Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της ΕΕΣ διοργανώνει εκδήλωση - διάλεξη με θέμα «Τα αρχαία ναυάγια, η ναυσιπλοΐα και η θαλάσσια εμπορική διακίνηση στο Νότιο Ευβοϊκό» με ομιλητή τον καταδυόμενο αρχαιολόγο Γεώργιο Κουτσουφλάκη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον οποίο το Τοπικό Τμήμα έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν σε ανάλογη εκδήλωση.
Η διάλεξη εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του Τ.Τ.Α. της Ε.Ε.Σ. να αναδείξει και να προβάλει σημαντικά γεγονότα....
από το χώρο της επιστήμης και της τέχνης που σχετίζονται με τις πολιτιστικές αξίες του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής .
Στον Ν. Ευβοϊκό εντοπίστηκαν πρόσφατα αρχαία ναυάγια σε καλή κατάσταση χρονολογούμενα μεταξύ του 3ου αι. π.Χ. και 1ου αι. μ.Χ. Η παρουσία των ναυαγίων ....υποδηλώνει την ύπαρξη θαλάσσιου δρόμου μεγάλης σημασίας, με τον οποίο ενώνονταν το Βόρειο με το Νότιο Αιγαίο, προσφέροντας την είσοδο μίας εναλλακτικής διαδρομής για πλοία, που ήθελαν να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου ανατολικά της Εύβοιας. Ο ίδιος χώρος δημιουργούσε την προβαθμίδα για την περαίωση στις Κυκλάδες και τη μικρασιατική ακτή. Σε άμεση γεωγραφική συνάφεια με τη θαλάσσια αυτή περιοχή, βρίσκονταν πόλεις που έπαιξαν σημαίνοντα ιστορικό ρόλο ή κατείχαν σημαντικές από άποψη γεωπολιτικής σημασίας θέσεις, όπως η Αθήνα, η Ερέτρια και η Χαλκίδα.
Τα ναυάγια του Ν. Ευβοϊκού τεκμηριώθηκαν, και μελετήθηκαν συστηματικά παρέχοντας πλέον μία στερεή βάση δεδομένων για τη κατανόηση τόσο της ναυσιπλοΐας και της ναυσιπλοϊκής συμπεριφοράς, όσο και της θαλάσσιας εμπορευματικής διακίνησης προϊόντων σε ένα εύρος που εκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα δύο χιλιετιών.
  • Στην εκδήλωση, για την υποβρύχια αποτύπωση των αρχαιοτήτων, θα μιλήσει η αλιβεριώτισσα και συνεργάτις του Γ. Κουτσουφλάκη, τοπογράφος - μηχανικός Ελένη Διαμαντή.
  • Θα προβληθεί επίσης το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «"Αιγιλεία, Ναυάγιο 6"»
  • Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Αλιβερίου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Γ. ΤΖΑΝΗΣ Θ. ΓΚΕΚΑΣ