Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τι είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σαρρής

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την 8μηνη θητεία του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο έργο της διοίκησης και έδωσε απαντήσεις στην αντιπολίτευση για τη μεγάλη κόντρα των τελευταίων εβδομάδων και τη δικαστική διαμάχη.
Μάλιστα απέφυγε να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο τιμωρίας των δύο Ενώσεων που προσέφυγαν στα δικαστήρια, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τη συνέλευση της ΕΠΟ, ενώ υποστήριξε ότι η διοίκηση της ΕΠΟ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί παρά τον πόλεμο που δέχεται από την αντίπαλη πλευρά.


Η αρχική τοποθέτηση του κ. Σαρρή:

«Ολοκληρώνεται μια πλούσια σε γεγονότα και εξελίξεις περίοδος. Τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών ήταν ανταγωνιστικά. Πολλές θέσεις κρίθηκαν ακόμη και .....

στα τελευταία λεπτά αγώνων. Σίγουρα έγιναν λάθη και παραλείψεις. Το πρόσημο, όμως, ήταν θετικό. Παρότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι τίποτα δεν πάει καλά και επιζούν ή επενδύουν σε μια άποψη ότι στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν πάει καλά. Το τελευταίο διάστημα κάποιες μικρές ομάδες των ηττημένων των εκλογών ενισχύουν αυτή την επιζήμια τακτική. Αντιμετωπίζουμε εδώ και 8 μήνες ως διοίκηση πολεμικές συνθήκες που καταλήγουν σε δικαστήρια, μηνύσεις κλπ. Και βάζουν φραγμούς στο στόχο μας για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Η διοίκηση απάντησε στις προκλήσεις με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση του καταστατικού και των κανονισμών. Πήραμε πρωτοβουλίες για το καλό του ποδοσφαίρου, μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε.
Αυτούς τους 8 μήνες πετύχαμε:
-Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Υλοποιούμε συγκεκριμένες αποφάσεις προηγουμένων ετών. Αυτό ξεκίνησε τον Απρίλη του 2011 επί προεδρίας Πιλάβιου. Τότε εγκρίθηκε αλλά δεν είχε υλοποιηθεί. Είναι μια εξέλιξη για την οποία κανείς δεν είπε ότι θα κάνει κακό στο ποδόσφαιρο. Έχω μιλήσει με πολλές Ομοσπονδίες και είμαστε αναλογικά μια χώρα με τις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες. Πιο προηγμένες οικονομικά χώρες έχουν μικρότερο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι επιτυχία μας αυτή η γρήγορη υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.
- Το μνημόνιο Σούπερ Λιγκ, Φούτμπολ Λιγκ και ΠΣΑΠ. Είναι επιτυχία του ποδοσφαίρου και όλων αυτών των φορέων. Είναι νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και όχι τροποποίηση κανονισμού όπως κάποιοι ηθελημένα υποστηρίζουν. Ωφέλησε και τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές για την επιβίωση του ποδοσφαίρου.
-Σύστημα κάρτας υγείας. Ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει με φιλοδοξίες κατέληξε σε μεγάλο βραχνά της ΕΠΟ, ένα απίστευτο και προκλητικό για την κοινή γνώμη κόστος για την Ομοσπονδία. Αμέσως διακόψαμε τη σύμβαση, θα ακολουθήσουν εξελίξεις σε δεύτερο επίπεδο, δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια και αν υπάρχουν ευθύνες σύντομα θα αποδοθούν.
- Αδειοδότηση. Ήταν η καλύτερη χρονιά λειτουργίας. Οι αμφισβητήσεις ήταν ελάχιστες. Στόχος μας νε επεκταθεί και στη Β Εθνική για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μπορεί κάποιος να επενδύσει. Το τμήμα μας λειτουργεί υποδειγματικά, το τμήμα αυτό δεν αποφασίζει εισηγείται βάσει νόμου, να το ξεκαθαρίσουμε.
- Χορηγικές συμβάσεις σε διάφορα επίπεδα.
Ρουχισμός εθνικών ομάδων, τηλεοπτικά Κυπέλλου κλπ.
- Ζωντανές μεταδόσεις αγώνων στην ιστοσελίδα ΕΠΟ,
θα βελτιωνόμαστε καθημερινά σε αυτό το κομμάτι.
- Μεγάλη σημασία δίνουμε σε ειδικές μορφές ποδοσφαίρου (σάλας κλπ) αλλά και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, βάσει και των κατευθύνσεων της ΟΥΕΦΑ.»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΠΟ κ. Κουρίδης για την κόντρα με την αντιπολίτευση:

«Απ΄ όσο διάβαζα μιλούσαν για ασφαλιστικά μέτρα, αλλά δεν ήταν έτσι.
Η αίτηση για την έκπτωση του Δ.Σ. της ΕΠΟ στηρίχθηκε σε ένα συγκεκριμένο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο τα συμφέροντα των μελών του Δ.Σ. συγκρούονται με το γενικό συμφέρον της ΕΠΟ. Οι λόγοι ήταν 6:
- Η πρόσληψη μιας υπαλλήλου, συγγενούς τρίτου βαθμού με τον πρόεδρο. Η απάντησή μας είναι ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κώλυμα από το νόμο για τις προσλήψεις στις Ομοσπονδίες, μόνο για τα σωματεία και τις Ενώσεις. (Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Σαρρής, λέγοντας ότι μετά την ανάληψη της θητείας του έφυγαν 12 υπάλληλοι και προσλήφθηκαν τρεις. Και με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας έγιναν οι προσλήψεις).
- Η συγχώνευση της Γ-Δ Εθνικής, λέγοντας ότι τροποποιήθηκε παράνομα ο κανονισμός μεσούσης της περιόδου. Η απάντησή μας: Κανένας κανονισμός δεν έχει τροποποιηθεί και δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής. Όλες οι τροποποιήσεις θα γίνουν όταν τελειώσει η περίοδος. Το σχέδιο εγκρίθηκε, θα υλοποιηθεί όμως τώρα. Αλίμονο αν δεν γίνονται σχεδιασμοί.
- Η τροποποίηση κανονισμού ιδιότητας-μεταγραφών. Η απάντηση της ΕΠΟ: Έχουν καταργηθεί στην εποχή μας συλλογικές συμβάσεις που φτάνουν στα όρια της αντισυνταγματικότητας. Μετά από διάφορα αιτήματα, φτάσαμε στο αδιέξοδο να μην τελειώνει και να μην αρχίζει κανένα πρωτάθλημα. Ζητήθηκε η μεσολάβηση της ΕΠΟ για να δοθούν τα οφειλόμενα σε περισσότερες δόσεις. Η ΕΠΟ ζήτησε από την ΦΙΦΑ να γίνει αυτή η ρύθμιση προς όφελος των παικτών για να μη μείνουν απλήρωτοι από ομάδες που θα κατέβαζαν ρολά. Μετά από πολυήμερες προσπάθειες, η Σούπερ Λιγκ, η Φούτμπολ Λιγκ και ο ΠΣΑΠ κατέληξαν σε συμφωνία για το καλό του ποδοσφαίρου. Ρυθμίστηκαν έτσι οι οφειλές σε περισσότερες δόσεις. Η διαδικασία για την οποία κατηγορήθηκε το Δ.Σ. είχε ξαναγίνει μεσούσης της περιόδου το 2008, Γενάρη-Φλεβάρη, επί διοίκησης Γκαγκάτση. Απλώς επικυρώσαμε συμφωνίες, δεν τροποποιήσαμε κανέναν κανονισμό.
- Ότι η ΕΠΟ προσέλαβε τον Παυσανία Παπανικολάου ως εκτελεστικό γραμματέα με εισήγηση του προέδρου και ότι δεν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Απαντάμε ότι έχει δύο πτυχία, Παντείου και ΤΕΙ. Επίσης επί προεδρίας Γκαγκάτση, είχε γίνει το ίδιο για τον κ. Παπανικολάου από άλλο υπάλληλο που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη. Τότε είχε δικαιωθεί η ΕΠΟ και ο κ. Παπανικολάου, με αποφάσεις και για τα πτυχία του και για τη γνώση της αγγλικής γλώσσας.
- Για μια σύμβαση με την travel plan. Η σύμβαση αυτή ανανεώθηκε το 2012 από τον κ. Πιλάβιο. Είναι μικτή σύμβαση. Αυτή η σύμβαση δεν μπορεί να προσβληθεί, η οποιαδήποτε καταγγελία της μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές συνέπειες στην Ομοσπονδία. Είναι μια κανονική σύμβαση χορηγική και υπηρεσιών. (Παρέμβαση Σαρρή: Είναι ντροπή να μας καταγγέλουν για συμβάσεις που δεν υπογράψαμε εμείς, άνθρωποι που έχουν υπογράψει επώδυνες συμβάσεις για την Ομοσπονδία).

Σαρρής: «Ο έκτος λόγος είναι ότι έρχονται τα αναπληρωματικά μέλη στο Δ.Σ. Αυτό ίσχυε επί Γκαγκάτση, Πιλάβιου και θεωρούμε ότι είναι σωστό να έρχονται κάποια αναπληρωματικά μέλη. Το επιπλέον έξοδο για την ΕΠΟ είναι 1400-1500 ευρώ κάθε μήνα.
Αυτοί είναι οι λόγοι που μας κατηγορούν και πήγαμε στα δικαστήρια. Να επισημάνω ότι: Το 2005 μετά από έγγραφο του κ. Γκαγκάτση, η ΦΙΦΑ έστειλε ακριβώς το ίδιο χαρτί. Το 2007 είχαν προσφύγει 13 Ενώσεις στα πολιτικά δικαστήρια, είχε αποβληθεί προσωρινά με απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας και όχι της Γενικής Συνέλευσης, η Ένωση της Πέλλας που επέμεινε. Αυτό γιατί ειπώθηκαν κάποια πράγματα από τον κ. Γκαγκάτση σχετικά με το έγγραφο της ΦΙΦΑ.»

Ακολούθησαν ερωτήσεις στον πρόεδρο της ΕΠΟ:

- Γιατί ήρθε η ΟΥΕΦΑ αφού λειτουργεί υποδειγματικά το τμήμα αδειοδότησης:
«Η ΟΥΕΦΑ ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει ελέγχους. Το τμήμα μας αδειοδότησης δεν αποφασίζει, εισηγείται. Οι αποφάσεις παίρνονται από ανεξάρτητες επιτροπές.»

- Για ποιο λόγο αποφασίσατε μετά από 8 μήνες να κάνετε συνέντευξη Τύπου. Φοβάστε κάτι;
«Δεν κινδυνεύει η διοίκηση της ΕΠΟ. Είχα προγραμματίσει συν. Τύπου μετά το τέλος της περιόδου, αλλά πολλοί πίεζαν ότι έπρεπε η ΕΠΟ να απαντήσει. Είπαμε να δώσουμε συνέντευξη μετά το δικαστήριο και να περιλάβουμε και αυτό το θέμα και τα υπόλοιπα».

- Λέτε ότι κάποιοι προηγούμενοι έκαναν παράνομες συμβάσεις και δεν κινήσατε τη διαδικασία.
«Είπα ότι μόλις είδαμε αυτές τις συμβάσεις σταματήσαμε αμέσως να πληρώνουμε. Τις καταγγείλαμε και είμαστε στα δικαστήρια. Αν προκύψουν ποινικές ευθύνες, θα κινηθούμε εναντίον κάθε υπευθύνου».

- Αναφορά στη διαιτησία δεν κάνατε. Για το θέμα των παρανομων πινάκων που λέει η αντιπολίτευση, γίνεται λόγος για μηνυτήριες αναφορές σε βάρος σας από ομάδες, γίνεται επίθεση κατά διαιτητών. Με αυτό το κλίμα θα βαδίσουμε, εχουν βγει μαχαιρια...
«Θεωρώ ότι η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια των Ενώσεων ήταν το τελικό χτύπημα ενός σχεδιασμού που ξεκίνησε πριν από τις εκλογές. Με τις καταγγελίες του κ. Σάββα, με την ιστορία με τους στημένους πίνακες. Ήταν βήματα και τώρα έγινε το τελικό χτύπημα για να ρίξουν τη διοίκηση της ΕΠΟ». Για τη διαιτησία, ποιός σας είπε ότι δεν έχουν γίνει μηνύσεις. Εγώ προσωπικά έχω κάνει μήνυση και το ίδιο έχει γίνει κι από διαιτητές.»

- Τι θα γίνει με τις δύο Ενώσεις, ακούγεται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις:
«Είναι θέμα όλων των Ενώσεων, δεν μπορεί το Δ.Σ. να πει κάτι. Υπάρχουν ποινές που προβλέπονται για τις Ενώσεις που προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια. Όταν έρθει η ώρα θα αποφασιστεί από το καταστατικό».

- Τί γίνεται με τις σχέσεις σας με τον κ. Σάντος και με το συμβόλαιό του, γράφονται διάφορα;
«Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα, κάποιοι έγραφαν ότι εγώ είχα στο γραφείο μου τον κ. Μπέο την ώρα που εγώ ήμουν στη Λιθουανία. Όσο αληθές είναι αυτό, άλλο τόσο είναι κι ότι δεν έχω καλές σχέσεις με τον Σάντος. Ο κ. Σάντος έχει μία πρόταση. Μας είπε ευθαρσώς ότι θα μας απαντήσει τον Αύγουστο. Κι οι σχέσεις μας είναι άριστες. Ρωτήστε καλύτερα και τον ίδιο».

- Καλούνται οι διαιτητές στον Εισαγγελέα και η ΕΠΟ δεν έχει καμία αντίδραση.
«Όταν διεξάγεται μία έρευνα, σεβόμαστε τις αρχές και τα όργανα. Αυτή τη στιγμή κρίνουμε ότι δεν πρέπει να τοποθετηθούμε επ΄αυτού».

- Υπάρχει ανησυχία σε δύο ομάδες της ΕΠΣ Ηρακλείου. Να ανησυχούν ΟΦΗ και Εργοτέλης;
«Δεν φταίνε οι ομάδες, οι αθλητές, οι διαιτητές των Ενώσεων. Είναι πολύ σοβαρό θέμα, δεν θα πάρουμε εν θερμώ αποφάσεις. Δεν είναι θέμα του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Δεν θα κάνουμε ό,τι παράνομο έγινε το 2007».

- Για τη διαιτησία του τελικού του Κυπέλλoυ
«Δεν υπάρχει κάποιος που να είναι ικανοποιημένος. Αλλά δείτε τι γίνεται διεθνώς. Δυστυχώς αυτή η άτυχη, η άσχημη διαιτησία έγινε στον τελικό. Η ελληνική διαιτησία σαφέστατα πρέπει να βελτιωθεί».