Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Πανηγυρικά αθώοι!


Αθώους έκρινε το δικαστήριο της Χαλκίδας, το Γενικό Γραμματέα της ΔΟΕ, Σταύρο Πετράκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Άρη Αυξωνίδη και την Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ν. Εύβοιας, Μαρία Γιαμά, για συκοφαντική δυσφήμιση του παλιού διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας (από το οποίο παραιτήθηκε), Απόστολου Παπαδημητρίου.
Η μήνυση κατατέθηκε εις βάρος των τριών εκπαιδευτικών, για ανακοίνωση που εξέδωσε η Παράταξη της ΠΑΣΚ (και όχι οι ίδιοι), με αφορμή το πρωτόγνωρο γεγονός της ενυπόγραφης καταγγελίας 9 εκπαιδευτικών του 4ου Δημοτικού Χαλκίδας, για αυταρχική και.....
αντισυναδελφική συμπεριφορά του τότε διευθυντή του σχολείου.
Οι μάρτυρες υπεράσπισης, οι κατηγορούμενοι και ο Νομικός τους παραστάτης Νίκος Ζέρβας, απέδειξαν με επιχειρήματα το αβάσιμο των κατηγοριών, το οποίο επιβεβαίωσε το δικαστήριο με την απόφασή του.
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΚ ήταν η εξής:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Π.Α.Σ.Κ.
Ο αυταρχισμός δεν έχει θέση στο σύγχρονο σχολείο

Με αφορμή την έγγραφη καταγγελία εννέα (9) εκπαιδευτικών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας για την αυταρχική, αντιδημοκρατική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Χαλκίδας, η οποία στάλθηκε στη Διεύθυνση Π.Ε. Ν. Εύβοιας και στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, δηλώνουμε:
  • Οι νοσταλγοί της εποχής του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» δεν έχουν θέση στο σύγχρονο σχολείο.
  • Κυρίαρχο όργανο του σχολείου είναι ο Σύλλογος διδασκόντων, τη λειτουργία του οποίου δεν έχει δικαίωμα κανένας διευθυντής να παρεμποδίζει. Τις αποφάσεις του Συλλόγου οφείλουν να τις σέβονται όλοι.
  • Τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών είναι κατακτημένα με αγώνες, τους οποίους ακόμα και όσοι απουσίαζαν οφείλουν να σέβονται. Το μαζικό κίνημα παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη στους εκπαιδευτικούς που καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από καθεστώς αυταρχισμού και επιβολής, αντίθετα στις κατακτήσεις του κλάδου.
  • Όσοι αντιλαμβάνονται το ρόλο του στελέχους εκπαίδευσης, ως «αξιωματικού σε στρατόπεδο συγκέντρωσης», εκθέτουν εκτός από τον εαυτό τους και αυτούς που τους επέλεξαν.
  • Η ΠΑΣΚ δηλώνει πώς είναι σταθερά αντίθετη σε τέτοιες συμπεριφορές και λογικές. Οι εκφραστές τους δε μπορεί να είναι στελέχη εκπαίδευσης (αλήθεια πιστεύει κανείς πως με όλους τους εκπαιδευτικούς αντίθετους στις απαράδεκτες πρακτικές του, μπορεί να διοικήσει κάποιος ένα σχολείο;). Σε μελλοντικές επιλογές θα καλέσει δημόσια τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, να αποδοκιμάσουν τέτοιες λειτουργίες από όπου και αν προέρχονται.
Σταθερά και αταλάντευτα παλεύουμε για ένα δημοκρατικό σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία, με τον εκπαιδευτικό στην πρώτη γραμμή και το μαθητή στο επίκεντρό του.
Από την ΠΑΣΚ