ. ευρώ από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου κ.λπ.


Μειώσεις στις αντιμισθίες


Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις αντιμισθίες των δημάρχων κατά 10%, δεν υπήρξε οριστική απόφαση αποδοχής της ή μη. Αλλά διατυπώθηκε ευρέως η άποψη ότι ως ένδειξη καλής θέλησης του θεσμού, που βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον στον πολίτη, θα μπορούσε να προταθεί μια μορφή επιμερισμού της μείωσης και σε ειδικούς συμβούλους. Όπως δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Φ. Προβατάς, «θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι δυνατόν να μη μειωθούν οι δικές μας απολαβές και να απολυθούν εργαζόμενοι». Πάντως, οι εν λόγω αντιμισθίες έχουν ήδη υποστεί μείωση κατά 30% με 40%.


«Να έχουμε συνείδηση τι γίνεται έξω στην κοινωνία. Να έχουμε συνείδηση τι δεν κάναμε όταν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε» δήλωσε κατά τη λήξη της συνεδρίασης ο κ. Ασκούνης. «Διότι με τις παραλείψεις μας κατά το παρελθόν, δώσαμε πάτημα σε αυτούς που θέλουν να συκοφαντήσουν έναν κατεξοχήν λαϊκό θεσμό. Γι αυτό, καταρχήν συμφωνούμε ότι πρέπει να επανατοποθετήσουμε την επικοινωνιακή μας πολιτική» πρόσθεσε.


Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα η ΚΕΔΕ θα διοργανώσει ευρεία συνέντευξη Τύπου όπου, όπως είπε ο κ. Ασκούνης, «θα απαντήσουμε με στοιχεία για το τι έχουμε κάνει, τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης, μέσα στην κρίση. Είμαστε το κομμάτι που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Θα παρουσιαστούν στοιχεία για τις περικοπές, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις αρμοδιότητες, που έχουν μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους».


«Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να κλείσουμε τους δήμους. Είναι η πιο εύκολη αντίδραση. Αλλά ποιους θα τιμωρήσουμε έτσι; Ποιος θα ακούσει το μήνυμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Ασκούνης.


«Είμαστε μέρος του συστήματος και στο βαθμό που μας αναλογεί, πρέπει να κάνουμε τις δικές μας προσαρμογές» δήλωσε το μέλος τους ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απ. Κοιμήσης. «Δεν υπάρχει πολυτέλεια σχεδιασμού με ανεξάντλητους πόρους. Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις δράσεις και να διαμορφώσουμε όρους» τόνισε.


Παρ' όλα αυτά, ο κ. Κοιμήσης έθεσε το ζήτημα της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), η οποία από 608 εκατ. ευρώ στον αρχικό προϋπολογισμό του 2012, μειώθηκε σε 470 εκατ. ευρώ με ΚΥΑ τον Ιανουάριο, ακολούθησε νέα μείωση 140 εκατ. ευρώ και σήμερα υπάρχει το ενδεχόμενο τα υπόλοιπα 338 εκατ. ευρώ να τα διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών και όχι οι δήμοι.


Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκε, εν όψει των εκλογών, να υπάρξει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να διαμορφωθεί «ένας ξεκάθαρος ορίζοντας λειτουργίας του κράτους και των τοπικών αρχών για το 2012» ενώ σχεδιάζεται να δημιουργεί και ένα κοινό μέτωπο τοπικών αρχών της Νοτίου Ευρώπης, προκειμένου να «διεκδικηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για τις τοπικές αρχές».