Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΓΑΡΙΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΑΝΟΥ

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από το Διάκονο Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στον Ι. Ναό Αγ. Παρασκευής Αυγαριάς, όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την Εξόδιο ακολουθία του από την προτεραία κοιμηθέντος πολιού Οικονόμου, μακαριστού Ιερεώς Δημητρίου Θάνου.
Κατά τη Θεία Λειτουργία ο.... Σεβασμιώτατος είχε συλλειτουργούς και συνευχομένους πολλούς Κληρικούς της Βορείου Ευβοίας.
Κατά την Εξόδιο Ακολουθία, που ακολούθησε, προέστη ο Σεβασμιώτατος και συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι Κληρικοί της Αρχιερατικής Περιφερείας Ιστιαίας καθώς και πλήθος πιστών ενοριτών και περιοίκων, οι οποίοι προσήλθαν για να ασπασθούν, για τελευταία φορά το χέρι του σεβαστού ιερέως.
Στον επικήδειο λόγο, που ο Σεβασμιώτατος εκφώνησε, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα αλλά και στην ποιότητα του μακαριστού π. Δημητρίου, τονίζοντας ορισμένες αρετές και κάποια χαρακτηριστικά περιστατικά της ιερατικής του ζωής, όπως τον φόβο Θεού που τον διέκρινε και την αγάπη για το θυσιαστήριο και τα τελούμενα. Επίσης ως πιστός καλλιεργητής της κλήσης του από το Θεό διεδέχθη τους προκατόχους-προγόνους του π. Δημήτριο Θάνο (παππού του) και π. Κωνσταντίνο Θάνο (πατέρα του) στην Ιερωσύνη και προσέθεσε ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα της παράδοσης εισάγοντας, ένα εκ των δύο υιών του στις τάξεις του ιερού κλήρου, τον Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Θάνο – Εφημέριο του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας.
Ο Σεβασμιώτατος εξήρε, επίσης, χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μακαριστού π. Δημητρίου, τα οποία τον παρακίνησαν να τον τιμήσει, σε παλαιότερη επίσκεψή το στην Αυγαριά, με το οφφίκιο του Οικονόμου και δυστυχώς εκλείπουν από τους σημερινούς ανθρώπους, όπως ήταν η σεμνότητα και η συστολή της παρουσίας και της συμπεριφοράς του, το μετρημένο των λόγων του και η ανυπόκριτη υπακοή του στις εντολές του Ευαγγελίου και την Ιερά Μητρόπολη, την οποία υπηρέτησε ευόρκως μέχρις εσχάτης του αναπνοής.
            Ο Θεός να αναπαύσει τον εκλεκτό Ιερέα του π. Δημήτριο.