Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο

Θέμα: Διευκρινήσεις αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση κλινών και σε ενοικίαση τμημάτων του Ε.Σ.Υ., στην περιφέρεια και ειδικότερα στο Νομό Ευβοίας.

Μείζον ζήτημα προκύπτει από την ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, σε ραδιοφωνική εκπομπή του Real FM, για μείωση 10.000 νοσοκομειακών κλινών ανά την επικράτεια, σε....
εφαρμογή όρων του μνημονίου.

Προσφάτως δε, ο κ. Λυκουρέτζος πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας στην Ελλάδα και με λύπη μας διαπιστώσαμε πως δεν προέβη σε καμία δήλωση σχετικά με την προαναφερθείσα απαίτηση της Τρόικα για κλείσιμο 10.000 κλινών στα δημόσια νοσοκομεία και τον περιορισμό των συνολικών δαπανών υγείας σε 6% επί του ΑΕΠ.

Επιπλέον ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει το ενδεχόμενο ενοικίασης τμημάτων του ΕΣΥ, κυρίως στην περιφέρεια,

Οι προαναφερθείσες, σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Ε.Σ.Υ. έχουν προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία της νοτιοανατολικής Εύβοιας, οι κάτοικοι της οποίας, έχουν αντιδράσει, διαμαρτυρηθεί και τελικώς αποτρέψει, πολλάκις, κατά το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, την υποβάθμιση των δύο νοσοκομειακών μονάδων της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω, και με δεδομένο ότι τα δύο Γενικά Νοσοκομεία Καρύστου & Κύμης εδρεύουν σε απομακρυσμένες και χαρακτηρισμένες ως άγονες περιοχές, με ιδιαίτερη γεωμορφολογία, σε μεγάλη απόσταση από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο της Χαλκίδας και τέλος άνευ καλύψεως από το ΕΚΑΒ, θεωρούμε αδιανόητο κάθε είδους παροπλισμό ή υποβάθμιση τους και ζητούμε να παραμείνει η δημοσίου χαρακτήρα, δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της περιοχής.







Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κος Υπουργός
Εάν,
  1. επιβεβαιώνει τις προαναφερθείσες δηλώσεις του υφισταμένου του, Υφυπουργού κου Μάριου Σαλμά;
  2. προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους της τρόικας την απόσυρση των παραπάνω απαράδεκτων απαιτήσεων τους;
  3. ισχύει η εφαρμογή του μέτρου της ενοικίασης νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας σε ιδιώτες;
  4. εξετάζει την συρρίκνωση της νοσηλευτικής λειτουργίας των Γενικών Νοσοκομείων Καρύστου & Κύμης;
  5. εξετάζει την παραχώρηση σε ιδιώτες των Γενικών Νοσοκομείων Καρύστου & Κύμης;




Αθήνα, 13 Ιουλίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής


ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ