Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΠΑΟΚ


Μια πιο ώριμη ομάδα περιμένει να δει φέτος ο Κώστας Κατσουράνης στον ΠΑΟΚ, που θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα, και δεν θα «πουλάει» βαθμούς. Ο έμπειρος άσος μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου στην Αυστρία, για τον Ιβάν Σαββίδη, τους νέους παίκτες, αλλά και την κατάσταση σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό.
-Με τι θα είσαι ικανοποιημένος στο τέλος της σεζόν;

«Αν θα είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα ματς. Αυτό σημαίνει να μη χάσουμε ματς όπως αυτό στην Τρίπολη στον ημιτελικό. Ή όπως το παιχνίδι στον Ατρόμητο στα πλέι οφ. Θέλω να είμαστε ομάδα. Ας χάσουμε όπως χάσαμε με τα Γιάννενα στα πλέι οφ. Θέλω....

να είμαστε συγκεντρωμένοι. Δεν θέλω να "πουλάμε" βαθμούς. Τα μικρά ματς θα μας δώσουν το πρωτάθλημα. Δεν σου λέω ότι θα πάρουμε πρωτάθλημα. Θα το διεκδικήσουμε. Αν το διεκδικήσουμε, μπορεί και να το πάρουμε».
-Ποιο θα πρέπει να είναι το ατού του ΠΑΟΚ;

«Να είμαστε δυνατοί στο μυαλό. Αν είσαι δυνατός στο μυαλό, τότε μπορείς να διεκδικήσεις πράγματα. Κάναμε μεταγραφές που θα βοηθήσουν. Τον Λούκας δεν τον ήξερα, αλλά έδειξε ότι είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά».

-Νιώθεις οικεία που υπάρχουν στην ομάδα τόσοι διεθνείς;

«Εχουν υψηλές παραστάσεις, αλλά πάντα η ουσία είναι το σύνολο. Κανένας παίκτης μόνος του δεν φέρνει τίτλο, παρά μόνο η ομάδα».

-Οταν ακούς ότι ο ΠΑΟΚ ψάχνει το «μπαμ», εσύ πώς το φαντάζεσαι;

«Εγώ καταλαβαίνω ότι μια ομάδα πάει να πάρει έναν παίκτη έτοιμο για την επίθεση ή για τη μεσοεπιθετική γραμμή που σκοράρει, που δημιουργεί φάσεις. “Μπαμ” δεν μπορεί να είναι ένας αμυντικός».

-Μια ομάδα παικτών που βρισκόσασταν στον Παναθηναϊκό, όταν πήρε πρωτάθλημα, είστε εδώ…

«Ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτό που ήταν. Εχει οικονομικά θέματα, τα οποία πλέον δεν τα έχει ο ΠΑΟΚ».

-Πώς θα περιέγραφες το πρώτο σου εξάμηνο στον ΠΑΟΚ;

«Το κλειδί ήταν να πάμε στον τελικό. Χωρίς να παίζουμε κάτι σπουδαίο, κάναμε νίκες, αλλά όλο το στοίχημα ήταν τα παιχνίδια με την Τρίπολη. Ο Αστέρας ήταν καλύτερος από εμάς και δίκαια πήγε τελικό. Μέσα στο γήπεδο αυτό έδειξε, αυτή είναι η αλήθεια. Ηταν μια αποτυχία για μας και με κομμένα φτερά πήγαμε στα πλέι οφ. Στον ΠΑΟΚ δεν ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ. Το κλίμα ήταν καλό. Τα πιο πολλά παιδιά τα γνώριζα. Ο πρόεδρος ήταν συμπαίκτης μου, όπως και ο Γεωργιάδης. Ηταν σαν να ήμουν καιρό. Ηθελα να δείξω σε όλους ότι δεν ήρθα να πάρω τα λεφτά του Σαββίδη και να κάθομαι. Δεν το έχω ανάγκη αυτό».

-Υπάρχει η εντύπωση ότι ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί στην πρώτη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ…

«Με όποιον κι αν πέσουμε είναι 50%-50% Από πού κι ως πού είναι οι ελληνικές ομάδες φαβορί; Δεν ξέρω για τον Τύπο τι συμβαίνει. Πέρυσι ο Τύπος έλεγε ότι ο Παναθηναϊκός ήταν φαβορί στα παιχνίδια με τη Μάλαγα. Ο Τύπος είχε ισοπεδώσει τη Μάλαγα. Οι Βέλγοι έχουν σχολή, οι Αυστριακοί έχουν σχολή, εμείς τι σχολή έχουμε; Κάποιοι μπορούν να κάνουν τον κόσμο να ονειρεύεται».

-Ποια είναι η εντύπωσή σου για τους νεαρούς παίκτες; Είσαι ο μόνος από τους «μεγάλους» που έχεις δωμάτιο με έναν νεαρό...

«Για να είναι εδώ, έχουν ταλέντο. Από εκεί και πέρα, μακάρι να είχα ένα κατσαβίδι να τους περάσω την πείρα μου στο μυαλό τους. Ο ποδοσφαιριστής είναι παιδί, έτσι ζει. Βλέπετε εδώ είμαστε άνθρωποι που έχουμε οικογένεια και συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά. Παίζουμε μπάσκετ, κάνουμε πλάκες. Για να γίνεις ποδοσφαιριστής σε αυτό το επίπεδο θέλει θράσος, ψυχή, καρδιά και μυαλό. Αυτά δύσκολα τα βρίσκεις σε παίκτη. Αυτά δεν τους τα μαθαίνει κανείς. Αυτό είναι το μειονέκτημά μας».

-Πώς ωριμάζει ένας νεαρός παίκτης;

«Να παίρνει σωστές αποφάσεις στη ζωή του και αυτό θα τον βοηθήσει να το κάνει και στο γήπεδο. Αυτά τα παιδιά όμως θέλουν δουλειά και σωματικά. Στο Παγκόσμιο των Νέων περάσαμε στους 16 του Κόσμου. Σε αυτές τις ηλικίες πάμε καλά. Μετά ανοίγει η ψαλίδα».

-Με την όποια εμπειρία έχουμε, βλέπουμε ότι δεν δουλεύετε τακτική στη προπόνηση. Είναι λογικό;

«Το λογικό είναι να θεωρεί ο προπονητής ότι ήδη ξέρουμε τακτική. Ενα ακόμα στοιχείο είναι ότι ο προπονητής προσπαθεί να μας μάθει. Αν δεις, το πάσινγκ γκέιμ στην προπόνηση γίνεται με τους παίκτες να έχουμε τη θέση που έχουμε στο γήπεδο. Ο προπονητής θέλει να δουλέψει στα κόκκινα, διότι εκεί πηγαίνουν τα παιχνίδια. Κάνει το πιο απλό πράγμα που πρέπει. Αν ξέρεις να δουλεύεις στα κόκκινα, μπαίνεις στο γήπεδο και κάνεις το ίδιο. Οταν θα χάσεις την μπάλα, πρέπει να πας να την ξανακερδίσεις. Αυτό δεν το κάναμε πέρυσι. Αυτό δουλεύουμε στην προπόνηση. Πρώτα ξεκινάμε με τα απλά και μετά θα έρθουν οι συνδυασμοί. Πρώτα βάζεις βάσεις. Πλέον οι περισσότεροι στην ομάδα γνωρίζουν τακτική. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν δουλεύει καθόλου τακτική, αλλά αυτό κάνει, στις ομιλίες, στα βίντεο. Σου λέει τι είναι σωστό και τι λάθος. Και αυτό μάθημα τακτικής είναι».

-Πώς εισπράττεις την εικόνα του ΠΑΟΚ στα φιλικά;

«Αυτά γίνονται για τον προπονητή. Είμαστε κουρασμένοι, το πρόγραμμα είναι βαρύ. Δεν έχω ξανακάνει ποτέ τρία φιλικά σε μια εβδομάδα. Η εικόνα της ομάδας ήταν καλή βάσει αυτών των στοιχείων».

-Τελικές προσπάθειες γιατί δεν έχετε δουλέψει καθόλου στην προπόνηση;

«Δεν είμαι προπονητής, δεν ξέρω γιατί. Δυο εβδομάδες κάνουμε προπονήσεις. Πρέπει να διαλέξεις τι θα κάνεις, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Ο νούμερο ένα είναι ο προπονητής, αυτός αποφασίζει για την προπόνηση. Ο προπονητής παίρνει πρωτοβουλίες στην προπόνηση και οι παίκτες παίρνουν πρωτοβουλίες στο γήπεδο».

-Εχεις συνειδητοποιήσει ότι το πρωτάθλημα φέτος δεν έχει την ΑΕΚ;

«Εγώ, ναι. Κάποιοι άλλοι όχι. Δεν υπάρχει πρωτάθλημα χωρίς την ΑΕΚ, αλλά τέλος πάντων. Αν είναι για το καλό της, ας είναι».
«Δυο εβδομάδες κάνουμε προπονήσεις. Πρέπει να διαλέξεις τι θα κάνεις, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Ο νούμερο ένα είναι ο προπονητής, αυτός αποφασίζει για την προπόνηση»

-Κέντρο άμυνας ή μεσαία γραμμή;

«Τι να σου απαντήσω; Θα δούμε».

-Εύχεσαι να πάρει ο ΠΑΟΚ παίκτη για να βγεις από την άμυνα;

«Γιατί; Με κλείδωσε κανένας εκεί;».

-Στη Θεσσαλονίκη, ξέρεις, συζητιέται αρκετά αυτό…

«Στη Θεσσαλονίκη έχει πολλές κουβέντες».

-Τι ποδόσφαιρο σου αρέσει; Επιθετικό ή να κάνουμε το 1-0 και να το κλειδώσουμε;

«Άλλο στυλ παιχνιδιού θα παίξεις στην Ελλάδα, άλλο στην Ευρώπη και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Γι αυτό οι ομάδες μπερδεύονται. Εδώ πρέπει να παίξεις φουλ επίθεση, δεν σου κάνουν οι ισοπαλίες».