Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Απαντήσεις στους «8 μύθους» για την κυριακάτικη λειτουργία μαγαζιών από τον ΥΠΑΝ

Με απαντήσεις στους «οκτώ μύθους» που -όπως τόνισε- καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη αναφορικά με τη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αντέκρουσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδακης τις έντονες αντιρρήσεις και αντιδράσεις που εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τις παρατηρήσεις από το ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ξεκίνησε η επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τους «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών», ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της αντίθετης άποψης και προσπάθησε να αποδείξει ότι είναι εσφαλμένα.

Χατζηδάκης: διάλυση των 8 μύθων
Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στα εξής:
...


  • 1ος μύθος: Η μελέτη του ΟΟΣΑ για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν υπάρχει. Ζητήσαμε και ήλθε, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας σχετικό e-mail από τον ΟΟΣΑ που επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μελέτης.
  • 2ος μύθος: Οι φορείς είναι εναντίον της ρύθμισης. Ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΛΠΕ και ο δήμαρχος της Αθήνας είναι υπέρ. Πράγματι, είναι αντίθετες η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, τόνισε ο υπουργός, προκύπτει ωστόσο το ερώτημα γιατί η ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία υπάγονται οι ταβέρνες ή τα ζαχαροπλαστεία, δεν θέλει να κλείσουν την Κυριακή και αυτές οι επιχειρήσεις.
  • 3ος μύθος: Οι πολίτες είναι εναντίον. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι πολίτες σε ποσοστά πάνω από 50% τάσσονται υπέρ του μέτρου.
  • 4ος μύθος: Το σημερινό σύστημα είναι μια χαρά. Στην πραγματικότητα το ανεχόμαστε και είναι τουλάχιστον παράτυπο. Οτιδήποτε βλέπουμε το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές το έχει επιβάλει η πραγματικότητα και όχι ο νόμος.
  • 5ος μύθος: Οι εργαζόμενοι θα υποστούν ζημιά. Οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, δουλεύουν με υπερωριακό καθεστώς και άλλες μέρες της εβδομάδος, όπως και κάθε Σάββατο απόγευμα. Ενδεχομένως να μην είναι επαρκές το πλαίσιο των ελέγχων, συνέχισε, αλλά αυτό είναι λόγος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του συστήματος ελέγχου, όχι να κάνουμε την ελληνική οικονομία ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική απέναντι στην οικονομία της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας.
  • 6ος μύθος: Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ακυρώσει τη ρύθμιση επειδή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα μικρά και στα μεγάλα καταστήματα. Το προτιμησιακό καθεστώς υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, σημείωσε ο υπουργός, ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς να έχει ακυρωθεί. Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα επανανομοθετήσουμε έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μικρών.
  • 7ος μύθος: Η Κυριακή είναι αργία και δεν πρέπει τα μαγαζιά να λειτουργούν την ώρα που έχουμε εκκλησία. Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει ρητώς ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν από τις 11 το πρωί και μετά. Επιπλέον, σημείωσε ότι τις Κυριακές εργάζονται ήδη πλειάδα επαγγελματιών και καταστημάτων (π.χ. ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, ταξί, περίπτερα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, βιομηχανίες συνεχούς ροής κ.λπ.) Και τέλος τόνισε ότι η ρύθμιση είναι προαιρετική.
  • 8ος μύθος: Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και δεν υπάρχει τζίρος. Στην Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, θα έχουμε εφέτος 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, τους οποίους θα πρέπει να διευκολύνουμε να κάνουν τα ψώνια τους, όπως τους διευκολύνουν οι ανταγωνιστές μας, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κύπριοι, κ.α.
Εν τέλει, υποστήριξε, αν δεν υπάρχει τζίρος τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν ή, αν ανοίξουν, θα κλείσουν σε μια-δύο Κυριακές, γιατί δεν θα έχουν πελάτες.

Αν όμως, από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε, υπάρχει τζίρος, τότε θα ήταν κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία να μπορεί να κινηθεί η αγορά περισσότερο, να στείλουμε το μήνυμα στους τουρίστες «ελάτε, είμαστε επτά μέρες την εβδομάδα ανοιχτοί, στις τουριστικές περιοχές» και εμείς να μην το κάνουμε.

Η συζήτηση στην Επιτροπή

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει η μελέτη του ΟΟΣΑ την οποία επικαλείται η κυβέρνηση και αποδεικνύει ότι η κυριακάτικη λειτουργία είναι πανευρωπαϊκή τάση που μόνο οφέλη προσφέρει στον ανταγωνισμό και στην αγορά.

Επίσης είπαν ότι οι συναρμόδιοι φορείς και οι πολίτες είναι εναντίον της ρύθμισης, ενώ με το σημερινό καθεστώς η αγορά λειτουργεί εύρυθμα.

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα θα υποστούν ζημία, πρόσθεσαν και υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζονται με δυο μέτρα και δύο σταθμά τα μεγάλα και τα μικρά καταστήματα εις βάρος των πρώτων και ότι στο ΣτΕ θα καταπέσει η ρύθμιση.

Ακόμη ανέφεραν ότι η Κυριακή είναι καθιερωμένη αργία και η κατάργησή της δεν συνάδει με το θρησκευτικό φρόνημα των Ελλήνων οι οποίοι θέλουν να εκκλησιάζονται.

Τόνισαν ακόμη ότι στα καταστήματα δεν υπάρχει τζίρος, οπότε η συζήτηση που γίνεται είναι άκαιρη και οπωσδήποτε δεν έχει λόγο το άνοιγμα ενός τέτοιου θέματος στις παρούσες δυσμενείς συνθήκες.

Οι απαντήσεις του υπουργού

Απαντώντας ο κ. Χατζηδάκης, διευκρίνισε ότι η μελέτη του ΟΟΣΑ φυσικά και είναι υπαρκτή και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το να επικαλείται κάποιος τέτοιου είδους μυθοπλασίες για να αδυνατίσει τη θέση της οποιαδήποτε κυβέρνησης, θυμίζει το γνωστό όταν δεν μας βολεύει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την ίδια την πραγματικότητα».

Εξήγησε μάλιστα ότι ο ΟΟΣΑ λέει ότι η απελευθέρωση τείνει είτε να αυξήσει είτε, στη χειρότερη περίπτωση, να αφήσει την πραγματική δαπάνη αμετάβλητη. Άρα, συνέχισε, είτε ο τζίρος μένει σταθερός ή πάντως αυξάνεται. Σε καμία περίπτωση, συμπλήρωσε, δεν μειώνεται και δεν πλήττεται η αγορά.

Προχωρώντας, τόνισε ότι ο καταναλωτής ζημιώνεται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τις Κυριακές στην Ελλάδα, μια ζημιά περίπου 309 εκατ. ευρώ το χρόνο όπως εκτίμησε.

Παρατήρησε, επίσης, ότι η απελευθέρωση στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξάνει την απασχόληση σε όλους τους τομείς κατά 7% κατά μέσο όρο.

Ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΛΠΕ - τα πολυκαταστήματα - και ο δήμαρχος της Αθήνας είναι υπέρ αυτών των ρυθμίσεων, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι μόνον η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ προβαίνουν σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις με βάση της οποίες οι πολίτες σε ποσοστά πάνω από 50% τάσσονται υπέρ αυτού του μέτρου και όχι μόνο αυτό.

Εξάλλου τόνισε ότι το «σημερινό σύστημα που θεωρείται από κάποιους μια χαρά», απλώς το ανεχόμαστε και είναι τουλάχιστον παράτυπο.

«Ερχόμαστε σήμερα να βάλουμε τάξη σε αυτό το σκηνικό, δίνοντας για δύο μήνες στην αυτοδιοίκηση και στους αντιπεριφερειάρχες τη δυνατότητα να αποφασίσουν όπως νομίζουν και λέγοντας στη συνέχεια ότι αν δεν αποφασίσουν, τότε προαιρετικά μόνο τα μικρά καταστήματα μπορεί να ανοίγουν όποιες Κυριακές νομίζουν» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Επεσήμανε επίσης σχετικά με τους εργαζόμενους ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται όταν καταστρατηγείται η νομοθεσία, όμως οι νόμοι, συνέχισε, προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με υπερωριακή εργασία και όλες τις αμοιβές που προβλέπονται από το εργατικό δίκαιο.

Ο κ. Χατζηδάκης σχετικώς με την πιθανότητα για ακυρωτική απόφαση από το ΣτΕ της ρύθμισης, αφενός διερωτήθηκε γιατί τα αντίστοιχα συμβούλια και δικαστήρια δεν έχουν ακυρώσει τέτοιες ρυθμίσεις στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες της ΕΕ, αφετέρου τόνισε πως αν παρ' ελπίδα γίνει αυτό η κυβέρνηση θα επανανομοθετήσει με προτεραιότητα το συμφέρον των μικρών.

Σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων την ώρα της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η αιτίαση είναι προφανέστατα ανακριβής διότι ρητώς θα προβλέπεται ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν από τις 11 το πρωί και μετά και προηγουμένως θα απαγορεύεται.

Ταυτοχρόνως αντέτεινε ότι μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία, τα ανθοπωλεία, τα ταξί, τα περίπτερα, τα ΜΜΜ λειτουργούν την Κυριακή.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και δεν υπάρχει τζίρος, παραδέχτηκε ότι πράγματι ο τζίρος έχει πέσει και το εισόδημα μειώθηκε λόγω της κρίσης, αλλά συμπλήρωσε ότι φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα 17 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, τους οποίους θα πρέπει να διευκολύνουμε να κάνουν τα ψώνια τους, όπως τους διευκολύνουν οι ανταγωνιστές μας, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κύπριοι.

Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι η αγορά αυτορυθμίζεται στα πάντα, όπως θα γίνει και με την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις λοιπές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου - οι οποίες ως επί το πλείστον αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από τις άλλες πτέρυγες της Βουλής και ζήτησε να μην επικεντρώνεται η συζήτηση στο ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, -κάτι που είναι ούτως η άλλως προαιρετικό - και να υποβαθμίζεται ένα νομοσχέδιο που διορθώνει χρονίζουσες αγκυλώσεις και δίνει λύσεις σε σημαντικά θέματα.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις ρυθμίσεις με τις οποίες καταργείται ο απαρχαιωμένος αγορανομικός κώδικας (του '46) και στις νέες παρεμβάσεις στο χώρο των καυσίμων (όπως είναι η πρόβλεψη «μυστικών» αυτοκινήτων που θα διενεργούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων, η υποχρέωση γραπτών συμβάσεων μεταξύ εταιρειών εμπορίας και πρατηριούχων, η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων).

Επίσης, υπογράμμισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο θεσμοθετούνται τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι το χρόνο.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Τη ριζική αντίθεση του κόμματός του για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως το μέτρο δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση αλλά «ιδεολογική εμμονή» της κυβέρνησης.

Ανέφερε ότι εφαρμόστηκε στην Β. Ευρώπη και απέτυχε, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν αποτελεί απάντηση στην κατάρρευση του εμπορίου το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και δεν θα δημιουργήσει νέο κύκλο εργασιών.

Ακόμη μίλησε για διαχωρισμό μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων με κριτήριο τα 250 τ.μ., ενώ προσέθεσε πως η ρύθμιση Χατζηδάκη ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» στα μεγάλα καταστήματα να διεκδικήσουν το άνοιγμα όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Μεταξύ και άλλων επισημάνσεων έθεσε ακόμη ζήτημα μη προσδιορισμού του ωραρίου λειτουργίας.

Ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε πάντως θετικές ρυθμίσεις για τα πετρελαιοειδή και για κάποιες άλλες έννοιες που εισάγονται, όπως τα «farmer's markets», αν και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί αρνητικά επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος διάκειται θετικά στο νομοσχέδιο, ανέφερε πως πρέπει να έχουν την αρμοδιότητα οι αντιπεριφερειάρχες για το θέμα των καταστημάτων και ζήτησε να διευρυνθεί το χρονικό όριο που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη λήψη αυτών των αποφάσεων και να οριστεί ρητά ότι θα υπάρξει περίοδος διαβούλευσης.

Στο ζήτημα της τοποθέτησης προέδρου ή αντιπροέδρου στους οργανισμούς λαϊκών αγορών, διαφωνεί και ζήτησε αναδιατύπωση για να συναινέσει το ΠΑΣΟΚ.

Η Ραχήλ Μακρή από τους ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «ένα συνονθύλευμα διατάξεων, για πρόστιμα, ποινές και λόγους παραμυθίας, ενώ ούτε η κυβέρνηση πιστεύει ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αποτελέσει εφαλτήριο τόνωσης της αγοράς και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

«Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, ενώ προμηνύονται περισσότερη συρρίκνωση και λουκέτα για τις μικρές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας» είπε μεταξύ άλλων η Ασημίνα Ξηροτύρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.

Για τα υπόλοιπα άρθρα, τόνισε ότι τα περισσότερα κινούνται ως προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Δημήτρης Κατσώτης του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων προφανώς είναι το αίτημα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, των μεγάλων ξενοδόχων, για να μπορέσουν να διευρύνουν τους δρόμους κερδοφορίας, να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές τους.

Η Ελένη Ζαρούλια (ΧΑ) ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα «να δούμε αν ο κυρίαρχος λαός θέλει την Κυριακή αργία ή όπως επιβάλουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων να καταργηθεί;»