Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

 Ευχές για ένα καλό πρωτάθλημα


Το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ ξεκινάει αύριο με την ευχή όλων των προπονητών για μία καλή χρονιά, με όσο το δυνατόνλιγότερα οικονομικά προβλήματα και εξάλειψη της βίας.
Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος (ΕΣΑΚΕ) ολοκληρώθηκε πριν ...
από λίγη ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.  
Οι 14 προπονητές των ομάδων έδωσαν το «παρών», με αυτούς των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, Αργύρη Πεδουλάκη και Γιώργο Μπαρτζώκα να συμφωνούν ότι καμία από τις δύο κορυφαίες ομάδες δεν  συμφέρει το πρόωρο μεταξύ τους ντέρμπι (Δευτέρα 14/10).
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, ευχήθηκε πάνω από όλα υγεία και αναφέρθηκε στη βία: «Θέλω όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να εξαφανιστεί το φαινόμενο. Η Πολιτεία έχει τις δυνάμεις να παρέμβει. Οι Έλληνες προπονητές, δίνουν ένα άλλο τόνο στο πρωτάθλημα και βλέπουμε νέους παίκτες, που πιστεύω ότι θα συμμετέχουν στο μέλλον στις εθνικές ομάδες. Είμαστε όλοι μία οικογένεια. Εύχομαι καλό πρωτάθλημα, χωρίς βία μέσα κι έξω από τα γήπεδα».
Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι προπονητές.
 Πρώτος μίλησε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης: «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα ελληνικά στοιχεία που διακατέχουν τον Παναθηναϊκό αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να παραμείνουμε ομάδα. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά είναι το ομαδικό στοιχείο».
Ο προονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, επισήμανε: «Θα προσπαθήσιουμε να μείνουμε στην κορυφή. Προσπαθήσαμε να ενισχυθούμε με νέους και ταλαντούχους παίκτες που θα μπορούν να μας βοηθήσουν και στις τρεις διοργανώσεις».
Θανάσης Γιαπλές (Ρέθυμνο): «Έχουμε μία ομάδα που θα επιδιώξει να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα. Ελπίζω να τα πάμε καλά και φέτος».
Σούλης Μαρκόπουλος (ΠΑΟΚ): «Πάνω από όλα υγεία. Για μας το στοίχημα εφέτος θα είναι να βγάλουμε νέα παιδιά και πιστεύουμε πως έχουν το ταλέντο για να αποτελέσουν μέλη της ομάδας για τα επόμενα χρόνια».
Βαγγέλης Αγγέλου (Άρης): «Να ευχηθώ καλή πορεία στους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα. Ο Άρης θα προσπαθήσει μέσα από τη σκληρή δουλειά να κάνει κάτι καλύτερο από πέρυσι. Θα δούμε πως θα τα πάμε στη διάρκεια της σεζόν.»


Γιώργος Καλαφατάκης (Ίκαρος Χαλκίδας): «Η εφετινή ομάδα δεν έχει καμία σχέση με την περσινή. Είμαστε μία νέα ομάδα, που θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Έχουμε 8 ομάδες εκτός Αθηνών και αυτό το εγχείρημα είναι σημαντικό. »


Νίκος Βετούλας (Απόλλων Πατρών): «Η ομάδα μας είναι εντελώς διαφορετική από πέρυσι. Στην πράξη θα δούμε αν το σχεδιασμός ήταν σωστός κι αν θα μας βγει»
Βασίλης Φραγκιάς (Κολοσσός Ρόδου): «Έχουμε μια νεανική ομάδα, με 3-4 παιδιά που διαθέτουν εμπειρία από την Α1 και θέλουμε να δώσουμε κίνητρο και να είμαστε αποτελεσματικοί στο τέλος. Θεωρώ πως μέρα με τη μέρα θα βελτιωνόμαστε και πως στο τέλος της σεζόν θα έχουμε καταφέρει τους στόχους μας.»
Νέναντ Μάρκοβιτς (ΚΑΟΔ): «Διαθέτουμε 8 νέους παίκτες στην ομάδα, καθώς και ξένους που δεν έχουν παίξει ποτέ στο επίπεδο της Α1. Πιστεύω, όμως, πως θα είμαστε ανταγωνιστικοί».
Γιώργος Σκαραφίγκας (Πανελευσινιακός): «Το πλεονέκτημα της ομάδας στην περασμένη σεζόν ήταν ο ενθουσιασμός και η άγνοια κινδύνου. Φέτος έχουμε το πλεονέκτημα ότι παίζουμε από την αρχή στην έδρα μας».
Δημήτρης Λιόγας (Ηλυσιακός): «Πέρυσι καταφέραμε έστω και δύσκολα να παραμείνουμε στην κατηγορία. Και εφέτος είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε.»
Κώστας Φλεβαράκης (Τρίκαλα): «Δουλεύω για πρώτη φορά σε επαρχιακή ομάδα και η αποστολή μας θα είναι δύσκολη. Πιστεύουμε πως με σκληρή δουλειά και μέρα τη μέρα θα εκπληρώσουμε τους στόχους μας».
Ηλίας Παπαθεοδώρου (Νέα Κηφισιά): «Πρέπει να δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα στο γήπεδο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες θα στηριχθούμε σε Έλληνες έμπειρους παίκτες. »
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου. Οι τεχνικοί των δύο «αιωνίων» αντιπάλων ερωτήθηκαν για το μεγάλο ματς της πρεμιέρας στο ΣΕΦ.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε: «Κανείς δεν ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο τόσο νωρίς, αλλά έτσι είναι το πρόγραμμα . Ξεκινάμε με -2 βαθμούς και χωρίς την παρουσία των οπαδών μας. Όλοι λένε πως ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί. Ενισχύθηκε πάρα πολύ. Είναι το φαβορί. Εμείς αυτό που κάναμε είναι να αναλύσουμε την περσινή χρονιά, που στους τελικούς μείναμε χωρίς δύο βασικούς παίκτες και προσπαθήσαμε να «βαθύνουμε» το ρόστερ.»
Από την πλευρά του ο Αργύρης Πεδουλάκης τόνισε: «Δεν θέλαμε αυτή την εποχή αυτό το παιχνίδι. Αρχίζει και η Ευρωλίγκα, που κακά τα ψέματα είναι ο βασικός μας στόχος. Και οι δύο ομάδες δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, ούτε πιστεύω πως είμαστε το φαβορί. Ο Ολυμπιακός έχασε δύο βασικά στελέχη, ενώ επέστρεψε ο Μάντζαρης. Τον επόμενο Μάιο-Ιούνιο θα είμαστε διαφορετικές ομάδες».
Οι προπονητές των «αιωνίων» αντιπάλων, τοποθετήθηκαν και για το θέμα της βίας στα γήπεδα. «Αρνούμαι να απαντήσω, υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Δεν είναι οι προπονητές που θα μιλήσουν για αυτό», ήταν τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα, ενώ ο Αργύρης Πεδουλάκης ανέφερε: «Τα έχουμε ξανακούσει. Έχουμε ακούσει παίκτες και προπονητές να λένε πως θα φύγουν. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, γιατί μας λέτε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι οι προπονητές είναι να τα αγωνιστικά τμήματα να μην πυροδοτούν την βία. Είμαι στην Α1 από το 1983 και τα πράγματα ήταν χειρότερα. Και οι οπαδικές εφημερίδες θα πρέπει να συμβάλλουν».