Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Γιάννης Παπακωνσταντίνου-Ομιλία σε διαιτητές

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΔΙΑΤΗΤΕΣ 23-11-2015

*** ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ Κ ΤΗΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ.
* Πρέπει από κοινου να καταβάλουμε προσπάθειες για Αξιόπιστα Πρωταθλήματα, Υγιείς Παράγοντες & Δικαιες Διαιτησιες.
** Σας έχω επισημανει πολλές φόρες από αυτό εδώ το βημα ότι πρεπει και Στο ποδόσφαιρο όπως και στην ζωη μας να ισχυει & η εξυπνη ....

πολιτικη καλης συμπεριφορας & επικοινωνιας, & με τους παραγοντες & με τους ποδοσφαιριστες, όσο ποιο μαγκες ειστε τόσο περισσοτερο θα κανετε πιο ευκολο το λειτουργημα σας.

* Μην ξεχνατε ποτέ ότι οι εμπλεκομενοι είναι παντα σε ενταση ενώ εσεις πρεπει να ειστε σε πληρη ηρεμια & αυτοσυγκέντρωση.

*** Επίσης θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής ποδοσφαιριστές με ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση ιδιαίτερα οι μικρής ηλικίας όπως αντίστοιχα θα έλεγα να τυγχάνουν της αυστηρότητας σας και φυσικά του ποδοσφαιρικού πειθαρχικού κώδικα οι ποδοσφαιριστές που μέσα από την αντιαθλητική τους συμπεριφορά και χρησιμοποιώντας επικίνδυνο παιχνίδι προσπαθήσουν να καταστρέψουν ποδοσφαιρικά ταλέντα

** Οι σημειώσεις στο φύλλο αγώνος θα πρέπει να είναι σαφείς και ευανάγνωστες .

** Να επιτρέπετε στους αρχηγούς των ομάδων να διατυπώνουν τις διαφωνίες ή τις επιφυλάξεις τους στο φύλλο αγώνος.

*** Έχουμε ζητήσει από όλους εσάς , να είστε αξιόπιστοι και να επιδεικνύετε σε κάθε περίπτωση αθλητική διαγωγή και ήθος.

** Έχουμε ζητήσει επίσης όλοι οι διαιτητές να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών τους.

** Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε δίπλα σας σε όλα σας τα προβλήματα και σαν παράγοντες και σαν άνθρωποι.
. Πρέπει να γνωρίζεται ότι πολιτική της ένωσης μας είναι η σωστή αντιμετώπιση των οργανωμένων σωματείων και όχι στήριξη στους κομήτες παράγοντες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το ποδόσφαιρο για άλλους σκοπούς.

- Όλοι οι διαιτητές θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με τις προκηρύξεις.
- Προσπάθεια ανάδειξης νέων διαιτητών – Στήριξη και συνδρομή από παλαιότερους

** ΤΡΙΠΤΥΧΟ
• ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΒΟΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
• ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΣΑΣ
• & ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΑΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΡΘΡΟ 10.-
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ---- - ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Για κάθε αγώνα θα ορίζεται ένας εκπρόσωπος «παρατηρητής», άρθρο 13 του ΚΑΠ. Μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη, ο παρατηρητής επιτρέπει, ΣΤΑ εξής ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο φυσιοθεραπευτής της κάθε ομάδα
• Ο γιατρός του αγώνα και οι γιατροί των ομάδων
• Ο προπονητής της κάθε ομάδας,
• Ο εκπρόσωπος της κάθε ομάδας ,

** γ) Κατάσταση υγείας ποδοσφαιριστών

ΑΡΘΡΟ 21
.- ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ-ΑΜΟΙΒΕΣ
Τα γηπεδούχα σωματεία είναι υπόχρεα στην εξόφληση των εξοδολογίων διαιτησίας που θα περιλαμβάνουν:
α) την αποζημίωση των διαιτητών και τα έξοδα κίνησής τους και
β) την αμοιβή των παρατηρητών αγώνος και διαιτησίας.
Γ) στο ημιση για μη διεξαχθεντα παιχνιδια

ΑΡΘΡΟ 31
.- ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Ε.Π.Σ. Ευβοίας, ως αποκλειστικός φορέας διοργάνωσης των πρωταθλημάτων, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της, σύμφωνα με το Καταστατικό της και τον Κ.Α.Π., αναφορικά με την εμπορική και ραδιοτηλεοπτική εκμετάλλευση των αγώνων,
ΑΔΕΙΑ Μ.Μ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΔ/ΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2016
Η παρακάτω άδεια δόθηκε για την ποδ/κή περίοδο 2015-2016 από την Ε.Π.Σ. ΕΥΒΟΙΑΣ στα Μ.Μ.Ε
. Δεν θα βρίσκονται ανάμεσα από τους πάγκους των ομάδων (γηπεδούχου & φιλοξενούμενης), ούτε πίσω από τους βοηθούς.
. Θα βρίσκονται στην πλευρά απέναντι από τους πάγκους (όχι από την πλευρά του βοηθού), καθώς και στην περιοχή πίσω από τα τέρματα (κατά μήκος της περιοχής).

** ΑΡΘΡΟ 25
.- ΙΑΤΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
α.- Οι γηπεδούχες ομάδες είναι υποχρεωμένες να μεριμνούν για την παρουσία γιατρού σε όλους τους αγώνες τους.
. β - Οι γηπεδούχες ομάδες στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών είναι υποχρεωμένες να μεριμνούν ώστε να βρίσκεται σε όλους τους αγώνες τους στο γήπεδο γιατρός ή νοσηλευτής ή πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής, με έγγραφο που να αποδεικνύεται η ειδικότητά του. Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το παραπάνω, στις υπεύθυνες ομάδες θα επιβάλλεται χρηματική ποινή 100,00 ευρώ
ΑΡΘΡΟ 30. - ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
Στους αγώνες Γ Εθνικής Κατηγορίας και των πρωταθλημάτων προεπιλογής ΕΘΝΙΚΏΝ ΟΜΑΔΩΝ (ΠΑΙΔΩΝ&ΝΕΩΝ) είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού αγώνα.

Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας. Εάν διεξαχθεί, ο μεν διαιτητής παραπέμπεται για πειθαρχικό έλεγχο, η δε γηπεδούχος ομάδα χάνει τον αγώνα και της επιβάλλεται χρηματική ποινή . (άρθρο 8 ΚΑΠ)

Για τη δυνατότητα της διεξαγωγής ή όχι ενός αγώνα λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, ο οποίος στο Φ.Α έχει υποχρέωση να αναγράφει περί αυτού κάθε σχετική παρατήρησή του. Η φιλοξενούμενη ομάδα έχει το δικαίωμα να διατυπώσει σχετική ένσταση στο Φ.Α πριν από την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής, κατά το κλείσιμο του Φ.Α, οφείλει να απαντήσει επι των θεμάτων της ένστασης.
Εάν παρ ‘όλα αυτά , το γήπεδο αποδειχθεί ότι είναι αντικανονικό και ο διαιτητής αποφασίσει τη διεξαγωγή του του αγώνα, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2α του ΚΑΠ για το υπαίτιο σωματείο.

Μετά την άφιξή του στο γήπεδο και μισή, τουλάχιστον, ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής, επιθεωρεί τον αγωνιστικό χώρο .

Σε περίπτωση που διαπιστώσει ελλείψεις που καθιστούν το γήπεδο αντικανονικό καλεί αμέσως τον αρχηγό της γηπεδούχου ομάδας και ζητά τη λήψη κάθε ενδεικνυόμενου μέτρου για την αποκατάσταση της κανονικότητας του γηπέδου, εφόσον, κατά την κρίση του διαιτητή , το μέτρο δεν θα έχει επακόλουθο την καθυστέρηση έναρξης του αγώνα.
Η γηπεδούχος ομάδα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται και να εκτελεί κάθε σχετική υπόδειξη του διαιτητή. (άρθρο 9 ΚΑΠ).

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο των αποδυτηρίων των διαιτητών οποιουδήποτε μέλους της διοίκησης του σωματείου πλην του αρχηγού της ομάδας, η είσοδος του οποίου επιτρέπεται μόνο για την υποβολή ενστάσεων κατά τις κείμενες διατάξεις.

Στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα (τοπικά πανελλήνια) εάν το γηπεδούχο σωματείο δεν εξοφλήσει πριν την έναρξη του αγώνα, το σύνολο της δαπάνης της διαιτησίας (αποζημίωση και έξοδα μετακίνησης και διαμονής διαιτητή, βοηθών , παρατηρητή διαιτησίας και παρατηρητή αγώνα) ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα…… (άρθρο 12 ΚΑΠ).
****
Η αρίθμηση στην εμφάνιση των ποδ/στών (φανέλα-παντελονάκι) υποχρεωτικά είναι από ένα έως το δεκαοχτώ. Η αρίθμηση στα παντελονάκια είναι προαιρετική. Εφόσον όμως υπάρχει, τότε υποχρεωτικά θα είναι όμοια αυτή της φανέλας. (Άρθρο 14 ΚΑΠ)

Οι σημειώσεις των διαιτητών στα Φ.Α πρέπει να είναι σαφείς και ευανάγνωστες. Όταν συντρέχει σοβαρός λόγος κάποιας προσθήκης ή διαγραφής, πρέπει, απαραίτητα, να λαμβάνουν γνώση και να την μονογράφουν οι αρχηγοί των διαγωνιζομένων ομάδων, καθώς και οι βοηθοί διαιτητές, διαφορετικά η προσθήκη ή η διαγραφή δεν λαμβάνονται υπόψη.
Μετά τα ανωτέρω ο διαιτητής κλείνει το Φ.Α αναγράφοντας , αναλόγως τις φράσεις «ουδεμία παρατήρηση» ή σε περίπτωση που δεν αναγράφονται παρατηρήσεις « ουδεμία παρατήρηση».

Η υπογραφή του Φ.Α είναι υποχρεωτική για τους αρχηγούς των διαγωνιζομένων ομάδων ή τους αντικαταστάτες τους, οι οποίοι όμως, έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τυχόν διαφωνίες ή επιφυλάξεις τους. Οι λόγοι των διαφωνιών ή των επιφυλάξεων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναγράφονται στο Φ.Α. σε περίπτωση άρνησής τους να συμμορφωθούν σ’ αυτή την υποχρέωση και ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που προβλέπονται σε βάρος τους, το Φ.Α θεωρείται ισχυρό.

Παράβαση του διαιτητή σε ότι αφορά τις επιβαλλόμενες σ’ αυτόν υποχρεώσεις από το άρθρο 15 του ΚΑΠ , συνεπάγεται την παραπομπή του από την Ε.Ε της διοργανώτριας στην αρμόδια επιτροπή και τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού , τουλάχιστον ενός μηνός.

Κατ΄ εξαίρεση στις περιπτώσεις που ο διαιτητής αρνείται στους αρχηγούς των ομάδων να υποβάλλουν στο Φ.Α τις κατά την κρίση τους ενστάσεις και η άρνηση βεβαιώνεται ύστερα από αίτηση του αρχηγού της οικείας ομάδας απο τον παρατηρητή του αγώνα , διαγράφεται των πινάκων αξιολόγησης διαιτητών. Στην ίδια ποινή υπόκειται και ο διαιτητής ή ο βοηθός διαιτητή του αγώνα που ορίζεται ως αναπληρωτής και παραλείπει να ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο ορισμού του τις διαγωνιζόμενες ομάδες πριν την έναρξη του αγώνα. Άρθρο 15 ΚΑΠ.
****
Κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες είναι υποχρεωμένη
Α) να προσέρχεται στο γήπεδο του αγώνα έγκαιρα πριν από την καθορισμένη έναρξή του, ανεξάρτητα από τις τυχόν δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί 5 τουλάχιστον λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα ξέναρξης του αγώνα.

Β) να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό υλικό για την χρησιμοποίησή του από τους ποδ/στές.
Η γηπεδούχος ομάδα να προσκομίσει στον διαιτητή μπάλες σε ικανό αριθμό για τη διεξαγωγή του αγώνα (άρθρο 16 Κ.Α.Π

Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο διαιτητή.
Α) το δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ποδοσφαιριστή.
Β) το δελτίο πιστοποίησης του προπονητή ή των προπονητών ομάδας.
Γ) κατάσταση υγείας ποδ/στών
Στην κατάσταση υγείας θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία των ποδ/στών καθώς και του σωματείου που ανήκουν.

Η κατάσταση θα φέρει ιατρική θεώρηση στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα ποδ/στές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους.
Η ως άνω ιατρική θεώρηση πραγματοποιείται από μία απο τις εξής ειδικότητες: αθλίατρο, ορθοπεδικό, παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, αγροτικό γιατρό, ιατρό γενικής ιατρικής , είναι υποχρεωτική σε ετήσια βάση για κάθε ποδ/στή και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Για τα πρωταθλήματα υποδομών των Ε.Π.Σ η θεώρηση μπορεί να γίνει και από τις ειδικότητες της παιδιατρικής,
Η απόδειξη με οποιοδήποτε άλλο τρόπο της υγείας των ποδ/στών είναι απαράδεκτη. (άρθρο 18 ΚΑΠ.
Στους αγώνες των τοπικών και πανελλήνιων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και στα πρωταθλήματα γυναικών είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, άλλως η συμμετοχή είναι αντικανονική.

Απαγορεύεται η συμμετοχή γυναικών σε αγώνες που οι διαγωνιζόμενες ομάδες συγκροτούνται από άνδρες, καθώς και το αντίστροφο.

Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του και σε ομάδα γυναικών που δεν έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας της. Ο διαιτητής υποχρεούται να μην επιτρέπει την συμμετοχή του, εάν όμως παρά ταύτα ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα, πέραν της αντικανονικής συμμετοχής του, ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο όργανο με ποινή απαγόρευσης διαιτησίας αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.
Διαιτητές εν ενεργεία ή μη, δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν σαν ποδοσφαιριστές σε αγώνες, τυχόν δε συμμετοχή τους είναι αντικανονική με τις προβλεπόμενες από τον KAΠ κυρώσεις σε περίπτωση υποβολής σχετικής ένστασης.

Διπλωματούχοι προπονητές Ε.Π.Ο. - UEFA δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν ως ποδοσφαιριστές σε επίσημους αγώνες, εάν προηγουμένως δεν έχουν καταθέσει στην Ε.Π.Ο. το δίπλωμά τους και την ταυτότητα τριετίας και δεν έχουν λάβει σχετική βεβαίωση. Τυχόν συμμετοχή τους αποτελεί αντικανονική συμμετοχή και εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23 παρ. 11 του Κ.Α.Π..

Διπλωματούχοι προπονητές Ε.Π.Ο. – UEFA, οι οποίοι, πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου ή κατά τη διάρκεια αυτής, υπέγραψαν σύμβαση με σωματείο και έλαβαν Δελτίο Πιστοποίησης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο από την οικεία Ε.Π.Σ. ή την Ε.Π.Ο. δεν έχουν το δικαίωμα, για ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο, να μετέχουν στους αγώνες ως ποδοσφαιριστές. Δεν μπορεί να ανακληθεί το δίπλωμα, η ταυτότητα και το Δελτίο Πιστοποίησης του προπονητή, που αυτός έλαβε κατά τις προϋποθέσεις της , ως άνω, περίπτωσης , μετά από αίτησή του ή αίτηση της ομάδας με την οποία έχει συμβληθεί στην ίδια αγωνιστική περίοδο, για να μετάσχει σε αγώνες της ομάδας ως ποδοσφαιριστής.

Απαγορεύεται η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους και η συμμετοχή στον αγώνα φυσικού προσώπου που έχει τιμωρηθεί με οποιαδήποτε ιδιότητα (εφόρου, προπονητή, φυσικοθεραπευτή κ.λπ.). Τυχόν συμμετοχή είναι αντικανονική και σε περίπτωση ένστασης εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23 παρ. 11.

Στους αγώνες της Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας απαγορεύεται η συμμετοχή σε αγώνα περισσοτέρων των τριών (3) ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των τριάντα τριών (33) ετών.

Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών ως ημερομηνία γέννησής τους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησής τους. Οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι συμπληρώνουν το ως άνω όριο ηλικίας μετά την 1η Ιανουαρίου, δύνανται να συμμετέχουν σε αγώνες κυπέλλου και πρωταθλήματος του σωματείου στο οποίο ανήκουν μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, που διεξάγεται την συγκεκριμένη ποδοσφαιρική περίοδο.

Ειδικά και μόνο για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών που αποκτούν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες ( συμπλήρωση της ηλικίας των 14 ετών) και των ποδοσφαιριστριών σε γυναικείες ομάδες (συμπλήρωση της ηλικίας των 12 ετών) ως ημερομηνία γέννησης όλων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους.

Ο έλεγχος ανήκει στον διαιτητή του αγώνα, ο οποίος υποχρεούται να απαγορεύει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών για όλες τις ειδικές περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής. Σε περίπτωση άρνησης ή πλημμελούς ελέγχου εκ μέρους του διαιτητή τότε αυτός τιμωρείται με την ποινή του μη ορισμού του σε αγώνες για διάστημα δύο (2) μηνών.

Άρθρο 23 Υποβολή ενστάσεων
1. Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται μόνο από τις διαγωνιζόμενες ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες, για τους παρακάτω αποκλειστικά λόγους:
α) Για αντικανονικότητα του γηπέδου (μη τήρηση των διατάξεων του άρθρου 9 του Κ.Α.Π).
β) Για παράβαση διατάξεων του άρθρου 12 του ΚΑΠ, σχετικά με τον ορισμό διαιτητών ή βοηθών διαιτητών ή την αντικατάσταση των ορισθέντων.
γ) Για αντικανονική διακοπή αγώνα, που οφείλεται σε αναιτιολόγητη και αντίθετη με τους Κανονισμούς απόφαση του διαιτητή.
δ) Για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων από το διαιτητή που σχετίζονται με τη συμπλήρωση των ομάδων, μετά την έναρξη του αγώνα.
ε) Για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή που, υποχρεωτικά, πρέπει να κατονομάζεται. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναφέρονται οι συγκεκριμένοι λόγοι στους οποίους στηρίζεται η ένσταση.
Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή -τακτικού ή αναπληρωματικού- ο οποίος αγωνίστηκε, από τους αναγραφόμενους στο Φ.Α.
στ) Για πλαστοπροσωπία ποδοσφαιριστή, που πρέπει υποχρεωτικά να κατονομάζεται. Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά ενός, περισσοτέρων ή και όλων των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν, που θα πρέπει να κατονομάζονται.
ζ) Για παράλειψη παρουσίας ιατρού κατά την διεξαγωγή του αγώνα, όπου απαιτείται.
η) Κατά του κύρους του αγώνος ο οποίος τελέστηκε μη νόμιμα και κατά παράβαση διάταξης του Κ.Α.Π. ή της εγκεκριμένης προκήρυξης.
α) Οι ενστάσεις των περιπτώσεων α΄, β΄ και στ΄ της προηγούμενης παραγράφου αυτού του άρθρου, καταχωρούνται στην οικεία στήλη στο Φ.Α. από τους αρχηγούς των ομάδων που ενίστανται, πριν από την έναρξη του αγώνα, με εξαίρεση την ένσταση πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή, η οποία υποβάλλεται μέχρι την υπογραφή του Φ.Α. και με την προϋπόθεση ότι ο διαιτητής θα έχει ειδοποιηθεί σχετικά -μέσα στον αγωνιστικό χώρο- από τον αρχηγό της ενιστάμενης ομάδας μέχρι τη λήξη της διάρκειας του αγώνα και της τυχόν παράτασής του. Στην περίπτωση αυτή, ο διαιτητής, έχει την υποχρέωση να δώσει εντολή στον ποδοσφαιριστή (ή στους ποδοσφαιριστές) κατά του οποίου στρέφεται η ένσταση, να μη φύγει από το γήπεδο, μέχρις ότου συγκεντρώσει και καταχωρήσει στο Φ.Α. τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν το αρμόδιο όργανο στην εκδίκαση της ένστασης (στοιχεία ταυτότητας, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χρώμα μαλλιών και ματιών, άλλα εμφανή σημεία, δείγμα υπογραφής κ.λπ).
Επίσης, ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να κρατήσει την κατάσταση υγείας και τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των αγωνιζομένων ποδοσφαιριστών κατά των οποίων στρέφεται η ένσταση και να τα παραδώσει στη διοργανώτρια μαζί με το Φ.Α.
β) Τα προαναφερόμενα ισχύουν και για την περίπτωση αντικατάστασης, αποχώρησης ή αποβολής ποδοσφαιριστή, εφ’ όσον η ένσταση πλαστοπροσωπίας που στρέφεται εναντίον του έγινε πριν ή κατά την αντικατάσταση, αποχώρηση ή αποβολή του.
γ) Η άρνηση του ποδοσφαιριστή να συμμορφωθεί στην παραπάνω εντολή του διαιτητή -την οποία ο τελευταίος υποχρεούται να σημειώσει στις παρατηρήσεις του στο Φ.Α.- θεωρείται ως ομολογία του ιδίου και της ομάδας του για τη διάπραξη του παραπτώματος.
Οι ενστάσεις των περιπτώσεων α΄, β΄ και στ΄ της προηγούμενης παραγράφου αυτού του άρθρου, υποβάλλονται προς αποφυγή καθυστερήσεων, ως προς το χρόνο έναρξης και λήξης του αγώνα, στο διαιτητή με σημείωμα, που περιγράφει το είδος και τους λόγους της ένστασης, με υπογραφή του αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας.
Το σημείωμα αυτό υποβάλλεται εις διπλούν, υπογράφεται από τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, αντίγραφο δε αυτού παραλαμβάνει το αντίπαλο σωματείο. Ο διαιτητής κατά την κρίση του εφ’ όσον δεν καθυστερεί η έναρξη του αγώνα κατά τον προβλεπόμενο χρόνο επιτρέπει την καταχώρησή της στο Φ.Α., διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να προβεί στην καταχώρηση κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ή και μετά το τέλος του αγώνα.
3. Για τις ενστάσεις που υποχρεωτικά καταχωρούνται στο Φ.Α. κατατίθεται από την ενιστάμενη ομάδα, επί ποινής απαραδέκτου - μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από τη διεξαγωγή του αγώνα- το ανάλογο χρηματικό παράβολο. Σε περίπτωση μη κατάθεσής του και μόνο για τις περιπτώσεις α΄ και στ΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, κατατίθεται από τη διοργανώτρια η οποία με μέριμνά της, το εισπράττει από την υπόχρεη ομάδα. Ειδικά και μόνο για τις ενστάσεις της περίπτωσης στ της παρ. 1 του παρόντος κατατίθεται, επί ποινή απαραδέκτου, υποχρεωτικά, ξεχωριστό παράβολο για κάθε ένα πρόσωπο εναντίον του οποίου στρέφεται κάθε μια από τις ενστάσεις, τις οποίες καλείται να εξετάσει το δικαστικό όργανο της διοργανώτριας.

4. Στις περιπτώσεις που οι ενστάσεις καταχωρούνται στο Φ.Α., ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να γράψει τις σχετικές με το αντικείμενο της ένστασης παρατηρήσεις του στο Φ.Α., αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα και πριν από την υπογραφή του Φ.Α.

Παράβαση των διαιτητών για την υποχρέωση της παρούσης και της παραγράφου 2δ του ιδίου άρθρου συνεπάγεται την παραπομπή του στην Επιτροπή Διαιτησίας (Ε.Δ.) με υποχρεωτική ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον ενός (1) μηνός.
5. α) Οι ενστάσεις των περιπτώσεων γ΄, δ΄, ε΄, ζ΄ και η΄ της παρ. 1 αυτού του άρθρου, υποβάλλονται στη διοργανώτρια, με συστημένη επιστολή ή με αποδεικτικό επίδοσης, μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα που έγινε ο αγώνας, η οποία δεν υπολογίζεται. Όλες οι παραπάνω ενστάσεις, που αποστέλλονται στη διοργανώτρια με συστημένη επιστολή, διαβιβάζονται υποχρεωτικά, επί ποινής απαραδέκτου και μέσω FAX, εντός της παραπάνω προθεσμίας.
β) Κατ’ εξαίρεση, είναι υποχρεωτική η καταχώρηση στο Φ.Α. της ένστασης αντικανονικής συμμετοχής που αφορά ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε, ως αναπληρωματικός, χωρίς να έχει αναγραφεί στο Φ.Α. πριν από την έναρξη του αγώνα, ποδοσφαιριστή που ξανασυμμετείχε σε αγώνα ενώ είχε αντικατασταθεί ή αποβληθεί από αυτόν ή εάν η ομάδα αγωνιστεί για κάποιο διάστημα με ποδοσφαιριστή παραπάνω.
γ) Οι ενστάσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται από το ανάλογο τέλος λειτουργίας επιτροπής και χρηματικό παράβολο, επί ποινή απαραδέκτου.
6. α) Στις περιπτώσεις ενστάσεων που δεν καταχωρούνται στο Φ.Α., δηλαδή σε αυτές που αφορούν οι διατάξεις των περιπτώσεων γ΄, δ΄, ε΄, ζ΄ και η΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να αναφέρει –εφ’ όσον προσκληθεί για το σκοπό αυτό από τη διοργανώτρια του αγώνα - τις παρατηρήσεις του με έκθεσή του, μέσα σε σαράντα οχτώ (48) ώρες από την πρόσκλησή του. Αν ο διαιτητής δεν υποβάλλει τη σχετική έκθεση, μέσα στην παραπάνω προθεσμία, τιμωρείται από το αρμόδιο όργανο με αποκλεισμό από έξι (6) μήνες μέχρι ένα (1) χρόνο.

β) Καθεμιά από τις παραπάνω ενστάσεις πρέπει να υποβάλλεται με χωριστό υπόμνημα στο οποίο να αναφέρονται συγκεκριμένα οι λόγοι υποβολής της - και μέσα στις προθεσμίες που προβλέπεται - διαφορετικά απορρίπτεται η ένσταση, κρινόμενη απαράδεκτη.
γ) Τα ποσά αυτά καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου.

7. Η συζήτηση των ενστάσεων του παρόντος άρθρου είναι υποχρεωτική, τυχόν δε παραίτηση της ενιστάμενης ομάδας είναι ανίσχυρη και δεν λαμβάνεται υπόψη.

8. Τρίτο σωματείο δικαιούται να προχωρήσει σε καταγγελία, αποκλειστικά για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από την τέλεσή του, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τούτο έχει άμεσο έννομο συμφέρον, κατά το χρόνο άσκησης της καταγγελίας. Το συμφέρον του σωματείου περιοριστικά προσδιορίζεται στη διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος που μετέχει και έχει σχέση με το συγκεκριμένο σωματείο κατά του οποίου στρέφεται η καταγγελία. Η καταγγελία και το αποδεικτικό κατάθεσης του προβλεπόμενου για την αντίστοιχη ένσταση παραβόλου, που αποστέλλονται στη διοργανώτρια με συστημένη επιστολή, με ποινή απαραδέκτου της συζήτησης, διαβιβάζονται υποχρεωτικά σε αυτήν και μέσω FAX. Κατά την άσκηση της καταγγελίας και ταυτόχρονα με την υποβολή της στη διοργανώτρια πρέπει ο καταγγέλλων να καταθέσει το προβλεπόμενο για την αντίστοιχη ένσταση παράβολο με ποινή απαραδέκτου της συζήτησης εφ’ όσον δεν κατατεθεί παράβολο ή κατατεθεί ελλιπές ή εκπρόθεσμο.

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες σε μεταξύ τους αγώνα δύνανται να υποβάλλουν ένσταση αποκλειστικά και μόνο μέσα στις προβλεπόμενες από το άρθρο αυτό προθεσμίες.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας της παρ. 9 του παρόντος άρθρου το αρμόδιο όργανο της διοργανώτριας δεν έχει το δικαίωμα να επιληφθεί, έστω και αυτεπάγγελτα, καταγγελίας τρίτης ομάδας για το κύρος αγώνα άλλων ομάδων του αυτού πρωταθλήματος.

Σε περίπτωση που γίνεται δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή, για παράβαση του παρόντος Κανονισμού και των λοιπών κανονισμών της Ε.Π.Ο., η υπαίτια ομάδα που μετέχει ο ποδοσφαιριστής αυτός, χάνει τον αγώνα με τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις (3) βαθμοί από το πρωτάθλημα που μετέχει και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως δυόμιση χιλιάδες (2.500) ευρώ.

Εφ’ όσον γίνεται δεκτή ένσταση πλαστοπροσωπίας πέρα από την απώλεια του αγώνα, ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας, με τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα,
αφαιρούνται από την υπαίτια ομάδα πέντε (5) βαθμοί και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως δυόμιση χιλιάδες (2.500) ευρώ. Ο αναγραφόμενος στο Φ.Α. εκπρόσωπος της υπαίτιας ομάδας, που υποχρεωτικά πρέπει να είναι μέλος του Δ.Σ. της ομάδας, τιμωρείται με ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) έτη, που αρχίζουν από την επομένη της διεξαγωγής του αγώνα. Ο παραβάτης ποδοσφαιριστής, εφ’ όσον διαπιστωθεί η ταυτότητά του, τιμωρείται με αποκλεισμό δύο (2) ετών και σε περίπτωση υποτροπής με διαγραφή από τα μητρώα ποδοσφαιριστών της Ε.Π.Ο., στον δε προπονητή επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης στους αγωνιστικούς χώρους για τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη, εκτός αν αποδεδειγμένα έκαναν σχετική καταγγελία στο διαιτητή που αναγράφηκε στο Φ.Α.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή ένσταση αντικανονικής διακοπής του αγώνα, ο αγώνας επανορίζεται και συνεχίζεται από το χρονικό σημείο της διακοπής του.

Η ομάδα που, μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο, γίνεται υπότροπος πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή, αποκλείεται των περαιτέρω αγώνων πρωταθλήματος, υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και αν δεν υπάρχει, δεν δικαιούται συμμετοχής στο πρωτάθλημα της αμέσως επόμενης περιόδου.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

* Να προσέρχεστε έγκαιρα στο γήπεδο πρίν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα.
* Να μην προβαίνετε σε δημόσιες δυσμενείς κρίσεις.
* Να ενημερώνετε την επιτροπή για οποιοδήποτε πρόβλημα ήθελε δημιουργηθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων σας.
* Να δηλώνετε κώλυμα όταν συντρέχει σοβαρός λόγος και να ειδοποιείτε εγκαίρως την επιτροπή μας.
* Να προσέρχεστε στο γήπεδο για την εκτέλεση των καθηκόντων σας όταν ορίζεστε από την επιτροπή ως διαιτητής ή ως βοηθός.
* Εάν μετά τον ορισμό σας ανακύψει κάτι και παρουσιαστεί κώλυμα, θα πρέπει να ενημερώσετε εγκαίρως την επιτροπή για να προβεί στην αντικατάστασή σας.
* Όπως όλοι γνωρίζετε οι ορισμοί των διαιτητών αναρτώνται στο site και γνωστοποιούνται όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους αλλά και σε όλα τα σωματεία και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά την αντικατάσταση των διαιτητών και εμείς και η επιτροπή διαιτησίας για να μην δημιουργούνται
προβλήματα και προϋποθέσεις για ενστάσεις.
* Θα πρέπει να καταβάλλετε στην Ένωση μετά από κάθε αγώνα Εθνικής Κατηγορίας που διευθύνετε, τα αναλογούντα στη Ένωση ποσοστά, μέσω τράπεζας Πειραιώς σε λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για το σκοπό αυτό και σας έχει γνωστοποιηθεί.

* Για τα πρωταθλήματα υποδομής να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες που εκδίδονται από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Π.Σ.Ε.