Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Προς
 Περιφερειάρχη Στερεάς κ. Περγαντά Κλέαρχο
 Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης

Αγαπητοί κύριοι,
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ….μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάστηκαν και για το οποίο ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση, συμπεριλαμβάνεται και το θέμα 14 (δέκατο τέταρτο) που αφορά:  «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων [Μ.Π.Ε.] για το έργο: «Αδειοδότηση μονάδας παραγωγής βιοαερίου με αναερόβια χώνεψη και ηλεκτρικής ενέργειας με καύση ...

βιοαερίου ισχύος 250 KWe της εταιρείας ‘ΕΝΕΡΤΖΙ ΤΡΕΪΝΤΙΝΓΚ ΕΠΕ’ στην περιοχή 'Βάγια' Τ.Κ. Αγίου Λουκά Δ.Ε. Ταμυνέων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας»
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Σοφία Ντούρου που συμμετείχε στη συνεδρίαση καταψήφισε την εισήγηση και διαχώρισε τη θέση της.
Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό θέμα για μονάδα Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση βιοαερίου που εκλύεται κατά τη ζύμωση μίγματος οργανικών αποβλήτων με ενεργειακά φυτά.
Τα προϊόντα της αναερόβιας χώνευσης θα είναι : α) το βιοαέριο, το οποίο θα οδηγείται σε κατάλληλο αεροφυλάκιο και αφού υποστεί διαδικασίες καθαρισμού και αφύγρανσης θα τροφοδοτεί μηχανές εσωτερικής καύσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, και β) το χωνευμένο υπόλειμμα , το οποίο θα συλλέγεται σε κατάλληλες δεξαμενές και θα πωλείται σα λίπασμα.
Η προτεινόμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου θα λειτουργεί με εισερχόμενα υγρά οργανικά απόβλητα από παρακείμενα κτηνοτροφεία (χοίρων και βοοειδών) , ενσίρωμα καλαμποκιού και στελέχη φυτών.
Από σχετική έρευνα που έγινε από τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην περιοχή του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου διαπιστώθηκε πως η εισήγηση που κατατέθηκε στην Επιτροπη Πριβάλλοντος και Ανάπτυξης χαρακτηρίζεται από αναληθή στοιχεία και αποκρύπτει πως πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα που προκαλεί πλήθος προβλημάτων στους κατοίκους του χωριού Άγιος Λουκάς και στην γύρω περιοχή.
Συγκεκριμένα : Πρώτο : Αποκρύπτεται πως ο χώρος της προβλεπόμενης εγκατάστασης της εταιρείας ENERGY TRADING LTD που θα στηρίζεται σε υγρά οργανικά απόβλητα κτηνοτροφείων (γουρουνιών και βοοειδών) ! βρίσκεται 2-2,5 χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού Αγιος Λουκας και μόλις σε πολύ μικρή απόσταση από τα τελευταία σπίτια του χωριού αλλά και δίπλα σε παρακείμενες αγροικίες.
Είναι φανερό πως οι συνέπειες από τη βρώμα κλπ αλλά και τα προβλήματα μεταφοράς της λάσπης των αποβλήτων με φορτηγά αυτοκίνητα σε μια περιοχή με στενούς δρόμους θα είναι πολύ οδυνηρές για τους κατοίκους της περιοχής.
Δεύτερο : Αποκρύπτεται πως η περιοχή αυτή είναι μέσα σε ελαιώνες, δίπλα σε περιβόλια, ανάμεσα σε δύο σημαντικές ρεματιές με πλατάνια, καρυδιές, δρυς, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία απολύτως βάση
η αναφορά της εισήγησης πως «δεν υπάρχουν ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ».
Πολύ περισσότερο, στην περιοχή αυτή υπάρχουν πηγές για την ύδρευση της περιοχής , ευρύτερης χρησιμότητας, σχετική γεώτρηση για ύδρευση και σχετική δεξαμενή και είναι φανερό πως μια τέτοια εγκατάσταση αποβλήτων
και με τις ποιο αυστηρές προδιαγραφές είναι βλαβερή και θα προκαλέσει ζημιά στο οικοσύστημα της περιοχής, στο νερό και τον υδροφόρο ορίζοντα πράγμα που μπορεί να επιβεβαιωθεί από τη γενικότερη πείρα της περιοχής
της Στερεάς.
Τρίτο : Είναι αβάσιμη η τοποθέτηση της εισήγησης ότι δεν υπάρχουν παρατηρήσεις στη μελέτη από ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας η διαδικασία που έλαβε χώρα ήταν εν κρυπτώ και οι κάτοικοι άρχισαν να πληροφορούνται το γεγονός μετά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, και ήδη είναι ανάστατοι.
Στη βάση των πάρα πάνω και σημειώνοντας ότι είναι οφθαλμοφανείς οι ζημιές που θα προκαλέσει η εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας της ΕΝΕΡΤΖΙ ΤΡΑΙΝΤΙΝΓΚ στο χωριό και στους κατοίκους του Αγίου Λουκά,
θέτουμε επείγον ζήτημα άμεσης ακύρωσης της σχετικής απόφασης που έλαβε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς, με ευθύνη των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων.
Θέτουμε επίσης ζήτημα να διενεργηθεί έρευνα για την ουσία αυτής της υπόθεσης αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε , την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων που αφορούν τους όρους εγκατάστασης και
λειτουργίας της ως άνω μονάδας.
13.8.14
 ΟΙ Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 Τάσος Χρονάς
 Σοφία Ντούρου
 Γιώργος Γκικόπουλος