Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 8:30

Ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ), σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών σας προσκαλεί στην παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης»  του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 και ώρα 8:30μμ στο Δημοτικό Θέατρο Χαλκίδας «Παπαδημητρίου».

Συμμετέχουν:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος...


Ιώ: Ελένη Παναγιωτοπούλου, σοπράνο
Βία / Αθηνά: Φωτεινή Αθανασάκη, μέτζο-σοπράνο
Ωκεανός / Ερμής: Χρήστος Δεληζώνας, τενόρος
Στάθης Μαυρομάτης, σαξόφωνο
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος
Κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
Γενική είσοδος: 5?

Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό

Ο μύθος του Προμηθέα πάντα επίκαιρος και διδακτικός φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο μπροστά στο δίλημμα της επανάστασης, πάνω στην κάθε ιστορικής εποχής τυραννική εξουσία, ή στην παθητική καταστροφική στάση. Η σύνθεση ακολουθεί, ακουστικά, σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα, που οι απόηχοι του μύθου του φτάνουν σε εμάς, επηρεάζοντας (σε μια παραλλαγή του μέσω του Χριστιανισμού), το ένα τέταρτο της σημερινής ανθρωπότητας. Ο Καρούσος στην όπερα "Προμηθέας" χρησιμοποίησε την παραδοσιακή νεορομαντική αρμονία και αντίστιξη  για να εμπεδώσει το λυρικό ύφος του Αισχύλου.
Ο μουσουργός Παναγιώτης Καρούσος χρησιμοποιεί στην μουσική του την Πυθαγόρειο θεωρία της αρμονίας των σφαιρών. Σύμφωνα με την Πυθαγόρεια διδασκαλία οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.
Η ανακάλυψη των νόμων της κλασικής μουσικής πρωτίστως πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, ως άκρως μυστηριακό και φιλοσοφικό θεώρημα, το οποίο αργότερα στην αναγέννηση μεταφέρθηκε και εδραιώθηκε στην Ιταλία και τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Το επίτευγμα της κλασικής μουσικής είναι εφεύρημα των Αρχαίων Ελλήνων, και ο Παναγιώτης Καρούσος αναβιώνοντας την Ελληνική όπερα αναβιώνει το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα.
Σύμφωνα με τον δημιουργό Παναγιώτη Καρούσο, η όπερα βρίσκεται πιο κοντά στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και το ιερό δράμα που τραγουδιόνταν «τράγων ωδή», από τις μοντέρνες παρουσιάσεις αρχαίας τραγωδίας. 
Ο Ελληνοκαναδός μουσικοσυνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, διάπρεψε παρουσιάζοντας τις όπερες του στον Καναδά από τον οποίο έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην τέχνη.
Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τετραλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος, και τέλος στο Φως του Χριστιανισμού την καθαρτήριο φλόγα.
Ο Προμηθέας του Καρούσου έχει ανέβει στο Μόντρεαλ του Καναδά στα Γαλλικά, στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα ο Προμηθέας Δεσμώτης ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Χολαργού, στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου, στον Όλυμπο, στο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, και την αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».