Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ποιους τοποθετεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς

Την Μ.Τρίτη οι ανακοινώσεις

Ποιους τοποθετεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς
Με εμφανή στόχο να ενισχύσει το αμιγώς αστικό και ευρωπαϊκό προφίλ που θα...«υπηρετεί» την στρατηγική του επιλογή για τη «Νέα Ελλάδα» ο Αντ. Σαμαράς «κλειδώνει» το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα την Μεγάλη Τρίτη, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές.
Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, με το οποίο ασχολήθηκε πάρα πολύ ο ίδιος προσωπικά ο πρωθυπουργός και....
διαχειρίστηκε στο παρασκήνιο με διακριτικό τρόπο και ο διευθυντής του και εκ των έμπιστων συνεργατών του, Κ. Μπούρας, έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που θα ανέμενε κανείς, αφού υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης.
«Βαριά ονόματα» της πολιτικής δεν υπάρχουν, αλλά έχουν συστρατευθεί με τον πρωθυπουργό, για να ενισχύσουν την προσπάθειά του, σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής που δεν προέρχονται μόνο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά αποτελούν σημείο αναφοράς ο καθένας στο πεδίο που δραστηριοποιείται.

Ο κ. Σαμαράς ήθελε εξ αρχής να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο που δεν θα παρέπεμπε ευθέως σε ένα κλασσικό ψηφοδέλτιο δεξιού κόμματος, αλλά θα έδινε την αίσθηση της ευρύτερης συστράτευσης δυνάμεων και προσώπων από πολλούς χώρους. Και, όπως προκύπτει, η λίστα δεν θα έχει αμιγώς γαλάζιο χρώμα και δεν μπορεί κανείς εύκολα να μιλήσει για δεξιά στροφή, αλλά περισσότερο για κεντροδεξιά με διεύρυνση και προς κεντροαριστερά. 

Τις τελευταίες ημέρες έγινε μεγάλη συζήτηση και προκλήθηκε αναστάτωση από την κίνηση να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Φαήλος Κρανιδιώτης, αλλά και η απόφαση της Μαριέττας Γιαννάκου να μην είναι ξανά υποψήφια με αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στη λίστα για την εκλογική μάχη της 25ης Μαΐου θα είναι ο γνωστός καθηγητής της χειρουργικής Δ. Λινός, ο καθηγητής Ιατρικής Χρ. Στεφανάδης, ο μουσικοσυνθέτης Στ. Ξαρχάκος (ευρωβουλευτής και την περίοδο 2000-2004), ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με θητεία και στην προεδρία του ΠΑΟΚ, Θ. Ζαγοράκης, αλλά και η διευθύντρια της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπ. Εξωτερικών, Φωτεινή Τομαή.

Στο ψηφοδέλτιο, στο οποίο λέγεται ότι θα υπάρχει και ένα πρόσωπο έκπληξη, θα συμπεριληφθούν όπως ήδη έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό και ήδη κινούνται, οι νυν βουλευτές κκ. Εμμ. Κεφαλογιάννης και Κ. Μουσουρούλης που θα παραιτηθούν απο τη Βουλή. Επίσης, στη λίστα θα είναι η Νίκη Τζαβέλλα που είχε εκλεγεί το 2009 με το ΛΑΟΣ, η νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα, αλλά και η Ελίζα Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής Α' Αθηνών.

Η λίστα θα έχει και άρωμα δημοσιογραφικό, καθώς εκτός από τον γνωστό αθλητοκογράφο και πρώην ευρωβουλευτή Εμμ. Μαυρομμάτη, το σταυρό θα διεκδικήσουν ο Γ. Κύρτσος παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, η Μαρία Σπυράκη επί πολλά χρόνια πολιτική συντάκτρια και η πρώην βουλευτής Αχαϊας Νατάσα Ράγιου.

Στη λίστα θα έναι ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Ι. Σμυρλής, αλλά και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί θεμάτων πολιτισμού Δημ. Δαβέττας.

Αν και κάποια στιγμή ετέθη προς συζήτηση η ένταξη του γραμματέα της ΝΔ Ανδρ. Παπαμιμίκου στο ευρωψηφοδέλτιο, όπως έγινε και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη, τελικά αποφασίστηκε να μη διαταραχθεί η κατάσταση στο κόμμα και το σχετικό σενάριο δεν προχώρησε. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην περίπτωση του Αθ. Πλεύρη που κάποια στιγμή συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής του, μετά την κίνηση του κ. Κρανιδιώτη, αλλά η ηγεσία της ΝΔ δεν θέλησε να ανοίξει άλλες πληγές.