Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ




 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
 Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Χαλκίδος, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2005, παρά το δριμύ ψύχος, το οποίο κατέκλυσε την Πόλη, αλλά και ολόκληρο το Νησί της Εύβοιας.
Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, στον κατάμεστο από χριστιανούς, μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην Παραλία της Χαλκίδος.
Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών ξεκίνησε η ιερά Λιτανεία, η οποία με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και πολλών πιστών, κατευθύνθηκε....
στην Παραλία, στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Χαλκίδος.
Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, τμήμα του Ιερού Κλήρου, ο Περιφερειάρχης  Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Μήττας και ο Λιμενάρχης Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Μοίρας, επιβιβάστηκαν σε πλωτό 
σκάφος για την Τελετή της ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και τον Αγιασμό των υδάτων, ενώ οι υπόλοιποι Κληρικοί και οι εκπρόσωποι των Αρχών μεταξύ των οποίων οι Βουλευτές Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου και Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδος κ. Γεώργιος Γιαννούκος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι λοιποί ανήκοντες στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές κατευθύνθηκαν και έλαβαν θέση στην προετοιμασμένη εξέδρα μπροστά από το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Πόλεως, ενώ όλη η παραλία της Χαλκίδος παρέμεινε γεμάτη από κόσμο, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε.
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου και την Δέηση που ανεπέμφθη, ο Σεβασμιώτατος έψαλλε το τροπάριο των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε...» και 15 γενναίοι κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα και το Σταυρό ανέσυρε για πέμπτη φορά ο κ. Παναγιώτης Κατσικαβάλης, φοιτητής των ΤΕΙ Χαλκίδος, ο οποίος παρέλαβε από τον Σεβασμιώτατο ένα χρυσό Σταυρό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κολυμβητές από ένα ασημένιο Σταυρό.
Μετά την έξοδο όλων από το πλωτό σκάφος, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε στον Δήμαρχο Δοχείο του Αγιασμού για το Υδραγωγείο της Πόλεως και στη συνέχεια η Λιτανευτική Πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και έγινε η Απόλυση. Κατά την διάρκεια της Λιτανείας πολλά παιδάκια έτρεχαν προς τον Σεβασμιώτατο για να ασπαστούν τον Τίμιο Σταυρό.
Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος, μαζί με τα εκλεκτά μέλη των βυζαντινών χορών τους.