Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 3η ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΩΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα Πολιτισμού του Γενικού Λυκείου Ιστιαίας, η 3η Ετήσια Εσπερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Τομέας Ποιμαντικής των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με θέμα «Συζυγία-Μητρότης-εργασία: Ο δύσκολος ρόλος της γυναίκας στον 21ο αιώνα».
            Στην Εσπερίδα, την οποία παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της Βορείου Ευβοίας,  με προεςξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομο, απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειακός Σύμβουλος ....Στερεάς Ελλάδος κ. Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος διεβίβασε και τις ευχές του Περιφερειάρχου κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, η Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου Σπανού, ενώ απέστειλε χαιρετισμό και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Αικατερίνη Καραμάνου, τον οποίο ανέγνωσε ο Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Ιστιαίας κ. Γιάννης Καμπούρογλου.
            Διακεκριμένοι ομιλητές, ανέπτυξαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο το σημαντικό  όσο και επίκαιρο για την εποχή μας θέμα του οποίου τα συμπεράσματα σίγουρα ωφέλησαν και ευαισθητοποίησαν όλους μας.
Πρώτος Εισηγητής ήταν ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Γυναίκα και Εκκλησία: Πέρα από το μύθο», αναφερθείς στην θεολογία της Εκκλησίας περί της θέσεως της γυναίκας στον εκκλησιαστικό οργανισμό και περί της δυνατότητος ή μη, της χειροτονίας των γυναικών.
Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντίνα Ντέλιου, Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια, με θέμα: «Άνθρωπος για όλες τις δουλειές: Οι σύγχρονες απόψεις για την πολλαπλότητα του γυναικείου ρόλου», αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η γυναίκα έχει πολλούς ρόλους, καθώς στην εργασία της φέρεται ως εργαζόμενη, στο σπίτι ως νοικοκυρά εφόσον πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σπιτιού, στα παιδιά της ως μητέρα και οφείλει να τα διαβάσει και γενικότερα να τα φροντίσει, ως σύζυγος για να συντροφεύει τον σύζυγό της όταν αυτός επιστρέφει κουρασμένος από την δουλειά κ.ο.κ και όλα αυτά καλείται μία σύζυγος να τα υπηρετήσει με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, υπευθυνότητα και προσοχή.
Ακολούθησε η Εισήγηση της κ. Κωνσταντίνας Μαραγιάννη, πολύτεκνης, Συνταξιούχου Νηπιαγωγού, με θέμα: «Εμπειρίες Ζωής: Εργαζόμενη πολύτεκνη μητέρα θυμάται…» Με πολύ όμορφο και γλαφυρό τρόπο μας σκιαγράφησε εμπειρικά, σε σύντομο χρόνο, ολόκληρη τη ζωή της τονίζοντας τις ευκολίες και τις δυσκολίες μίας εργαζόμενης και συνάμα πολύτεκνης μητέρας στο να μπορέσει να υπηρετήσει αποτελεσματικά αυτούς του δύο τομείς, της εργασίας αλλά και της οικογένειας.
Επόμενη εισήγηση ήταν της πρεσβυτέρας κ. Βαρβάρας Μεταλληνού, Dr  Θεολογίας – Φιλολόγου και Προέδρου του Συλλόγου «Αγκαλιά» με θέμα: «Η μάνα μπροστά στο χρέος». Η κ. Μεταλληνού τόνισε ότι ευτυχία δεν είναι μόνο η οικονομική ευμάρεια ή η επιτυχία στις επαγγελματικές και επιστημονικές επιδιώξεις μας, αλλά επιτυχία στη ζωή είναι η κατάσταση της προσφοράς και της αγαπητικής επικοινωνίας, η αίσθηση εμπιστοσύνης και ελευθερίας όπου οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύσσουν τα χαρίσματα που τους δόθηκαν από τον Θεό, τα οποία οδηγούν στην αγιότητα, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως γονεϊκό και ιδίως μητρικό χρέος είναι και η προετοιμασία του παιδιού για την σωστή και με σεβασμό συνάντησή του με το άλλο φύλο αλλά και η προετοιμασία του για το γάμο και την δημιουργία και της δικής του οικογένειας. Σε αυτό χρειάζεται φυσικά και το παραδειγματικό στοιχείο, το να βιώνεται δηλαδή από τους ίδιους τους γονείς ο μεταξύ τους αλληλοσεβασμός, η πιστότητα και η εκκλησιαστική αγάπη, την οποία θα μιμηθούν και τα παιδιά όταν θα δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.
            Κατόπιν, το λόγο έλαβε ο Dr. Βασίλειος Μπέλλιος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και εθελοντής Ιατρός του Συλλόγου «Αγκαλιά» εισηγήθηκε το θέμα: «Το θαύμα της ζωής» με προβολή δύο βίντεο:  α) «Η ανάπτυξη του εμβρύου» και β) «η 12η εβδομάδα». Ο κ. Μπέλλιος, λεπτομερώς αλλά και με την αρμόζουσα σαφήνεια, ανέλυσε την δημιουργία και εξέλιξη ενός εμβρίου από την περίοδο της σύλληψης έως και την στιγμή της γέννησης.
Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Πρωτοπρεσβ. Στέφανος Στεφόπουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Ταξιαρχών, Ταξιάρχου Ιστιαίας και υπεύθυνος Αιρέσεων Αρχιερατικής Περιφερείας Ιστιαίας. Εισηγήθηκε το θέμα: «Έμβρυο και Ευγονική: Από τη Δημιουργία στη ‘μηχανιστική’ Ανθρωπολογία» και αναφέρθηκε μεταξύ πολλών στα υψηλά ποσοστά, παγκοσμίως, της υπογονιμότητος των συζύγων που είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία εξέλιξη της αναπαραγωγικής τεχνολογίας και αναπτύχθηκε η τεχνητή γονιμοποίηση ή όπως αλλιώς είναι σήμερα γνωστή ως υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έδωσε πολλές λύσεις ήδη, χάρισε σε πολλά άτεκνα ζευγάρια την χαρά της μητρότητος και πατρότητος αλλά παράλληλα μας κληρονόμησε και ποικίλα βιοηθικά διλήμματα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία περισσευούμενων πλεοναζόντων εμβρίων.
Μετά το πέρας των έξι εισηγήσεων, ακολούθησε διαλογική συζήτηση επί των θεμάτων και κατατέθηκαν από το ακροατήριο ερωτήσεις προς τους ομιλητές, με τον άψογο συντονισμό του Αρχιμ. Ιωάννου Βουτσιλάκου -  Ιεροκήρυκος της Βορείου Ευβοίας.
Την Εσπερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. κ. Χρυσόστομος ευχαριστώντας κατ’  αρχήν, όλους τους συντελεστικούς παράγοντες για την πραγματοποίηση της Εσπερίδος. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στους ομιλητές, επεσήμανε ότι παρουσίασαν ένα ωραίο «πορτραίτο» του γυναικείου προσώπου, το οποίο, μάλιστα αποκατέστησαν, από τις «επιζωγραφήσεις» που κατά καιρούς δέχτηκε. Τέτοιοι, «επιζωγραφήσαντες», ήταν, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, όσοι, κατά καιρούς, με λόγια, έργα, νομοθετήματα κ.ά. τρόπους «έβαλαν φωτιά» στο ιερό πρόσωπο της γυναίκας και κατεξοχήν της μητέρας.
Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι, άν και ο πολιτισμός μας χαρακτηρίζεται ως ανθρωποκεντρικός, εν τούτοις ο άνθρωπος, κατ’  ουσίαν βάλλεται, ενώ δεν δίστασε να επισημάνει ως εξαιρετικά σοβαρότατο ζήτημα τις πολλές εκτρώσεις, οι οποίες μάλιστα γίνονται και από πολύ μικρές ηλικίες.
Κλείνοντας την αποφώνηση της όντως επιτυχημένης Εσπερίδος, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε όλους να μην είναι επαμφοτερίζοντες, αλλά με σύνεση, προσοχή και προσευχή να ακολουθούν όσα η Εκκλησία επαγγέλεται.