Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ



Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της 22ης Ιούλη 2015

Τη μέρα της ψήφισης του δεύτερου πακέτου μέτρων για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου – σφαγείου της εργατικής τάξης και του λαού μας, συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκίδας.



Σα Λαϊκή Συσπείρωση, δεν προβάλαμε αντίρρηση στην πραγματοποίηση της συνεδρίασης, παρά τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος, θέσαμε ωστόσο το αίτημα να συζητηθεί σαν πρώτο θέμα αυτό της επίπτωσης του τρίτου μνημονίου και των οικονομικών – πολιτικών εξελίξεων στη λειτουργία του Δήμου. Πρόθεσή μας ήταν και το κάλεσμα προς....
το δημοτικό συμβούλιο να κινηθεί στην κατεύθυνση υιοθέτησης μέτρων άμεσης προστασίας του λαού μας.  



Με δεδομένο ότι η παραχώρηση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων για την αποπληρωμή της προηγούμενης δόσης για να ξελασπώσει ο λαός τα χρέη του κεφαλαίου, ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης, ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τους επικεφαλής των παρατάξεων ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παρά μόνο για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού, είναι εύκολα κατανοητό ότι το ζήτημα των μέτρων και των οικονομικών εξελίξεων δεν αφορούν απλά «ακαδημαϊκά» τα μέλη ενός Δημοτικού Συμβουλίου!



Στο επίμονο αίτημά μας να συζητηθεί το ζήτημα ως πρώτο θέμα, εισπράξαμε την άρνηση της δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης.



Κατά τη γνώμη της δημοτικής αρχής, υπήρχαν άλλα σημαντικότερα θέματα στην ημερήσια διάταξη στα οποία έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεμπίλη, το νέο μνημόνιο δεν επιδρά στα οικονομικά των δήμων και το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί παρά μόνο μετά το πέρας της ημερήσιας διάταξης.



Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο, προέβαλε το εξωφρενικό επιχείρημα ότι «Κάποιοι κόπτονται να ρίξουν την κυβέρνηση!» Κατά τον ισχυρισμό του επικεφαλής της, «πρώτη φορά τα πέντε αυτά χρόνια μπαίνει θέμα μνημονίου!». Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, η παράταξη που κατήγγειλε τη μνημονιακή πολιτική και λίγους μήνες πριν υποσχόταν ότι όλα θα αλλάξουν στους δήμους, λίγες εβδομάδες πριν διαβεβαίωνε ότι δε θα πειραχτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και σήμερα το κόμμα που τη στηρίζει φέρνει νέο μνημόνιο- ταφόπλακα για τα λαϊκά δικαιώματα.

Το χειρότερο από όλα, φανέρωσε την ολική άγνοια της γύρω από τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος καθώς και τις διαρκείς παρεμβάσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που γίνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια!



Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, δεχτήκαμε να συζητηθεί το ζήτημα σαν πρώτο στα προ – ημερησίας διάταξης θέματα.



Η ίδια η εξέλιξη της συζήτησης, δικαίωσε τον ισχυρισμό μας, καθώς το πρώτο θέμα του δημοτικού συμβουλίου αφορούσε στο «Στρατηγικό σχεδιασμό» έργων που «οραματιζόμαστε αλλά δεν είναι και εφικτό να γίνουν λόγω των οικονομικών δεδομένων» όπως τόνισε ο ίδιος  ο εισηγητής αντιδήμαρχος κ. Καρκαντελίδης.



Κατά τη συζήτηση του δεύτερου θέματος, τη συνεδρίαση διέκοψε η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων που κατευθύνθηκε προς το διοικητήριο για να ζητήσει να συζητηθούν από το Δημοτικό συμβούλιο άμεσα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Φαίνεται, πως το «θράσος» των εργατών να εισβάλουν σε ένα δημοτικό συμβούλιο που υποτίθεται πως υπηρετεί μεν το λαό αλλά αρνείται να ακούσει το λαϊκό κίνημα καθώς έχει πιο σημαντικά ζητήματα να συζητήσει (αυτά του στρατηγικού σχεδιασμού και της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων διαχείρισης της φτώχιας του λαού, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου) ενόχλησε εκείνους που συνειδητά με τη στάση, την ψήφο, τις δηλώσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα, στηρίζουν την πολιτική – ταφόπλακα στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα!



Έτσι βρεθήκαμε μάρτυρες μίας απαράδεκτης επίθεσης απέναντι σε εκλεγμένους συνδικαλιστές εργατικών σωματείων, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, καθώς και σε εκλεγμένους της Τοπικής Διοίκησης! Έτσι το κίνημα που τους χαλάει τη σούπα επιτελεί… «προβοκάτσια» και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του δημάρχου!



Σα Λαϊκή Συσπείρωση προτείναμε για να διευκολυνθεί η διαδικασία, να κλείσει ο κύκλος των τοποθετήσεων για το ζήτημα της σύναψης σχέσεων με την Κινέζικη πόλη Wuhan, να ανοίξει η συζήτηση για το πλαίσιο των αιτημάτων της κινητοποίησης, και να συνεχιστεί έπειτα η ροή του δημοτικού συμβουλίου!



Κάτι τέτοιο όμως θα ανάγκαζε τις παρατάξεις να τοποθετηθούν συγκεκριμένα σε ένα πλαίσιο πέρα για πέρα εχθρικό για την πολιτική που ακολουθούν, που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ιδιωτικοποιεί κοινωνικές υπηρεσίες και τις αποψιλώνει από προσωπικό, χαρατσώνει τις λαϊκές οικογένειες. 



Για να αποφευχθεί μια τέτοια συζήτηση, μόνος δρόμος για αυτό ήταν η επιλογή για οριστική διακοπή του δημοτικού συμβουλίου με ευθύνη της δημοτικής αρχής, με μία υποκριτική επίκληση της δημοκρατίας!!



Καλούμε το λαό της Χαλκίδας να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα!

Να επαναφέρει τα αιτήματά του για συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να απαιτήσει την τοποθέτηση του πάνω στα σοβαρά επείγοντα ζητήματα που καίνε την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Να βγάλει συμπεράσματα για τη δήθεν «ανεξάρτητη» Τοπική Διοίκηση, που θεωρεί καθήκον της να σχεδιάζει στα πλαίσια που τις βάζουν οι νόμοι και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν.



Η πρότασή μας για Άμεσα μέτρα Προστασίας του λαού, δίνεται στη δημοσιότητα σε ξεχωριστό κείμενο  - πλαίσιο που θα καταθέταμε και στη σημερινή συνεδρίαση.